BBQ-sausjes zonder e-nummers en andere onnodige toevoegingen
Barbecueën is ontzettend leuk en gezellig! Jammer genoeg kenmerkt de barbecue zich alleen vaak door het aloude beeld van veel vlees, stokbrood, kruidenboter, wijn, bier en een paar flessen Calvé saus. Erg overdadig dus en deze sauzen staan ook nog eens bol van de toevoegingen en e-nummers.
Dat laatste kun je gemakkelijk omzeilen door je sausjes lekker zelf te maken met onderstaande recepten. Niet alleen eenvoudig, maar ook nog eens veel lekkerder en gezonder. Hier een aantal lekkere recepten voor BBQ-sausjes zonder e-nummers.
Raita met komkommer en munt
- 250 ml Kwark of volle yoghurt (je kunt eventueel ook soyayoghurt of geitenyoghurt gebruiken)
- 2 teentjes knoflook
- Een beetje citroensap
- Keltisch zeezout
- Versgemalen peper
- 1 komkommer
- Een handjevol gesneden munt
Zo maak je het klaar:
- Schil de komkommer en snijd ‘m in kleine stukjes.
- Doe yoghurt, eventueel mayonaise (dit kun je ook weglaten of zelf maken), munt en komkommer in een kom en roer door.
- Voeg vervolgens een beetje citroensap en zout & peper toe.
Cocktail saus
Dit heb je nodig:
- 200 ml mayonaise (zie het recept hieronder)
- 100 ml volle yoghurt
- 100 ml ketchup of tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels el azijn
- 2 theelepels citroensap
- Keltisch zeezout
Alles mengen en klaar!
Mayonaise zonder E-nummers
Dit heb je nodig:
- 2 eidooiers
- 1 theelepel mosterd
- 2 theelepels citroensap
- (Keltisch) zeezut
- Versgemalen peper
- Een theelepel water
- 400 ml olijfolie of zonnebloemolie
- Meng de eidooiers, mosterd en een theelepel koud water in een kom.
- Mix (met de keukenmachine, mixer of een garde) tot er een glad mengsel ontstaat.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de olie toe terwijl je blijft mixen.
- Mocht de saus wat aan de dikke kant zijn, dan kun je nog een beetje water toevoegen.
- Als laatste doe je er de citroensap bij en mix je het geheel nog eventjes door.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
E-nummervrije Barbecue saus
Dit heb je nodig:
- 200 gr tomaten uit blik
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels paprikapoeder
- 40 gr gesneden gember
- 1 tl tabasco
- Een scheutje sesamolie
- 2 el sojasaus
- 2 el palmssuiker
- 1 el honing (biologisch, koudgeslingerd)
- Olijfolie
Zo maak je het klaar:
- Snijd de uitjes, knoflook en gember heel fijn.
- Doe olijfolie in de pan en bak uitjes, knoflook en gember.
- Voeg de tomaten uit blik toe en vervolgens de paprikapoeder, tabasco, sesamolie, palmsuiker en honing.
- Breng eventueel nog op smaak met peper en nog wat zout.
- Laat zachtjes garen en gebruik indien gewenst de staafmixer als je de voorkeur geeft aan een gladde saus.
Limoen-citroengras marinade
Dit heb je nodig:
- 3 stengels citroengras
- 2 theelepels gerapste limoenschil
- 60 ml limoensap
- 1 eetlepel vissaus
- 2 rode pepers
- 1 el honing
- 1 el gerapste gember
- Olijfolie
Zo maak je het klaar:
Doe alles bij elkaar en maak fijn met de keukenmachine of staafmixer. Gebruik het mengsel om vis, kip of rundvlees mee in te smeren.
Veel plezier met jouw E-nummervrije BBQ!