Verschil dierlijke en plantaardige collageen

Verschil dierlijke en plantaardige collageen

Het belangrijkste verschil tussen dierlijke en plantaardige collageen is de bron waaruit ze worden gehaald. Dierlijk collageen wordt gewonnen uit de huid, botten en kraakbeen van dieren, terwijl plantaardige collageen afkomstig is van plantaardige bronnen.

Dierlijk collageen:

 1. Bron: Dierlijk collageen wordt meestal gewonnen uit de huid en botten van dieren zoals runderen, varkens of kippen.
 2. Aminozuurprofiel: Dierlijk collageen heeft meestal een aminozuurprofiel dat vergelijkbaar is met menselijk collageen, waardoor het als effectieve vervanging kan dienen voor het aanvullen van collageen in het menselijk lichaam.
 3. Beschikbaarheid: Dierlijk collageen is vrij algemeen verkrijgbaar in verschillende supplementvormen.

Plantaardig collageen:

 1. Bron: Plantaardig collageen is afkomstig van plantaardige bronnen zoals algen, paddenstoelen of andere planten.
 2. Aminozuurprofiel: Plantaardige collageenbronnen bevatten over het algemeen geen collageen zoals dat in dierlijke producten voorkomt. In plaats daarvan bevatten ze bouwstenen of voorlopers van collageen, zoals bepaalde aminozuren, die het lichaam kunnen helpen bij het stimuleren van de eigen collageenproductie.
 3. Beschikbaarheid: Plantaardige collageensupplementen zijn minder gebruikelijk en kunnen beperkter verkrijgbaar zijn dan dierlijke collageensupplementen.

Nu, specifiek over marine collageen of vis collageen: 

Marine collageen (vis collageen):

 1. Bron: Marine collageen wordt gewonnen uit de schubben, huid en botten van vis, meestal vissen die veel voorkomen in de diepe zee, zoals kabeljauw, tonijn of zalm.
 2. Opneembaarheid: Marine collageen heeft een lager molecuulgewicht dan veel andere dierlijke collageenbronnen, waardoor het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen.
 3. Type I collageen: Het meeste marine collageen is Type I collageen, dat het meest voorkomende type collageen is in de menselijke huid. Dit maakt marine collageen bijzonder effectief voor het ondersteunen van de huidgezondheid.
 4. Bioactieve peptiden: Marine collageen bevat vaak bioactieve peptiden, die een rol kunnen spelen bij het stimuleren van de eigen collageenproductie in het lichaam en het bevorderen van een gezonde huid, haar en nagels.
 5. Allergieën: Mensen met allergieën voor landdieren kunnen vaak wel viscollageen verdragen, aangezien het een andere bron heeft.

Voordelen marine collageen 

De voordelen van marine collageen zijn onder meer het ondersteunen van de huidelasticiteit, het verminderen van rimpels en het bevorderen van een jeugdige uitstraling. Het kan ook gunstig zijn voor het versterken van nagels, het verbeteren van de gezondheid van het haar en het ondersteunen van gezonde gewrichten.

Als je op zoek bent naar een collageensupplement en geen dierlijke bronnen wilt gebruiken, kan marine collageen een uitstekend alternatief zijn vanwege de specifieke voordelen die het biedt voor de gezondheid van de huid en het lichaam.