Bescherm je zwangere buik tegen straling
Tegenwoordig is heel normaal als je zowel overdag en in de nacht je telefoon bij je houdt. Niet alleen de telefoon staat aan maar ook het draadloze internet en laptops staan heel de dag aan. Of wanneer je ze gebruikt houd je ze dicht tegen je lichaam. Ze zijn in ieder geval altijd in de buurt van je lichaam.
Wat men niet realiseert is dat er enorm veel straling van deze apparaturen afkomt. Ook al denkt men van niet, het is erg schadelijk voor de gezondheid en dan met name tijdens de zwangerschap.
Wat is straling
Straling is energie die zich verplaatst door de ruimte of door materialen zonder dat er sprake is van direct contact. Wanneer deze energie uitgezonden wordt onder de vorm van golven spreekt men van elektromagnetische straling. Straling is van nature aanwezig maar we worden blootgesteld aan veel hogere niveaus afkomstig van door de mens gemaakte stralingsbronnen. Straling wordt onderverdeeld in twee soorten: niet-ioniserende straling (met lage energie) en ioniserende straling (met hoge energie).
Niet-ioniserende straling (Dagelijkse straling)
Niet-ioniserende straling is een straling met lagere energie die onvoldoende is om elektronen uit atomen te doen verwijderen. Ultraviolet of zichtbaar licht, laagfrequente elektromagnetische velden, radiogolven, etc. behoren tot de klasse van niet-ioniserende straling.
De laatste tijd id de niet-ioniserende straling drastisch toegenomen en worden we voortdurend blootgesteld aan straling afkomstig van bronnen zoals mobiele telefoons, pda’s, laptops/computers, mp3- spelers/draagbare media-apparatuur, televisies, hoogspanningskabels, ….
Ioniserende straling
is straling met hoge energie waarbij elektronen uit atomen of moleculen verwijderd raken en elektrisch geladen deeltjes (ionen) achterblijven. Hierdoor treden chemische veranderingen op in de bestraalde moleculen. Deze straling omvat röntgenstralen en gammastralen.
Het is algemeen bekend dat ioniserende straling schadelijk zijn voor het lichaam. Zeker tijdens de zwangerschap moet de blootstelling aan ioniserende straling zo veel mogelijk vermeden worden. De ongeboren kinderen (die embryo’s en vanaf de 3e maand foetussen worden genoemd) zijn zeer gevoelig voor deze straling, of deze nu afkomstig is van X-stralentoestellen zoals gebruikt in de geneeskunde, of van radioactief materiaal.
Risico’s van straling tijdens de zwangerschap
Hoewel de blootstelling aan ioniserende straling op elke leeftijd een risico inhoudt, is de bestraling van embryo’s en foetussen bijzonder zorgwekkend. Omwille van de snelle celvernieuwing en complexe ontwikkelingsmechanismen van het organisme zijn de gevolgen bij embryo’s en foetussen meer gevarieerd en meer uitgesproken en komen ze reeds voor bij lagere doses. De grootste risico’s zijn de inductie van kanker, aangeboren afwijkingen en een aantasting van de hersenfuncties. Hier>>> vind je een samenvatting van de risico’s veroorzaakt door een bestraling van het ongeboren kind afhankelijk van de doses en de fase van de zwangerschap, evenals een tabel met enkele courante radiodiagnostische en nucleairgeneeskundige onderzoeken met de ermee gepaard gaande doses en wat informatie over de nieuwe onderzoeksresultaten van studies uitgevoerd op het SCK te Mol.
Het is ook belangrijk er zich rekenschap van te geven dat de blootstelling van een embryo of een foetus aan ioniserende straling niet noodzakelijk en automatisch leidt tot schadelijke gevolgen. Het risico hangt o.a. af van de stralingsdosis en de fase van de zwangerschap. Bepaalde schadelijke gevolgen komen enkel voor boven een bepaalde stralingsdosis: er is geen enkel gevaar op dergelijke gevolgen wanneer de toegediende dosis lager is dan de drempel. Andere kunnen al na zeer lage doses voorkomen, maar het risico dat ze zich voordoen bij die doses is zo klein dat het als verwaarloosbaar beschouwd kan worden door de toekomstige moeder, vergeleken met andere risico’s die men in het dagelijks leven loopt. Bepaalde gevolgen komen enkel voor bij een bestraling op een precies tijdstip tijdens de zwangerschap.
5 tips om straling te verminderen:
- Houd afstand: Vermijd direct contact tussen jou gsm, computer en andere elektronische toestellen en jou lichaam
- Vliegtuigstand: Als jij je toestel instelt op de vliegtuigstand, zet jij de cellulaire en draadloze signalen uit
- Afscherming: Afscherming is een veilige en handige manier om de blootstelling aan straling te verminderen bij gebruik van toestellen die straling vrijgeven
- Koop slim: Niet alle mobiele telefoons zijn hetzelfde. De straling die ze vrijgeven, verschilt sterk van telefoon tot telefoon
- Beperk de gebruiksduur: Beperk waar mogelijk de tijd dat jij je gsm en andere toestellen gebruikt. Gebruik een vaste lijn voor lange gesprekken
Bescherm je baby tegen straling
Om de straling te verminderen/ tegen te gaan tijdens de zwangerschap heeft belly armor verschillende producten die helpen uw baby te beschermen tegen de straling.
Borstvoedingsdoeken
Met de borstvoedingsdoek van Belly Armor geef je discreet en comfortabel borstvoeding en bescherm je gelijktijdig je baby tegen blootstelling aan voortdurende straling van gsm, laptop, tablet, smartphone en andere bronnen. Gemaakt uit zuiver katoen en bekleed met RadiaShield®-stof, een sterk geleidende zilverstof met dezelfde beschermingseigenschappen als een dikke aluminiumplaat van meer dan 6 mm.
Buikand
Een buikband voor zwangere vrouwen die meer comfort en een minder strakke pasvorm rond hun buik wensen maar vooral gelijktijdig hun babywensen te beschermen tegen blootstelling aan voortdurende straling van gsm, laptop, tablet, smartphone en andere bronnen. De Belly Armor-Buikbanden kunnen zowel onder als boven de kleding gedragen worden.
Dekens
Deze dekentjes uit babyzacht katoen van de hoogste kwaliteit en met de betrouwbare bescherming van RadiaShield®-stof maken van deze plaids een handig en niet-storend hulpmiddel om uw baby te beschermen tijdens de zwangerschap tegen blootstelling aan voortdurende straling van gsm, laptop, tablet, smartphone en andere bronnen. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen in uw handtas en ideaal voor zowel thuis als op kantoor.
Ben jij je bewust van wat straling kan doen met je kind?