10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Beter met voeding met Mia Tjioe-America
21 februari 2012 
3 min. leestijd

Beter met voeding met Mia Tjioe-America

Beter met voeding" target="_blank" rel="noopener">Beter met voeding van Mia Tjioe AmericaNa het lezen van een aankondiging in de krant ben ik naar de lezing van Jeroen America geweest, die zijn oude tante geholpen heeft met het schrijven van het boekBeter met voeding. Op 1 december 2010, een maand na de verschijning van haar boek, is Mia overleden na een kort ziekbed.

Deze tante en natuurvoeding- diëtiste, Mia Tjioe-America (1927-2010), is dus helaas al overleden, maar haar ideeën over voedingsleer blijken volop actueel en zij was haar tijd ver vooruit! Na de presentatie werd ik extra nieuwsgierig en heb het boek besteld. Jeroen heeft wel e.e.a besproken maar erg diep ging de presentatie niet.

Beter met voeding, hoe doe je dat?

Het boek gaat wel (veel meer) de diepte in. Ik vond het heel interessant en makkelijk leesbaar, het is echter een boek zonder illustraties en sober vormgegeven. Er is wel een duidelijke opbouw en indeling, zodat je gericht informatie kan op- of terugzoeken. Het komt er (samenvattend) op neer dat veel welvaartsziektes te wijten zijn aan het ontbreken van belangrijke stoffen (die we nog niet eens allemaal kennen).

Ons voedsel wordt te veel bewerkt

Dit komt vooral door het enorme bewerken van natuurlijke voeding door de industrie. Dit haalt stoffen uit voeding (vezels, vet, kiemkracht) en voegt andere dingen toe (zoetstoffen, conserveermiddelen, transvetten, andere vezels). Maar ons lichaam heeft het volledige voedingsmiddel nodig om ook alles eruit te halen wat erin zit. Juist de natuurlijke samenstelling van het product kan ons lichaam beter verwerken. En dan ook de schadelijke stoffen die er evt.  inzitten opruimen.

Niet alleen lege brandstof eten

Door volwaardige, gevarieerde en evenwichtige voeding kan het lichaam zo optimaal mogelijk zijn werk doen.  Door bijvoorbeeld witmeel te eten mis je de vezels en ook de vitamines die vooral in de kiem van het graan zitten. Je krijgt dan alleen brandstof binnen en onttrekt de vitamines die nodig zijn om het te verwerken ook nog aan je lichaam.

Mia is terughoudend over supplementen, juist omdat de wetenschap nog niet álle voedingsstoffen ontdekt heeft en het ook om wisselwerking en verhouding tussen vitamines en mineralen gaat. De natuur kunnen we nog niet evenaren. Daarom is je basisvoeding zo belangrijk.

Citaat: je bent wat je eet en anders niets.

Wordt je ziek, dan kan dit worden veroorzaakt door een infectie, door een ongeval, of door erfelijke belasting. Maar verder moeten we de oorzaak zoeken in onze voeding. Het lichaam dat we hebben, maken we door wat we het lichaam te eten geven. (dr. Kollath)

Mia heeft 50 jaar praktijk ervaring

Uit haar jarenlange praktijkervaring en bestudering van vakliteratuur is zij tot de deze conclusie gekomen, ook dat de volgende generaties nog meer tekorten en problemen hebben dan de vorige. Een baby kan geboren worden met een grotere achterstand dan zijn ouders.  (Aj!).  Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt hoe symptomen van tekorten herkend kunnen worden. Met volwaardige voeding en aanpassing van tekorten zijn veel gezondheidsklachten weer de goede kant op te buigen. In het boek enkele recepten en voorbeelden van dagmenu’s. Muesli wordt erg aangeraden.

Voor wie meer hierover wil lezen: ik vind het boek een aanrader en het bevat waardevolle informatie. Het onderschrijft mijn visie: het gaat er niet alleen om wat je niet eet, maar vooral om wat je wél eet!

Gratis lezing Beter met voeding

Jeroen America geeft op woensdag 29 februari bij Ekoplaza, Julianalaan 35 in Bilthoven en op dinsdag 13 maart bij de Natuurwinkel, Hessenweg 127 in De Bilt een lezing over dit boek. Deze lezingen worden gehouden van 19.30 tot ca. 21.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden kan via de website van Beter met voeding. 

Heb jij het boek Beter met voeding gelezen?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Christel Hoeflaken
Door

Christel Hoeflaken

op 21 Feb 2012

Toevallig, ik heb me 2 weken geleden aangemeld voor de lezing op 13 maart in De Bilt. Het boek heb ik ook en grotendeels gelezen. Jammer dat de lezing toch wat tegenvallend is! Groet, Christel

Karin van Holland-Stapelveld
Door

Karin van Holland-Stapelveld

op 21 Feb 2012

Leuk dat je naar de lezing gaat, Christel. Was toch wel leuk hoewel ik daar niet echt nieuwe dingen gehoord heb. Het boek verduidelijkt het waarom van allerlei voedingsadviezen. De presentatie waar ik was is alweer een klein jaar geleden, je bent er met andere mensen dus kan wel heel anders zijn. Veel plezier!

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.