datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Bewust eten: nooit meer hap, slik, weg!
06 juli 2013 
2 min. leestijd

Bewust eten: nooit meer hap, slik, weg!

Als Miss Natural ben je natuurlijk bezig met wat je eet. Maar hoe je eet, is minstens zo belangrijk. Hoe vaak komt het niet voor dat je (en ik spreek ook namens mezelf!) even snel een broodje eet achter de laptop of in de auto, je drukker bent met je zeurende kinderen dan met het rustig genieten van je avondeten?

Soms weet je niet eens wat je nu echt geproefd hebt of eet je onbewust maar door en eet je door het gebrek aan aandacht al snel te veel. Dat kan anders!

Bewust eten

Voordat je gaat eten, is het belangrijk dat je je lichaam hier op voorbereidt. Adem een paar keer diep zodat je lichaam ontspant. Als je gespannen bent, dan is het proces van vertering, de opname van energie en nutriënten niet optimaal. Als je ontspannen bent, is het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de vertering en de opname ook in staat om goed te ontspannen. Bidden komt niet meer op grote schaal voor, maar toch was dit eigenlijk zo gek nog niet: even bewust en dankbaar voor de maaltijd zijn brengt je lichaam tot rust. Misschien kun je een ander, eigen, ritueel bedenken voordat je je maaltijd gaat nuttigen!

Heb je wel eens oprispingen of een opgeblazen gevoel na het eten. Dat kan natuurlijk komen door hetgeen wat je gegeten hebt, maar kan ook komen omdat jij je maaltijd niet op een goede, ontspannen manier hebt genuttigd. Bewust eten kan helpen.

Rustige omgeving

Zorg voor een rustige omgeving en onttrek je aan alles wat je afleidt of stoort. Dus: tv en laptop uit, even niet facebooken of twitteren en ook geen krantje bij het ontbijt. Voer ook geen heftige gesprekken of discussies tijdens het eten. Nu kan rustig aan tafel eten met kinderen een hele uitdaging zijn. Om het rustig en leuk proberen te houden aan tafel, kun je je kind het best alvast voorbereiden dat jullie over 5 minuten aan tafel gaan. Dek de tafel leuk en bedenk een aantal simpele, duidelijke regels voor aan tafel (mondje leegeten voordat je kind begint met praten of speelgoed buiten handbereik). Betrek de kinderen ook bij het boodschappen doen, het koken en de tafel dekken. Grote kans dat ze veel makkelijker van hun bordje eten zullen smikkelen. Het helpt natuurlijk ook als je zelf ontspannen bent en niet met ‘tig’ andere dingen tegelijk bezig bent tijdens het eten.

Tips voor bewust eten

En dan ga je eten. Maar hoe doe je dat nou echt bewust? Enkele tips:

  1. Neem de tijd voor het eten. Dit helpt je om je voedsel vollediger te verteren en meer waarde uit je voeding te halen.
  2. Neem kleine hapjes en kauw goed. Kauw minimaal 30 keer per hap want de spijsvertering begint al in de mond. Hoe meer je kauwt, hoe meer en beter je speeksel zich vermengt met enzymen die helpen bij een goede spijsvertering.
  3. Eet met al je zintuigen. Sta eens bewust stil bij de kleuren op je bord, de textuur, de smaak en de geur. Veel fijner en beter dan hap slik weg!
  4. Bereid je eten smakelijk. Het zien van een smakelijke maaltijd geeft al een afscheiding van spijsverteringssappen.
  5. Drink tijdens of vlak voor of na zo min mogelijk om te voorkomen dat de spijsverteringssappen te veel verdund worden. Wil je toch wat drinken tijdens het eten, neem dan zo nu en dan een slokje en spoel dit dan even een paar keer in de mond heen en weer om het bij het doorslikken zoveel mogelijk speeksel mee te geven.
  6. Zelf koken met verse, natuurlijke producten, maakt dat je al bewust aan de slag bent met je eten. Als je het zelf met aandacht en liefde bereid hebt, dan zul je het ook minder snel naar binnen schrokken!

Eet jij bewust?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Christel
Door

Christel

op 06 Jul 2013

Leuk artikel! Er zijn ook al div boeken over dit onderwerp verschenen. De boeken van Susan Albers zijn bijv. aanraders voor degenen die meer over dit onderwerp willen weten.

Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 08 Jul 2013

Inspirerend artikel, Ilse, dankjewel!

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine