Vrouwen uiten bezorgdheid over borstonderzoeken
Op een forum op het internet gaan vrouwen met elkaar in gesprek gingen over het bevolkingsonderzoek op borstkanker. Francine van Broekhoven, van De Groene Zuster, werd daarin getagd en gaf hun het volgende antwoord en ik denk dat dit op deze site ook niet mag ontbreken.
Jezelf goed informeren is belangrijk
Het belangrijkste is denk ik dat je goed het VERSCHIL weet tussen mammografie en thermografie of echografie. Op basis daarvan kun je een weloverwogen keuze maken. Francine heeft op haar website veel antwoorden gegeven op veel gestelde vragen, dus mocht je meer willen weten dan kun je daar verder lezen.
Maar laat ik je het verschil uitleggen: mammografie is een detectiemethode; het wil in staat zijn met de röntgen ‘iets’ te kunnen zien/ontdekken. ‘Iets’ moet er dus al zijn. Dat maakt dat mammografie niet preventief is voor borstkanker maar een detectiemethode op borstkanker. De overheid nodigt vrouwen van 50+ elke 2 jaar uit om naar ‘de bus’ te komen om te kijken of er al borstkanker is. Veel vrouwen denken dat deze methode preventief is op borstkanker, maar dat is niet zo; het is wat het is, en goed dat als het ontdekt wordt vele vrouwen er ‘vroeg’ bij zijn om goed verder geholpen te kunnen worden.
Eerder starten met mammografie (bv vanaf 30-jarige leeftijd) kan niet vanwege de dichtheid van het borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het zeer moeilijk goed door de borst heen te kunnen kijken met mammografie en dus wordt er dan veel gemist. Pas na de overgang vervet het borstweefsel en wordt het makkelijker om ‘iets’ te zien. De ideale leeftijd voor mammografie is misschien wel 80+.
Medische thermografie werkt anders
Welke lichamelijke processen veranderen er in je lichaam? En om het heel eenvoudig te houden: je borsten moeten dezelfde temperatuur hebben, toch?! Waarom zouden twee borsten niet hetzelfde zijn in temperatuur? Als de ene borst veel kouder of warmer is dan de ander dan duidt dat ergens op. Zo krijgen we met thermografie een bepaald niveau van zorg. Als iemand een hoog niveau van zorg heeft dan betekent het dat we drie of meer temperatuurverschillen hebben gemeten die maken dat we haar naar de huisarts verwijzen voor vervolgonderzoek (liefst echografie).
Maar bedenk ook het volgende: ik noem borsten wel eens de ‘kanariepietjes in de kolenmijn’. Waarom worden borsten ziek en ellendig? Zou het te maken kunnen hebben met een scheve rugwervel, onbalans in hormonen? Bacteriën uit je mond? Darmen die chronisch in onbalans zijn?
Borsten zijn geen vitale organen
Weet je, borsten bevatten ‘veilig’ vetweefsel waar we onze afvalstoffen in opslaan die we niet kwijt kunnen. Borsten liggen namelijk buiten het lichaam en zijn geen vitale organen. Denk eens aan de xeno oestrogenen die onze lever maar met moeite kan verwerken, alle afvalstoffen die we binnenkrijgen via lucht, water en onze voeding. We krijgen vele xeno oestrogenen uit microplastics binnen.
Belangrijk dus om te kijken naar wat je wel kunt doen om dit goed kwijt te raken of zo min mogelijk van binnen te krijgen. Als we dan kijken naar het bevolkingsonderzoek – want daar ging de vraag over – zijn we ons sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw gaan richten op alleen borsten. Leg ze tussen de platen en onderzoek uitsluitend de borsten op anatomie.
Maar inmiddels weten we natuurlijk ook wel dat borsten een onderdeel zijn van ons lichaam (dus de fysiologie is minstens zo belangrijk). We moeten ze niet los zien van de rest van ons lichaam. Waarom worden borsten ziek? Waarom krijgt een borst ineens ‘koorts’? Waarom kunnen borsten rond de menstruatie zo pijnlijk zijn? Dit zijn vragen waarop vrouwen antwoorden nodig hebben.
En daar begint preventie!
Wat kun je doen om je borsten gezond te houden?
- Trek je bh vaak uit om je lymfe goed te laten stromen. Daarmee zorg je ervoor dat opgeslagen afvalstoffen er ook weer uit kunnen. Bovendien is lymfe een onderdeel van ons immuunsysteem. De witte bloedcellen kunnen ‘foute’ processen in je borsten aanvallen. Door de bh en zeker de beugel wordt het moeilijker voor je lymfe goed in en uit je borsten te stromen.
- Start met droog borstelen, op de site van Francine vind je diverse video’s hiervan. Dit is om die belangrijke lymfe goed te laten stromen.
- Masseer je borsten lekker onder douche, kom in contact met je borsten. En een goed borstonderzoek doe je met twee handen tegelijk. Zoek de verschillen tussen de borsten. Ga niet persé op zoek naar een knobbel. Borstklachten ontstaan doorgaans maar in één borst tegelijk.
Voor meer vragen kun je mailen of bellen of kijken op de website, een schatkamer aan borstgezondheidsinformatie.
Doe jij al regelmatig borstonderzoek bij jezelf?