10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Biologisch boodschappen doen in de supermarkt
07 november 2012 
3 min. leestijd

Biologisch boodschappen doen in de supermarkt

Steeds meer supermarkten bieden biologische producten aan. Gelukkig maar, want dat maakt het eens stuk makkelijker om biologisch in te slaan bij de wekelijkse boodschappen. Om biologisch boodschappen doen nog makkelijker te maken voor ons allemaal, ging ik op onderzoek uit bij welke supermarkt we het beste terecht kunnen.

Zelf ontdekte ik onlangs de PLUS supermarkt aan de Arnhemseweg in Amersfoort (zie foto) met maar liefst 1182 biologische producten! Een walhalla voor een echte Miss Natural. Dit filiaal van PLUS staat zelfs op nummer 2 in de EKO-telling 2012. Op nummer 1 staat de Jumbo supermarkt aan de Boumaboulevard in Groningen. Daar word ik nou heel blij van.

Waarom biologisch boodschappen doen?

De vraag naar biologische producten stijgt, zelfs de supermarkten konden er niet meer omheen. En dus stijgt ook het aanbod. Maar waarom is biologisch eigenlijk zo populair bij supermarktbezoekers?
Eigenlijk is het simpel: de afgelopen jaren zijn de voordelen van biologische voeding bekend geworden bij het grote publiek. Vrijwel iedereen weet nu dat biologisch staat voor een betere smaak, diervriendelijkheid, gezonde producten, geen gebruik van genetische manipulatie en eerlijke productie. Bovendien is het begrip ‘biologisch’ wettelijk beschermd en mogen dus alleen op deze punten gecontroleerde producten het predicaat ‘biologisch’voeren.

De supermarkten hebben een grote invloed gehad in het groter worden van de bekendheid van deze voordelen bij een breder publiek. Daardoor zijn er steeds meer mensen die graag biologisch eten. En wie niet wil omrijden naar een gespecialiseerde (natuurvoedings)winkel, kan dus steeds vaker terecht bij zijn of haar eigen supermarkt!

Jaarlijkse EKO-tellingen

Biologisch boodschappen doen in de supermarkt wordt mede mogelijk gemaakt door de EKO-tellingen van milieudefensie. De EKO-tellingen zijn een meerjaren-onderzoek waarbij het aanbod biologische en fairtrade producten van supermarkt-filialen gemeten wordt. Met behulp van trendanalyses kunnen we de inspanningen van de supermarkten volgen. Met de tellingen stimuleert Milieudefensie de supermarkten om het aanbod verantwoorde producten te vergroten. Deze telling wordt gedaan door vrijwilligers die zich hiervoor jaarlijks kunnen opgeven via de website van Milieudefensie.

Supermarkten met de meeste biologische producten

Biologisch blijft groeien ook in jaren van economische crisis

In de vijftien jaar EKO-tellingen kun je zien dat het aanbod van biologische producten in supermarkten blijft groeien. Dit jaar ligt het gemiddelde aantal 141 biologische producten, dat is een groei van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Zelfs in de jaren van de economische crisis is het aanbod sterk gestegen. Het gemiddelde aantal producten steeg de laatste vier jaar van 78 (2009) naar 114 producten dit jaar. Bij de eerste telling in 1998 bleef de teller op 6 producten staan. In dat jaar werd wel alleen groente en fruit geteld.

Biologisch aanbod in supermarkten

Supermarkten met de meeste biologische producten

In de vijftiende editie van de EKO-tellingen van Milieudefensie scoort Supermarktketen Plus het beste, met gemiddeld 356 biologische biologische producten en daarmee ruim 100 EKO-producten meer dan vorig jaar bij Plus in de schappen lagen. Op de tweede plaats in de top 10 van supermarktketens met EKO-producten staat Hoogvliet, met een aanbod van 294. Jumbo komt op de derde plaats met 264 biologische producten. Albert Heijn doet het echter ook goed met een vierde plaats. Sinds 1998 heeft deze keten het huismerk AH-biologisch wat erg populair is bij haar klanten. Bij Albert Heijn kun je volgens de tellingen nu 203 biologische producten vinden.

100% biologisch bij EkoPlaza!

En wie niets anders wil dan biologisch kan tegenwoordig naar EkoPlaza, de biologische supermarkt met al bijna zestig vestigingen door heel Nederland.

Waar koop jij je biologische producten?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Nathalie
Door

Nathalie

op 07 Nov 2012

Hoi, ik heb net ontdekt dat de diervriendelijkheid niet telt bij biologische eieren..Helaas worden daar de mannelijke kuikens op dag 1 ook allemaal gedood omdat ze geen eieren leggen en niet vleesproductief genoeg zijn :( arme kuikentjes.. Ik wist dit niet, ik dacht dat het biologisch keurmerk dit verhinderde. Maar blijkbaar niet. ik ga dit wel eens verder onderzoeken wat waar is en wat niet.groetjes

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 09 Nov 2012

Inderdaad is dat helaas niet vanzelfsprekend... heel jammer!

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.