10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Biologische wijn in een natuurlijke levensstijl
24 oktober 2013 
3 min. leestijd

Biologische wijn in een natuurlijke levensstijl

Als wijnliefhebber wilde ik toch eens wat meer weten over biologische wijn en de voordelen ervan. Het voordeel van wijn drinken is dat het erg lekker is,  en met mate schijnt vooral rode wijn toch ook wel voordelen voor je gezondheid te hebben. Zo heeft het een bloedverdunnende werking, waardoor je een betere doorbloeding krijgt, en tanines schijnen weerstandverhogend te zijn.

Wijn wordt gemaakt van druiven en –net zoals bij andere fruit- en groentesoorten- lijkt me het voordeel van biologische teelmethodes wel duidelijk. Geen kunstmest maar natuurlijke meststoffen, geen chemische bestrijdingsmiddelen en eventueel andere maatregelen die nodig zijn, maar met zo min mogelijk schade voor het product en de omgeving. Bloemen, vogels en insecten als hulptroepen inschakelen bijvoorbeeld. En de bodem niet kapotrijden met zware machines: biologische wijnboeren plukken ook vaker handmatig de druiven. Ook beschadigen druiven dan minder en ze rotten zo ook minder snel.

 

Biologische wijn en bestrijdingsmiddelen

Een tijdje  geleden zag ik een reportage op televisie met Ilja Gort, een Nederlandse wijnboer in Frankrijk. Hij leidde de kijker rond op biologische wijnlandgoederen. Het zag er aantrekkelijk uit, maar dat zelfs bij biologische wijn bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden zag ik ook. De biologische boer ontkomt blijkbaar niet  aan het gebruik van zwavel en Bordeauxse pap (een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk dat preventief werkt tegen schimmelaantastingen). Ik weet echter niet wat er allemaal in de reguliere wijnbouw gebruikt wordt, maar daar zullen ongetwijfeld wel een aantal middelen meer bij ingezet worden.

In Nederland hebben we nog een van de meest strenge regelgevingen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen… Hoe zit dit met wijn uit andere windstreken? Wijn uit Nederland is maar een heel klein deel van het aanbod.

De smaak van biologische wijn

Er zijn mensen die zweren bij de smaak van biologische wijn. Eerlijk gezegd proef ik niet echt een verschil tussen biologische wijn en ‘gewone’ wijn. Je hebt in beide gevallen lekkere en minder lekkere wijn. Het ligt er natuurlijk ook aan waar de wijn vandaan komt en hoe ze gemaakt wordt. En aan je eigen smaak.

De druivensoort, de zon… het zijn allemaal factoren die van invloed zijn. En er zijn wijnen waar ik echt last van gehad heb (hoofdpijn) , en dat lag niet altijd aan de hoeveelheid.

Sulfiet in wijn

Daarnaast bevat wijn sulfiet, dat zit er van nature in en ontstaat tijdens het gistingsproces. Sulfietloze wijn bestaat dus niet! Aan wijn wordt vaak ook sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid te verhogen. Bij meer dan 10 mg sulfiet per liter moet dit op de fles vermeld worden. Maar je kunt aan de fles niet aflezen of het van nature 15 mg sulfiet/liter is of misschien wel 180 gr./liter  door toegevoegde sulfiet. Zonder toegevoegde sulfiet kan wijn wel vrij snel oxideren en moet koel bewaard worden.

Nadeel van sulfiet is dat het niet zo gezond is en sommigen er echt veel last van hebben. Hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties, en benauwdheid zijn enkele klachten die hieraan worden toegewezen. Nu is het wel zo dat meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat sulfiet geen hoofdpijn kan veroorzaken. Wel wordt gezegd dat het een negatief effect heeft op de luchtwegen en daardoor slecht is voor astmapatiënten.

Dat maakt het wel erg lastig voor ons consumenten. Het zou wel fijn zijn als het hoeveelheid sulfiet ook vermeld zou staan. Zelfs biologische wijnen bevatten dus ook sulfiet, hoewel dat meestal minder is dan in reguliere wijnen. Bepaalde wijn(web)winkels en merken zeggen wijnen te verkopen zonder toegevoegd sulfiet.

Toepassen van sulfiet in wijn is aan hele strenge regels gebonden. Het lastenboek van ‘Nature et Progrès’ (Frankrijk) bepaalt een maximum sulfiet­toevoeging van 80 mg/l voor witte droge wijn. Andere controle-organen bevelen maximum de helft aan van de EU-normen. De Demeter wijnboeren echter, staan bekend om hun natuurlijke manier van werken en voegen weinig sulfiet toe.

Conclusie

Biologische wijn drinken (uiteraard met mate) past volgens mij prima in een natuurlijke levensstijl. De ene biologische wijn is echter niet de andere. Er zijn merken die geen sulfiet toevoegen, daar kun je op selecteren. Demeter is daar één van. Verder is het een kwestie van persoonlijke voorkeur/smaak, prijs/kwaliteitverhouding. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken!

Tip: Bezoek ook eens een wijnboerderij!

Wat vind jij een lekkere wijn?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Marjon
Door

Marjon

op 24 Oct 2013

ik koop soms bij de gall en gall een flesje biologische rose uit zuid-afrika. Smaakt mij prima maar kan inderdaad ook niet veel onderscheid qua smaak vinden van een biologische of niet biologische wijn.

Marianne
Door

Marianne

op 28 Oct 2013

Wij drinken voornamelijk Terra Tangra de biowijn van de Jumbo. We hebben van alles op biogebied geprobeerd en zijn hierop uitgekomen. Veel lekkers voor de prijs van 4,95, wat een mooie prijs is. Ik proef het verschil niet met veel andere wijnen, maar merk het direct aan mijn hoofd de volgende dag. Groet, Marianne

Marcel
Door

Marcel

op 14 Jul 2014

Wat leuk deze site. Kende ik nog niet. Ik zag de reacties . Ook over "geen verschil in smaak". Mag ik dan bij deze iedereen die dat ook vindt, adviseren mijn wijn eens te proberen? Het zijn pittige stevige wijnen. Supergezond. 100% onbespoten druiven. Geen chemische middelen. Zie de site puurnatuurwijn.nl Ben benieuwd ! Vriendelijke groet, Marcel

Peter
Door

Peter

op 10 Aug 2014

Ik zal je uit de droom helpen. Voor dat geld kan je geen biologische "natuurlijke" wijn kopen. Industriële gisten, Arabische gom, toegevoegde suiker, bestrijdings middelen die goedgekeurd zijn door de EU voor "biologisch wijnmaken", citric acid etc. etc. Ga je wel vinden voor dat geld. Geen wonder dat je geen verschil proeft. Kwaliteit kost geld. En smaak is ook voor een deel kennis.

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.