Wat zit er in uw eten?

Boekje met alle E-nummersBegin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken.

Verontrustende verhalen over E-nummers

Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-nummers die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Gouget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje.

Zoutzuur, chloor en aluminium in voeding

Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn - en uw - eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goed gesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.

Deze gids beschrijft alle E-nummers en hun bijwerkingen. Daar kan discussie over ontstaan, maar hoofddoel is dat mensen meer gaan nadenken over wat ze in hun mond steken.

Ook ‘Wat zit er in uw eten’ lezen?

Je kunt Wat zit er in uw eten? hier bestellen.

Heb je dit boek gelezen?

Laat dan even een reactie achter wat je er van vond.
Dat is weer handig voor anderen om te lezen!
Eva
Door

Eva

op 18 Mar 2013

Dit boekje is puur en alleen angst zaaien. E-nummers worden door de Europeese Unie streng gecontroleerd en krijgen pas een nummer als deze worden goedgekeurd voor menselijke consumptie.

paulina
Door

paulina

op 04 Apr 2014

De overheid keurt veel goed en niet omdat alles even gezond is! De overheid weegt de voor en nadelen tegen elkaar op inclusief hoeveel geld ze eraan kunnen verdienen. Er is niks voor niks dat in sommige landen bepaalde e nummers verboden zijn! Het is precies hetzelfde geregeld met medicatie. Overheid prijst chemische medicatie aan terwijl er homeopatische medicatie velen malen beter voor je zijn en ook helpen. Soms nog wel beter dan de chemische. Alle landen geven miljarden uit samen met farmaceutische industrie om nog meer geld te verdienen middels de burgers. Zo zijn bepaalde vormen van kanker te genezen middels natuurlijke producten. Geen bestralingen, pillen etc. meer nodig. Maar er is geen enkele overheid die dit aanbeveelt omdat ze geen geld kunnen halen. Regeringen houden mensen voor dom terwijl steeds meer burgers tegenwoordig niet alles meer voor lief nemen en zelf op onderzoek gaan.Kijk eens naar de inentingen van jonge kindjes. Als alle ouders zich daarin zouden verdiepen alvorens de bevalling dan zullen menigeen hun kids niet laten inenten. Het wordt dan pas bekend dat bepaalde ziekten eigenlijk al niet meer voorkwamen voordat de overheid begon in te enten. Ook zijn de mensen in verloop van jaren gezonder en hygiënischer begonnen te leven waardoor diverse ziekten uitgeroeid werden.Ik zweer bij natuurlijke producten waarbij geen troep in of opgespoten zit. In hele lage doseringen zijn sommige e nummers niet echt schadelijk maar goed zijn de meeste E nummers niet. Stel jezelf de vraag, waarom wordt het toegevoegd en waarom proberen fabrikanten op verschillende manieren eronder uit te komen middels de naam volledig te vermelden ipv E nr. Waarom hadden mensen het vroeger niet nodig en tegenwoordig wel? Waarom toevoegen? Fabrikant en overheid verdienen eraan. Waarom proberen te verhullen? Ze weten dat het niet goed is of ze hebben t nooit goed getest ( zeggen ze). Neem niet alles voor zoete koek aan want ook onze overheid wil aan veel dingen beter worden. Het zal misschien niet bij alle leden van onze regering bekend zijn maar zij verhullen ook veel. De deksel van de beerput wordt niets voor niets geopend de laatste jaren..

Katinka
Door

Katinka

op 04 Nov 2012

Ik vind dit een erg interessant, maar vooral ook shockerend boekje. Ik kamp al jaren met diverse vage klachten en huidkwaaltjes. Tot nu toe alles wat ik van de huisarts voorgeschreven heb gekregen; o.a. slaaptabletten, kalmeringsmiddelen, hormoonzalf, diverse schimmel-, en eczeemzalfjes, antibiotica.. het hielp allemaal niet, of ik kreeg alleen maar meer kwaaltjes door de bijwerkingen. De laatste tijd ben ik mij steeds meer aan het verdiepen in voeding. Sinds ik dit boekje in mijn bezit heb, ben ik steeds meer etiketten gaan checken.. om te beginnen die in mijn keukenkastjes en koelkast. Al met al, veel E-nummers en overigens ook véél suiker.. Inmiddels eet ik bijna een maand zo puur mogelijk.. mijn klachten zijn bijna weg, en daarnaast voel ik mij ook veel fitter, mentaal rustiger en vrolijker! Ik heb een aantal vrienden en collega's over mijn ervaringen en dit boekje verteld, de meesten hebben 'm nu in de kast en nemen deze ook mee met boodschappen doen. Overigens vind ik het wel erg jammer dat diverse artsen mij simpel medicijnen zijn gaan voorschrijven en mij nooit hebben geadviseerd over voeding.. Maar mijn ogen zijn geopend! Een fantastisch boekje dit!

Pauline
Door

Pauline

op 01 Jan 2012

Tegenwoordig heb ik dit boekje als app op mijn Iphone. Ideaal wanneer je niet steeds met het boekje op stap wilt.

Reactie plaatsen