datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Buiten yoga, laagdrempelig en voor iedereen
13 mei 2012 
4 min. leestijd

Buiten yoga, laagdrempelig en voor iedereen

Yoga in een studio beoefenen is al fijn, maar yoga in de buitenlucht is toch wel het summum. Vanaf eind mei heb je de kans dit op verschillende locaties in Nederland, vaak op het strand of in een park, te ervaren.

Vorig jaar ontdekte ik de website Natural Yoga en heb ik een aantal lessen in het Vondelpark, Amsterdam, gevolgd. Blote voetjes in het gras, een briesje door m’n haar, de zonnestralen in m’n gezicht en de omgevingsgeluiden op de achtergrond maakten de lessen tot een bijzondere en intense (zintuigelijke) ervaring: de extra zuurstof van de buitenlucht geeft je nog meer prana (levensenergie). Een les in de natuur brengt je meer in balans, zowel met jezelf als met je omgeving.

Buiten yoga: laagdrempelig en voor iedereen

De losse lessen vinden plaats bij droog weer en zijn in de meeste gevallen geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Er wordt vaak een financiële bijdrage gevraagd (waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat) en in sommige gevallen worden de lessen gratis aangeboden. Het enige wat je hoeft mee te nemen is een yogamatje en een flesje water, dus meedoen is lekker laagdrempelig.

Ideaal wanneer je wilt ontdekken of yoga wat voor je is, of dat je eens wilt kennismaken met een andere vorm van yoga dan je gewend bent. Kies gewoon een les die je aanspreekt. Maak je geen zorgen wanneer je beginner bent. Yoga gaat niet om het neerzetten van een prestatie, maar om het ontdekken en herkennen van je grenzen en mogelijkheden.

Fysieke en geestelijke uitdaging

De ontspanning volgt na de inspanning die je tijdens de set hebt geleverd. Groot misverstand dat soms heerst, is dat je de hele les op een yogamat ligt te ontspannen. Integendeel, veel yogavormen zijn fysiek maar ook geestelijk behoorlijk uitdagend. Je kunt, vooral wanneer je een periode doormaakt waarin je veel stress ondervindt of jezelf lichamelijk niet zo goed hebt verzorgd, weerstand voelen.

Yoga werkt dus vaak een spiegel. Wanneer yoga nieuw voor je is, is het goed om te weten dat je pas na een aantal keren gaat merken wat het voor effect op je heeft.

Vormen van yoga

Hieronder volgt een kleine greep uit de vormen van yogalessen die je buiten zoal tegenkomt.

Hatha yoga

Hatha een traditionele vorm van yoga en wordt al eeuwenlang beoefend. 
Hatha yoga is het leren bewuster om te gaan met de levensenergie, de ademhaling, prana.

 Ha betekent Zon = geest
. Tha betekent Maan = stof. Hatha is dus eigenlijk de vereniging van ha en tha in samenwerking met de adem.

Een Hatha yogales bestaat voor het grootste deel uit de beoefening van verschillende lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama’s). Dit zijn vaak niet-bewegende asana’s. De les wordt vaak ook met een meditatie afgesloten, als afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. Hatha yoga kent naast de statische oefeningen eveneens enkele dynamische series, waarvan de zonnegroet de bekendste is.

Ashtanga / Vinyasa yoga

Dit is een vloeiende, dynamische vorm van yoga waarbij verschillende houdingen elkaar afwisselen op het ritme van de adem. De voortdurende focus op adem en beweging brengt de aandacht in het nu. Elementen uit de zonnegroet zijn een steeds terugkerend onderdeel en worden gebruikt als verbinding tussen de houdingen.

De nadruk ligt in deze les op de fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen. Vinyasa yoga is een aanrader als je meer fysieke uitdaging zoekt en wanneer je meer uit je hoofd en in je lijf wil komen.  De wat zwaardere en dynamische oefeningen vragen namelijk om meer aandacht en inspanning.

Yin Yang yoga

Yin yoga is gebaseerd op de meridiaantheorie. Met de oefeningen span je lange strengen bindweefsel in het lichaam langdurig aan. Hierdoor worden het bindweefsel en de gewrichten versterkt en versoepeld en wordt het bekkengebied losgemaakt. Door de oefeningen wordt de Chi/Prana in de meridianen geoptimaliseerd. Hierdoor komt je lichaam in balans en stimuleer je het herstelvermogen van lichaam en geest. De oefeningen worden gecombineerd met meditatie en pranayama.

Het Yang gedeelte is gebaseerd op Vinyasa ademhaling gecombineerd met beweging om het cardiovasculaire systeem van het lichaam te optimaliseren. Hierdoor komen lichaam en geest samen en is er meer balans.

Kundalini yoga

Kundalini yoga is een oorspronkelijke en complete vorm van yoga en wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Kenmerkend voor de lessen zijn de dynamische oefeningen, de aandacht voor de adem en het gebruik van mantra’s (klank). Door het gelijktijdig toepassen van deze verschillende yogatechnieken bereik je op een snelle maar verantwoorde wijze resultaat.

De oefeningen werken op het zenuw- en klierenstelsel en hebben een sterk reinigende werking. Hierdoor worden pijn, angst, stress en frustaties opgelost. Kundalini Yoga helpt je bewust te worden van je fysieke, mentale en emontionele gesteldheid en deze positief te beïnvloeden.

Flow yoga

Flow yoga is een smeltkroes van verschillende yogavormen. Kenmerkend is dat alle houdingen in elkaar overvloeien op het ritme van je eigen ademhaling. Omdat al je aandacht uitgaat naar de vloeiende bewegingen, stopt het denken en raak je meer in het hier en nu.

Acro yoga

Acro yoga is een samensmelting van de spirituele wijsheid van yoga, de liefdevolle aanraking van Thaise yogamassage en de dynamische kracht van acrobatiek. Deze drie eeuwenoude oefenvormen zijn de basis voor een nieuwe vorm die vertrouwen, contact en speelsheid verenigt.

De les begint vaak met een ‘circle ceremony’ waarbij de groep knie aan knie een aantal mantra’s chant. Daarna doe je samen met een partner een aantal asana’s (lichaamshoudingen) waarbij het draait om zelf ‘vliegen’ en de ander ‘laten vliegen’.

Een acro yoga sessie wordt doorgaans afgesloten met ‘leglove’: een aantal Thaise yogastretches die degene die in de lucht hing aan de ‘base’ geeft. Je bedankt elkaar met de Namaste groet. Dit betekent: ‘Ik bedank en groet het goddelijke in jou.’

Steentje bijdragen aan een duurzamere wereld

Met het volgen van een les, draag je in sommige gevallen ook nog een steentje bij aan een betere, duurzamere wereld zoals bij Natural Yoga.

Uitproberen?

Neem dan eens een kijkje op de volgende websites :

Natural Yoga

Locaties: Amsterdam – Wijk aan Zee – Zandvoort – Overveen – Hoofddorp

Hearts of Living

Locatie: Deventer

Yoga Buiten

Locatie: Tilburg

Ga Naar Buiten

Locatie: Scheveningen

Yoga Studio Santpoort

Locatie: Santpoort

Bewust op Weg

Locatie: Arnhem

Je kunt ook altijd eens informeren bij een yogastudio bij je in de buurt.

Wil je jouw ervaringen delen of heb je een nog een leuk adresje
als aanvulling op bovenstaande tips?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Anke Boon
Door

Anke Boon

op 13 May 2012

Leuk artikel! Ik heb vorig jaar zomer vaak de zonnegroet in mijn achtertuin gedaan, met m'n neus in de ochtendzon.. HEERLIJK! Maar het lijkt me ook superleuk om dat in een park met meerder mensen te doen, ga daar zeker eens naar kijken in m'n eigen buurt. Bedankt voor de locaties, dat maakt het makkelijker zoeken :) Gr. Anke

Selina
Pleuni van Hulten
Door

Pleuni van Hulten

op 23 Jul 2013

Hey Miss Natural! Ik ben in Tilburg Guerilla Yoga gestart. www.facebook.com/guerillayogatilburg Het idee erachter is dat mensen mij een ruimte kunnen bieden waar ik yoga kan geven. De host krijgt dan een gratis les en ieder ander kan voor 5 € meedoen! Wanneer het mooi weer is geef ik elke week een aantal keer in het stadspark les of bij mensen in de tuin! Op deze manier wil ik yoga voor iedereen bereikbaar maken, en zit niemand vast aan een wekelijkse plaats of tijd! Groetjes! Pleuni

Mandy
Door

Mandy

op 04 Jun 2015

Hallo Miss Natural, Bedankt voor het delen van tips m.b.t. yoga in de natuur. Dit jaar hebben 5 yogadocenten op de Veluwe hun krachten gebundeld om tot eind september mooie (buiten) yogalessen aan te bieden. De lessen vinden plaats op prachtige plekken in en rondom Loenen en Apeldoorn. Welkom voor wie zich wil verbinden met de natuur en met zichzelf. www.yogainthewoods.nl. Hartelijke groeten, Mandy

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading