Cacaobonen - genieten van chocola in de meest pure vorm

Jarenlang heb ik eerst in onwetendheid, gevolgd door complete ontkenning, geleefd als het gaat om chocola. Simpelweg omdat ik het niet kon weerstaan. Soms vond ik dat ik ook echt recht had op een overheerlijk stuk chocola of een kilo hagelslag op mijn brood.

Maar nu weet ik dat het merendeel van de chocola tot stand komt door chemische processen.

Schadelijke stoffen in chocola

Chocola wordt gekookt op hoge temperaturen en vervolgens worden er enorme ladingen witte (geraffineerde) suiker, melk, verzadigde vetten, gehydrogeneerde oliën (die schadelijke metalen en andere giftige stoffen bevatten die niet geschikt zijn voor consumptie) aan toegevoegd.

Inmiddels is chocola dus voor mij, een enkele uitzondering daargelaten, een ‘no-go’.

Cacao, cadeautje uit de natuur

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat chocola natuurlijk grotendeels van cacao is gemaakt. En laat cacao nu een cadeautje uit de natuur zijn!

Theobroma Cacao betekent letterlijk ‘Cacao, voeding voor goden’ en is het zaad van de cacaovrucht. Deze vrucht groeit aan bomen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de regenwouden in de Amazone. Cacao werd in het verleden zo hoog gewaardeerd dat de Maya’s en Azteken het ook als betaalmiddel gebruikten. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de cacao naar Europa. Aanvankelijk werd deze ontdekking en het drankje dat je ermee kon maken geheimgehouden in Spaanse kloosters.  Een Italiaanse reiziger ontdekte echter het geheim en verspreidde het verder in Europa.

Superfood cacao

Cacao is een superfood, wat betekent dat het een bron is van enorme concentraties natuurlijke voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen, polysachoriden, aminozuren en anti-oxidanten. Wij kunnen deze superfoods goed gebruiken. Veel etenswaren in de supermarkt zijn namelijk vitamine-arm en zitten boordevol toevoegingen zoals suikers, (trans)vetten en e-nummers. Nutriëntarm voedsel kan zorgen voor veel lichamelijk en geestelijke klachten.

Enorme waslijst aan weldoeners

Hierbij een kleine greep uit de enorme lijst van weldoeners (er schijnen meer dan 300 werkzame stoffen in cacao te zitten) die zich allemaal in de kleine boon hebben genesteld:

Magnesium

Cacao is de nummer één leverancier van magnesium. Magnesium is een essentieel mineraal en staat aan de basis staat van een optimaal verloop van verschillende biochemische processen in ons lichaam. Magnesium ondersteunt hart en bloedvaten, het verhoogt de weerstand tegen stress, spanning etc. Het versterkt het geheugen en het concentratievermogen. Ook speelt het een rol bij het vrijmaken van energie uit voeding en zorgt het voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en onze spieren. 
Een groot deel van de Westerse bevolking lijdt aan een magnesiumtekort. Onze voeding is  door raffineren en uitputten van de landbouwgrond niet erg rijk aan magnesium. Ook kunnen o.a. stress en het drinken van alcohol en frisdranken een negatief effect hebben op de aanwezigheid van magnesium in het lichaam.  Een tekort aan magnesium kan een scala aan klachten opleveren zoals bijvoorbeeld stress, depressies, spanningen, geestelijke vermoeidheid, spierkrampen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, hoofdpijn, enz.

PEA (Fenylethylamine)

Cacao bevat grote hoeveelheden PEA (Fenylethylamine).  Je lichaam maakt dit stofje ook aan waneer je verliefd bent. Inmiddels is echter bekend dat het stofje  al afgebroken wordt in de darmen voordat het de hersenen bereikt. Het gelukzalige gevoel dat chocolade eten met zich mee kan brengen wordt waarschijnlijk aangewakkerd door de smaaksensatie van chocola. Door deze sensatie wordt endorfine vrijgemaakt. Endorfine zorgt voor een ontspannen en gelukzalig gevoel.

Tryptofaan en serotonine

Tryptofaan is de grondstof voor serotonine. Serotonine is de primaire neurotransmitter in het menselijk lichaam en maakt ons beter bestand tegen stress en is van belang voor een goed humeur. Tryptofaan en serotonine zijn ook belangrijk voor een goede nachtrust (serotonine is weer de grondstof voor melatonine).

Bio-flavonoïden

Bio-flavonoïden absorberen UV licht en helpen de huid beschermen. Deze wordt er ook nog eens zachter en soepeler van. Bio-flavonoïden bezitten kankerremmende eigenschappen en remmen de omzetting van overtollige calorieën in lichaamsvet.

Sulfur

Sulfur zorgt voor sterke nagels, haar en een glanzende huid. Het heeft een ontgiftende werking op de lever en ondersteunt een gezonde werking van de pancreas.

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het imuunsysteem, de lever en de huid.

Vitamine A, B, C, D, and E

Cacao zit boordevol vitaminen. Zo levert 30 gram rauwe cacao bijvoorbeeld al meer dan 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine c.

En nog meer…

Naast bovengenoemde waslijst bevat rauwe cacao o.a. ook nog ijzer, koper, chroom, zink en is het zeer vezelrijk en daarmee erg goed voor het spijsverteringsstelsel. En o ja, het schijnt ook nog eens eetlustremmend te zijn.

Misverstanden over cacao

De misverstanden die er bestaan over cacao is dat er veel caffeïne in zou zitten en je er pukkels van kunt rijgen. Acné wordt in feite niet veroorzaakt door de cacao maar door de toegevoegde suikers, vetten en/of lactose. Cacao bevat slechts een geringe hoeveelheid caffeïne; aan chocola wordt daarentegen vaak extra caffeïne toegevoegd.

Wat kun je met rauwe cacao?

Af en toe een handje rauwe bonen eten, betekent chocola proeven in de meest extravagante en authentieke vorm. Rauw houdt hierbij in: niet geroosterd. Het roosteren zorgt voor chemische veranderingen waarbij er kankerverwekkende koolstofverbindingen worden gevormd.  Daarnaast daalt antioxidantgehalte door het roosteren/branden.

Beetje bitter

De eerste keer dat ik de bonen at, was ik niet bepaald enthousiast. Dat had met name te maken met het feit dat ik ze niet had gepeld  😉 Eenmaal gepeld, vond ik het in eerste instantie bitter. Maar na verloop van tijd begon ik de smaak steeds meer te waarderen.

Smoothie met cacao, banaan, kokosmelk en rijstmelk

Naast de bonen zo uit het vuistje eten, maakte ik er en smoothie mee met banaan en kokosmelk/rijstmelk.

Een heerlijk tropisch drankje (voor 2 glazen)

  • 2/3  blikje kokosmelk
  • 1 kopje rijstmelk
  • 1 banaan
  • klein handje cacaobonen
  • ijsklontjes

Eventueel kun je ook munt toevoegen (niet geprobeerd maar kan me voorstellen dat dit  een goeie smaak geeft.)

Doe alles in de blender (of gebruik een staafmixer) en schenk het in de glazen. Rietje erbij en klaar!

Andere cacao recept ideeën

  • Crush wat bonen (in de vijzel) en strooi wat snippers over je boterham met pindakaas of notenpasta (bijv. amandelpasta)
  • Maak een mix met amandelen, walnoten (of andere nootjes) cranberries of goji bessen (of andere gedroogde vruchten) en cacaobonen
  • Strooi het over verse aardbeien voor een lekkere bite
  • Strooi wat bonen door (soja) yoghurt met muesli

Cacao nibs (stukjes gebroken cacaobonen)

Naast de bonen zijn er ook cacao nibs te verkrijgen, wel net zo makkelijk eigenlijk want dat pellen is toch wel een beetje een gedoe.  Als de zak leeg is, kies ik daar de volgende keer voor. Naast nibs heb je ook nog poeder, handig voor in een smoothie, chocolademelk of chocolademousse mee te maken.

Eerder gaf redactrice Irene van Gent ook al een tip hoe je raw chocolate maakt.

Ga je liever voor kant- en klaar? De raw chocolate repen van bijvoorbeeld Lovechock zijn niet te versmaden.

Ben benieuwd of jij al bekend bent met deze ‘ look en feel good’ bonen.

Wat voor lekkere dingen maak jij met cacao?