Cadeau 2: De Streekkrat, verser dan vers en thuis bezorgd!

Enkele weken geleden werd mij gevraagd of ik een Streekkrat wilde testen vol met verse, biologische en regionale producten. Uiteraard heb ik hier “ja” op geantwoord. Ik kreeg de krat eind november geleverd en verbaasde me over de heerlijke en veelzijdige inhoud. En zo vers!

En weet je wat nu zo mooi is? Vandaag kun jij ook een Streekkrat winnen voor je vriendin, moeder, zus… Een voorwaarde is wel dat ze in de omgeving van Utrecht moet wonen, want dat is de streek waar deze te winnen krat vandaan komt.

Wat is Streekmolen?

Streekmolen is een jong, snelgroeiend bedrijf dat streekkratten aan huis levert met lekkere, verse streekproducten uit de regio. Elke twee weken wordt er een krat thuis bezorgd met onder andere groenten, fruit, vlees en ambachtelijk gebakken brood uit de streek. De leveranciers worden zorgvuldig geselecteerd. De producten komen zo veel mogelijk van boeren uit de streek en zijn duurzaam en/of biologisch. Streekkrat levert zoveel mogelijk volgens de seizoenen en zoekt altijd naar het best beschikbare alternatief.

Lekker, gezond en duurzaam. Precies in het straatje van Miss Natural!

De inhoud van mijn Streekkrat

Enkele dagen voordat mijn krat geleverd ging worden, kreeg ik al een e-mail waarin stond wat er in mijn krat zou zitten. Het hieronder staande lijstje geeft een overzicht. Ik had gekozen voor de ‘vleeskrat’ dus de vegetarische kipstukjes heb ik niet kunnen testen.

  • alleen in de vlees krat: kogelbiefstuk van Rijnrund
  • alleen in de vega krat: vegetarische kipstukjes van de Vegetarische slager
  • 3 Golden Delicious appels
  • 2 Doyenne du Comice peren
  • 1 stronk spruiten
  • 5 stronkjes witlof
  • 3 uien
  • 1 knolselderij
  • 2 pastinaken
  • 1 potje pompoenchutney van de biologische Moestuin
  • 6 biologische eitjes van de Lankerenhof
  • 6 Bildstar aardappelen
  • 1 vers biologisch ‘Levain Blonde’ brood van de Veldkeuken (Bakker René van de Veldkeuken: “Dit is rijk geurend brood met een knapperige korst en malse spekkige kruim met grote ovale gaten. Als het brood wat ouder wordt is het uitstekend te roosteren.”)
  • 1 fles appel-perensap van Schulp (extraatje voor de journalisten, zo werd mij verteld)

De levering

De producten werden geleverd in een houten kratje en mijn eerste indruk was dat de versheid er werkelijk vanaf spatte! Bijvoorbeeld: een knolselderij die je in de supermarkt koopt, voelt vaak al wat uitgedroogd aan. De knolselderij die in deze krat zat, had zijn loof nog en rook supervers. Volgens mij was hij de dag ervoor geoogst. En spruitjes die nog aan de stronk vast zaten. Dat had ik nog nooit eerder gezien! De kogelbiefstukjes waren keurig vacuum verpakt en het brood (ongesneden) zat in een papieren zak.

Wat heb ik met de producten gedaan?

Nog niet alle producten zijn gebruikt. De kogelbiefstukjes heb ik ingevroren en ga ik met de kerst gebruiken. Het potje pompoenchutney staat nog dicht in de koelkast en ook de appels en peren heb ik ook niet meteen gebruikt. Maar omdat alles zo vers was, kan het meeste ook wel even blijven liggen. Appels en peren die je in de supermarkt koopt, hebben soms al een jaar in een

koelhuis gelegen!

Het brood was als eerste op. Ontzettend lekker en het leek op desembrood. Het was wel wat snel oud maar dat los je op door het even ‘op te piepen’ in de oven. Alleen een likje roomboter als beleg was al voldoende, maar ik heb ook wat andere belegsoorten geprobeerd.

De knolselderij en uien zijn verwerkt in een rijstschotel die ik al jaren in de herfst en winter klaarmaak: Jambolaya. Omdat het gerecht écht knolselderij nodig heeft als smaakmaker maak ik het dus alleen in deze periode.

De aardappels zijn ook al op. Lekker vastkokend en na het opschudden een tikje droog/kruimig. Precies zoals wij ze graag eten, gewoon met groenten en een stukje vlees erbij.

Pastinaak was helemaal nieuw voor mij moet ik tot mijn schaamte bekennen. Nog nooit gekocht en nog nooit elders gegeten, dus het was de hoogste tijd om dit eens uit te proberen. Via een collega gewichtsconsulente kreeg ik een recept wat uiteindelijk super smaakte. Een ovenschotel met onder andere pastinaak, zoete aardappel en nog heel veel andere groenten. Samen met stukjes kipfilet en Italiaanse kruiden een echte topper.

Omdat ik niet zo van de spruitjes en witlof ben, heb ik deze aan mijn moeder gegeven. Zeker weten dat zij hier wat lekkers van gemaakt heeft!

Het appel-perensap smaakte lekker fris. Lekker voor de afwisseling als je (zoals ik) bijna altijd water of thee drinkt. Weetje: appels zijn rijk aan anti-oxidanten en peren zijn goede dorstlessers. Een ideale combinatie dus!

De streekkrat: een aanrader!

Superverse en lekkere producten en hartstikke leuk om op deze manier ook andere ingrediënten te ontdekken (in mijn geval dus de pastinaak). Elke 2 weken staan op de website ook recepten die passen bij de inhoud van de streekkrat, voor als je zelf geen inspiratie hebt. Klein nadeel is dat je gebonden bent aan de inhoud van de krat, je kunt niet zelf kiezen. Maar in mijn geval heb ik dit opgelost door hetgeen ik minder lekker vind aan mijn moeder te geven. Verder vind ik het concept zeker een aanrader.

De streekkrat wordt elke 2 weken aan huis geleverd en is er voor 1, 2 of 4 personen. Vooralsnog levert men voornamelijk in de provincie Utrecht, maar de organisatie hoopt snel uit te kunnen breiden. Het is mogelijk om een proefkrat te bestellen voor 25 euro. Meer informatie vind je op de website.

Maak kans op een streekkrat!

Miss Natural mag vandaag een Streekkrat weggeven!

Heb jij een vriendin of familielid die in de omgeving van Utrecht woont? Doe haar dan gratis deze streekkrat cadeau via Miss Natural!
Laat op deze pagina jouw reactie achter en lees snel de Kerst Cadeau Week Spelregels om te zien hoe je kans maakt!

Aan wie wil jij dit cadeau weggeven?