Candida: goed of slecht?

Je hebt vast wel eens gehoord van het woord candida. Veel mensen denken dat candida altijd schadelijk is en dat je geen candida in je darmen zou mogen hebben.

Niets is minder waar! We hebben allemaal een candida in onze darmflora. Candida is een gistcel die van nature bij iedereen in de darmen voorkomt en normaal gesproken geen kwaad kan. Hij is onderdeel van de darmflora.  Echter, als de hoeveelheid candida hoger wordt dan de norm, dan spreken we pas van een candida- overgroei of het candida-syndroom.

Wat is een candida?

In jouw darmflora heerst een evenwicht tussen goedaardige bacterieen en minder goede organismen. Bij verstoring van dit evenwicht kan een candida gaan overheersen. Deze gistcel gaat dan woekeren en kan gaan veranderen in een schimmel. Schimmeldraden kunnen door het darmslijmvlies heen groeien, waardoor de darm doorlaatbaar wordt. Candida kleeft aan de darmslijmvliescellen. Hij maakt nissen in de ‘tight- junctions’ (verbindingscellen) van de  slijmlaag van je darmen. Hierdoor kunnen allerlei stoffen, zoals onafgewerkte eiwitmoleculen vanuit de voeding, in de bloedbaan terecht komen. Ook voor candida is dan de weg vrij naar de bloedbaan, de organen en de weefsels.

Wat zijn de oorzaken van een candida overgroei?

Er zijn veel factoren die een invloed kunnen hebben op het ontstaan van candida overgroei.  Ik noem er een aantal:

  • Langdurig gebruik van (breedspectrum) antibiotica
  • Langdurig gebruik van corticosteroiden (prednison)
  • Chemotherapie en bestraling
  • Parasieten in de darm
  • Zwangerschap(pen)
  • Langdurig gebruik van de anticonceptiepil
  • Langdurig gebruik van onvolwaardige voeding (met name het veelvuldig gebruik van geraffineerde producten, zoals suiker en suikerhoudende producten, fastfood, kant- en klare producten)
  • Tekorten aan voedingsstoffen (vitamines en mineralen)
  • Verzwakte vertering
  • Langdurige blootstelling aan in- en uitwendige gifstoffen (kwik, lood, alcohol)
  • Langdurige blootstelling aan (negatieve) stress

Wat zijn de klachten?

Veel van de klachten die bij een candida-overgroei kunnen optreden, zijn het gevolg van een verminderde afweer en/of een verstoorde darmflora, maar de candida zelf kan ook veel narigheid veroorzaken. Candida scheidt namelijk een aantal stofwisselingsproducten uit die in je bloed terecht komen, waardoor je je goed beroerd kunt voelen. Zo produceert candida acetaldehyde en carbondioxide. Carbondioxide is verantwoordelijk voor winderigheid en gasvorming, waar mensen met candida vaak last van hebben. Acetaldehyde is een afbraakproduct van alcohol en geeft onder andere het gevoel dat je doorlopend een kater hebt (watten in je hoofd/niet helder kunnen denken). Doordat het immuunsysteem steeds verder ontregeld raakt, kunnen er ook voedselallergieen of –intoleranties voorkomen.

Je kunt last hebben van je spijsvertering. Vaak merk je dat aan een opgeblazen buik, misselijkheid, winderigheid, anale jeuk, vaak afgewisseld met diarree, darmkrampen of slijm in de ontlasting.  Ook je immuunsysteem kan slechter worden, wat zich kan uiten in vaker blaasontstekingen, bijholteontstekingen, vaginale infecties, en allergieën Vrouwen kunnen bovendien meer last krijgen van de hormonen: menstruatiestoornissen, wisselende bloedsuikerspiegel, hypoglykemie (lage bloedsuiker).

Waar je niet zo snel aan zult denken is dat een candida ook psychische klachten kan veroorzaken. We weten dat er een direct verband is tussen je darmen en de psyche! Dit kan zich dan bijvoorbeeld uiten in concentratiestoornissen, angsten, wisselende stemmingen en depressies.

Je kunt je voorstellen: met een candida overgroei ben je in het algemeen niet heel energiek, zal je energiehuishouding een stuk slechter zijn, kun je in- en doorslaapproblemen hebben en ook ‘zware’ armen en benen of spierpijnen (ook zonder inspanning).

Hoe weet ik of ik een candida heb?

Heel simpel! Een candida kan gemakkelijk getest worden in je ontlasting. Je vangt een monster van je ontlasting op, stuurt dit naar het lab en binnen 2 weken weten wij hoe je darmflora eruit ziet en of je een candida (of andere gist of schimmel) overgroei hebt.

Candida: hoe kom ik ervan af?

Bingo! Je ontlasting test heeft (helaas) aangetoond dat je een candida overgroei hebt. Wat je dan moet doen is in ieder geval je eigen immuunsysteem versterken. Dat betekent dat je dus moet gaan proberen de candida kwijt te raken en je goede darmflora weer op te bouwen. Omdat een candida dol is op suiker, is een suikervrij en koolhydraat/zetmeel beperkt dieet onontbeerlijk.

Voor het afdoden van een candida zijn talrijke (reguliere) middelen bekend, zoals Nystatine. Maar ook bepaalde kruiden als oregano, caprylzuur en olijfbladextract kunnen ervoor zorgen dat de candida wordt afgedood of zich niet hecht.

Heb jij last van candida-overgroei (gehad)? Wat doe je eraan?