Ik moet wat bekennen: ik houd ontzettend van chocola! Repen, eitjes, letters, truffels, taarten, milkshakes, kruidnoten en noem het maar op. Het enige probleem wat ik had met het eten van chocolade, was dat er altijd ergens op een vrij zichtbare plek een enorme pijnlijke puist verscheen, die mij er dagenlang aan herinnerde dat ik chocola had gegeten… Dat dit alleen maar te maken had met de andere ingrediënten van de reep wist ik niet. Laat staan dat ik wist dat cacao, waar chocolade immers van gemaakt wordt, ook gezond kan zijn!
Van cacaoboon tot chocoladereep
Chocola begint bij de cacaoboon. Dit is eigenlijk niet echt een boon, maar het zaad van de meloenachtige vrucht van de Theobroma cacao, de cacaoboom. Deze geeft het hele jaar door vruchten op plaatsen waar het warm en vochtig is, de jungle. Theobroma is Grieks voor voedsel voor Goden. Ben je het met me eens dat chocola ook goddelijk smaakt?
Maar meestal heeft chocola eigenlijk niks met de echte cacaoboon te maken. De cacaoboon moet een hele weg afleggen om als chocoladereep ergens in een supermarkt te belanden. Tijdens deze weg gaat het belangrijkste deel van zijn goddelijke glans verloren.
Het productieproces
Als de cacaovrucht rijp is wordt ze geplukt. De zaden worden eruit verwijderd en in kratten op bananenbladeren gelegd om te fermenteren. Na het fermenteren worden de zaden te drogen gelegd in de zon of in drooghuizen. Nadat ze het droogproces hebben doorgaan hebben de cacaobonen hun karakteristieke kleur en smaak.
De cacaobonen worden vervolgens geroosterd en van hun velletje ontdaan. Zo ontstaan cacaonibs. De cacaonibs worden gemalen tot cacaomassa. De cacaomassa wordt onder hoge druk geperst, waarbij de cacaoboter wordt gescheiden van de cacaopoeder. Cacaoboter is het belangrijkste bestanddeel van chocola en zo ongeveer het enige beetje cacao dat er in witte chocola zit. Cacaoboter is wat het is, gewoon vet. De voedzame bestanddelen van de cacaoboon zitten juist in de poeder. En de grap is dat cacaoboter ook behoort tot het percentage cacao waar fabrikanten je mee in de val willen lokken. Cacaopoeder zit er meestal niet eens in!
Waarom echte chocola toch gezond kan zijn
Cacao bevat de grootste hoeveelheid antioxidanten van alle voedingsmiddelen die tot nu toe bekend zijn. Er zitten vier keer zoveel antioxidanten in als in groene thee! Verbetering van hart- en vaatstelsel en bescherming tegen giftige stoffen in het milieu en van de afbraakproducten van voeding zijn enkele gezondheidsbevorderende effecten van antioxidanten.
Cacao zorgt voor een toename van allerlei ‘feel-good’ stofjes in de hersenen:
- Serotonine – het gelukshormoon en verloper van het slaaphormoon melatonine
- Endorfines – voor een lekker gevoel
- Fenylethylamine – het stofje wat je ook aanmaakt als je verliefd bent. Je wordt er wat vrolijker van, maar ook je concentratie en alertheid verbeteren
- Anandamide – zorgt voor een ontspannen gevoel en dat het lekkere gevoel langer blijft hangen
Begrijpelijk dat chocola zo verslavend is, toch?! Dat is bij geraffineerde chocola al zo, laat staan bij natuurlijke chocola. Die feel good-stofjes zijn geweldig, maar cacao bevat ook verschillende noodzakelijke mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, koper, mangaan en kalium.
Van alle voedingsmiddelen is de cacaoboon de nr. 1 bron van magnesium. Magnesium is nodig voor de energieproductie, sterke botten en ontspanning van spieren en darmen. Het helpt bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk. Magnesium heeft in totaal meer dan 300 functies in het lichaam. De meeste mensen verbruiken meer magnesium dan ze eten. Dit kan allerlei gezondheidsproblemen geven.
Zwavel wordt ook wel het schoonheidsmineraal genoemd. Het zorgt voor een mooie huid, glanzend haar en sterke nagels. Zwavel is nodig in de ontgiftingsprocessen van de lever en bij de vorming van verschillende hormonen.
Chroom helpt bij de bloedsuikerregulatie en vermindert trek.
Dat je dik wordt van chocola an sich is een misvatting. Van de suiker in commerciële chocola word je dik. Cacao bevat juist gezonde vetten, dezelfde als in olijfolie. Deze vetten werken het ontstaan van hart- en vaatziekten tegen en helpen bij het reguleren van de cholesterolhuishouding.
Commerciële vs natuurlijke chocola
Chocola is eeuwenoud. De Azteken maakten al een drankje van cacao, vanille, chilipeper en piment en gaven dit de naam: Chocolatl. Cacao heeft van nature een wat bittere smaak. Bitter verkoopt niet zo goed. Daarom hebben wij westerlingen bedacht dat je er suiker en melk aan kunt voegen. Zoet verkoopt als een trein en melk wekt de illusie dat het gezond is. Maar juist de toevoeging van deze stoffen is funest voor de gezonde bestanddelen van cacao.
Cacao is een superfood die echt wel past binnen een gezonde levensstijl. Commerciële chocola heeft weinig met gezondheid te maken. Door de hoge temperaturen in het productieproces en de toevoeging van suiker en melk worden de gezonde voedingsstoffen grotendeels vernietigd.
De enige commerciële chocola die nog enigszins gezondheidsbevorderend kan zijn is een pure reep chocola met minimaal 82% cacao. Maar ook hier moet je bedacht zijn op ongewenste toevoegingen.
De beste chocola om te eten, is toch wel chocola die je zelf hebt gemaakt van rauwe biologische cacaopoeder. Jij bepaalt de ingrediënten, dus jij bepaalt hoe gezond (of ongezond) je het maakt!
Recept: Chocoladetoetje
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 300 gram geraspte kokos (of meer)
- 2 rijpe bananen (in plakjes)
- 1 handje rozijntjes
- 2 eetlepels cacaopoeder
Zo maak je het klaar:
- Doe de kokos in de keukenmachine en laat mixen tot het een beetje smeuïg wordt.
- Voeg de cacaopoeder, banaan en rozijntjes toe aan de kokoscrème.
- Laat het geheel mixen tot het een smeuïge massa wordt.
- Verdeel over 4 schaaltjes of plaats 20 minuten in de vriezer in een ijsblokjesvorm voor een soort fudge.
35 Oerlekkere Chocoladerecepten
Met Pasen voor de deur is een receptenboek met gezonde chocoladrecepten een absolute aanrader om jezelf te wapenen tegen al het ongezonde chocoladegeweld in de winkels. Maar laten we eerlijk zijn: op welke momenten houden we niet van chocola? In het boek ‘35 Oerlekkere Chocoladerecepten‘ vind je meer dan 35 recepten met cacaopoeder en andere natuurlijke ingrediënten. Zuivel, geraffineerde suiker en granen horen hier niet bij.
Voor de natural lifestyle hoef je echt geen afscheid te nemen van bonbons, chocolade-ijs, brownies en al het andere chocoladelekkers!
Barbara
op 28 Mar 2013Jenaida van Wijk
op 03 Apr 2013Wim de Bruijn
op 03 Mar 2014Helen
op 05 Feb 2014Marjon
op 29 Mar 2013isabel van meurs
op 02 Apr 2013Marjolein
op 08 Apr 2013Arianne van Kleef
op 27 Apr 2013Helen
op 03 Feb 2014Henriette
op 05 Feb 2014