Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Cola light goed voor kinderen volgens het Voedingscentrum

Cola Light goed voor kinderen volgens het VoedingscentrumOnlangs stond er in de krant dat de directeur van het Voedingscentrum vond dat een kind van 6 wel twee glazen cola-light per dag kon drinken. Dit kwam wel na de opsomming van de (enorme) hoeveelheid snoep en limonade die een gemiddeld kind in Nederland opeet en -drinkt.

In vergelijking hiermee vallen die twee glazen cola-light wel mee. Daar zitten in elk geval geen dik-makende calorieën in. Een dag later prompt reacties van lezers met voedingskennis die zich terecht afvragen wat er mis is met een glas water!

Voedingscentrum en zoetstoffen

Het voedingscentrum krijgt nogal eens kritiek omdat de adviezen niet altijd in een natuurlijk voedingspatroon passen. Ook zijn niet helemaal bewezen schadelijke effecten van voedingsstoffen geen aanleiding voor het voedingscentrum om deze te ontraden. Voor zoetstoffen hanteert het voedingscentrum een aanvaardbare dagelijkse inname (A.D.I.).  Die twee glazen light-drank voor een 6- jarige passen hier in. Volwassenen kunnen zelfs 6 glazen drinken voordat deze aanvaardbare hoeveelheid bereikt is. Er zijn ook verschillende soorten zoetstoffen (hier meer info).

Zoetstoffen worden echter nog niet zó lang gebruikt. En pas in de 70-er jaren (toen meer mensen dikker werden en af wilden vallen) kwamen light-producten op de markt. De effecten van zoetstoffen zijn wel op ratten getest (die bij hoge doseringen blaaskanker kregen). Ratten lijken genetisch op mensen maar het langdurige effect op mensen weten we gewoonweg nog niet.

Suiker heeft ook nadelen, die in andere artikelen op deze site uitgebreid beschreven zijn. Als we geen suiker zouden gebruiken in Nederland, was er waarschijnlijk geen probleem met overgewicht. (Ook niet teveel oerzoet, honing e.d. , ook al is dat puur natuur. Ook dat zijn geconcentreerde voedingsmiddelen die beperkt voorkomen in de natuur). Om aan honing te komen moet je wel de bijen trotseren!

Wat is wel goed voor onze kinderen?

  • Een gezond gewicht wat bij de leeftijd en lengte hoort. Er zijn echter verschillen in bouw en aanleg van een kind. Een kind moet echter niet broodmager of pafferig zijn.
  • Veel bewegen: Geef je kind mogelijkheden om (liefst buiten) te spelen en te bewegen. Fiets of loop (samen) naar school. Zit niet lang achter computer of TV.
  • Geef het goede voorbeeld! Dat is echt het meest effectief. Kook samen een gezonde maaltijd. Doe iets actiefs met je gezin. Ontbijt altijd.
  • Matig met frisdrank en sapjes. (Bevat superveel suiker, is een dikmaker en maakt dat je steeds meer suiker wilt…)
  • Neem geen FOUTE SNACKS. Tussendoortjes zijn op zich prima. Niet zoveel nemen dat het haast een maaltijd is (2 evergreens is teveel voor een 6-jarige). Kies b.v. voor fruit, groenteknabbels, maak zelf een mueslireep.

Kinderen en voeding, een belangrijke combinatie. Hoe houd jij jouw kind gezond?

 

 

Deel jouw mening

Comment Section

4 reacties op “Cola light goed voor kinderen volgens het VoedingscentrumDoor Karin van Holland op 7 juni 2012

Helaas blijken 2 glazen cola (light) minder dan wat de meeste kinderen in Nederland aan suiker- en zoetstoffen binnenkrijgen. Het voedingscentrum is, denk ik, al heel blij als het daarbij blijft. Goed te zien/lezen dat jullie bewust met suiker en zoetstoffen omgaan!


Door Layla op 6 juni 2012

De enige snoepjes waar mijn zoon om vraagt als hij bij mij is (helaas, bij opa en oma is dat meestal anders) is een ‘vitaminesnoepje’ en die krijgt ie 2 keer per dag. Prik (light of niet) krijgt ‘ie sowieso niet…


Door Miss Healthy op 5 juni 2012

Wat erg dat het voedingscentrum dit zegt. Nu denken een heleboel moeders die het goed willen doen dat ze hun kinderen aan de cola light kunnen brengen. Ik drink die troep niet eens. Dan maar gewoon suiker. Die ene keer in de week.
Als kind kreeg ik al heel snel thee, dronk ik water en kreeg ik één snoepje (en dat was een klein snoepje) per dag en werd ik altijd gemotiveerd om fruit te eten. Ik ben niets tekort geschoten.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!