datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Cola light goed voor kinderen volgens het Voedingscentrum
05 juni 2012 
1 min. leestijd

Cola light goed voor kinderen volgens het Voedingscentrum

Onlangs stond er in de krant dat de directeur van het Voedingscentrum vond dat een kind van 6 wel twee glazen cola-light per dag kon drinken. Dit kwam wel na de opsomming van de (enorme) hoeveelheid snoep en limonade die een gemiddeld kind in Nederland opeet en -drinkt.

In vergelijking hiermee vallen die twee glazen cola-light wel mee. Daar zitten in elk geval geen dik-makende calorieën in. Een dag later prompt reacties van lezers met voedingskennis die zich terecht afvragen wat er mis is met een glas water!

Voedingscentrum en zoetstoffen

Het voedingscentrum krijgt nogal eens kritiek omdat de adviezen niet altijd in een natuurlijk voedingspatroon passen. Ook zijn niet helemaal bewezen schadelijke effecten van voedingsstoffen geen aanleiding voor het voedingscentrum om deze te ontraden. Voor zoetstoffen hanteert het voedingscentrum een aanvaardbare dagelijkse inname (A.D.I.).  Die twee glazen light-drank voor een 6- jarige passen hier in. Volwassenen kunnen zelfs 6 glazen drinken voordat deze aanvaardbare hoeveelheid bereikt is. Er zijn ook verschillende soorten zoetstoffen (hier meer info).

Zoetstoffen worden echter nog niet zó lang gebruikt. En pas in de 70-er jaren (toen meer mensen dikker werden en af wilden vallen) kwamen light-producten op de markt. De effecten van zoetstoffen zijn wel op ratten getest (die bij hoge doseringen blaaskanker kregen). Ratten lijken genetisch op mensen maar het langdurige effect op mensen weten we gewoonweg nog niet.

Suiker heeft ook nadelen, die in andere artikelen op deze site uitgebreid beschreven zijn. Als we geen suiker zouden gebruiken in Nederland, was er waarschijnlijk geen probleem met overgewicht. (Ook niet teveel oerzoet, honing e.d. , ook al is dat puur natuur. Ook dat zijn geconcentreerde voedingsmiddelen die beperkt voorkomen in de natuur). Om aan honing te komen moet je wel de bijen trotseren!

Wat is wel goed voor onze kinderen?

  • Een gezond gewicht wat bij de leeftijd en lengte hoort. Er zijn echter verschillen in bouw en aanleg van een kind. Een kind moet echter niet broodmager of pafferig zijn.
  • Veel bewegen: Geef je kind mogelijkheden om (liefst buiten) te spelen en te bewegen. Fiets of loop (samen) naar school. Zit niet lang achter computer of TV.
  • Geef het goede voorbeeld! Dat is echt het meest effectief. Kook samen een gezonde maaltijd. Doe iets actiefs met je gezin. Ontbijt altijd.
  • Matig met frisdrank en sapjes. (Bevat superveel suiker, is een dikmaker en maakt dat je steeds meer suiker wilt…)
  • Neem geen FOUTE SNACKS. Tussendoortjes zijn op zich prima. Niet zoveel nemen dat het haast een maaltijd is (2 evergreens is teveel voor een 6-jarige). Kies b.v. voor fruit, groenteknabbels, maak zelf een mueslireep.

Kinderen en voeding, een belangrijke combinatie. Hoe houd jij jouw kind gezond?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Miss Healthy
Door

Miss Healthy

op 05 Jun 2012

Wat erg dat het voedingscentrum dit zegt. Nu denken een heleboel moeders die het goed willen doen dat ze hun kinderen aan de cola light kunnen brengen. Ik drink die troep niet eens. Dan maar gewoon suiker. Die ene keer in de week. Als kind kreeg ik al heel snel thee, dronk ik water en kreeg ik één snoepje (en dat was een klein snoepje) per dag en werd ik altijd gemotiveerd om fruit te eten. Ik ben niets tekort geschoten.

Layla
Door

Layla

op 06 Jun 2012

De enige snoepjes waar mijn zoon om vraagt als hij bij mij is (helaas, bij opa en oma is dat meestal anders) is een 'vitaminesnoepje' en die krijgt ie 2 keer per dag. Prik (light of niet) krijgt 'ie sowieso niet...

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 07 Jun 2012

Helaas blijken 2 glazen cola (light) minder dan wat de meeste kinderen in Nederland aan suiker- en zoetstoffen binnenkrijgen. Het voedingscentrum is, denk ik, al heel blij als het daarbij blijft. Goed te zien/lezen dat jullie bewust met suiker en zoetstoffen omgaan!

Chantal
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading