De biologische bejaarden boerderij

Dat klinkt toch beter dan je laatste jaren slijten in een bejaardenflat, rusthuis of verzorgingscomplex. Natuurlijk blijven wij tot op hoge leeftijd gezond, fit en energiek door de Natural Lifestyle.

Maar stel dat je toch wat hulp kan gebruiken of juist gezelschap (veel ouderen zijn eenzaam) dan klinkt een plek als de biologische bejaarden boerderij toch aantrekkelijk?

Als ik verder fantaseer zie ik een leuke boerderij voor me aan de rand van de stad in een bosrijke omgeving. Er is plaats voor zo’n 25 personen en iedereen heeft zijn eigen plek. Centraal punt is de grote woonkeuken die uitkijkt op de moestuin en daarachter scharrelen kippen en lopen varkens en geitjes. Uiteraard is er een sauna en komt er wekelijks een jonge god langs om je oude knoken los te masseren.

Bestaat zo iets eigenlijk?

Aangezien ik mij hier niet dagelijks mee bezig houdt, had ik geen idee. Even googlen dan maar. Ik kom op de website van Stichting WSB, wonen van senioren op boerderijen. Aha, dus er is meer dan een suffe seniorenflat! Daarna ziet ik Woongemeenschap Felixoord, nabij Arnhem. Dit is het enige vegetarische verzorgingstehuis in Nederland. Het huis bestaat sinds 1968. Het is er, lees ik, goed toeven voor senioren die volop en bewust in het leven staan. Alle maaltijden binnen Felixoord zijn vegetarisch en op verzoek zo mogelijk veganistisch. Op het terrein is zelfs een winkel met biologische producten. Kijk het is dus helemaal niet nodig om later smakeloze, voorverpakte maaltijden voorgeschoteld te krijgen.

Anders wonen, anders leven

Naast woongroepen speciaal voor Surinaamse en Hindoestaanse ouderen, woongroep van Turkse ouderen en woonprojecten voor Indische en Molukse ouderen kom ik ook woongroepen tegen voor homoseksuele ouderen. Ik had geen idee! Mocht je alvast willen oriënteren dan kun je bij de Anders Wonen, Anders Leven alle mogelijkheden bekijken.

Ondervoeding in verpleeghuizen

Gezonde voeding staat helaas niet overal op de eerste plaats. Zo lees ik verder op internet dat preventie en behandeling van ondervoeding in verpleeghuizen jaarlijks 279 miljoen euro kost bovenop de 319 miljoen euro die het voeden van verpleeghuispatiënten vergt. Dat zijn aanzienlijke bedragen voor de verpleeghuissector. Daarom zijn preventieve maatregelen zijn nodig, concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in Clinical Nutrition.

De onderzoekers hebben de kosten geschat op basis van informatie van 30 verpleeghuisdiëtisten. Een doorsnee-patiënt, die geregeld wordt gescreend op ondervoeding en 2-maandelijks wordt gewogen, kost 5.000 euro. Een patiënt met verhoogd risico op ondervoeding kost 8.000 euro extra, en een ondervoede patiënt 10.000 euro extra.

Bron: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde

Gelukkig komen er steeds meer groene en duurzame projecten voor ouderen. Dus tegen de tijd dat wij daar gebruik van zouden gaan maken is de keuze vast volop! Mocht er nog een projectontwikkelaar zijn die brood ziet in mijn idee (met sauna en masseur) dan ben ik bereikbaar voor advies.

Dit is mijn antwoord op de lieve opmerking van mijn beste vriendin,
zorg maar dat ze in het bejaardentehuis plek hebben voor twee.