Noten en zaden de beste levenranciers van gezonde vetten

We horen het iedere gezondheidsgoeroe zeggen: “eet meer noten en zaden”. Veel mensen zijn hier toch een beetje huiverig voor omdat ze denken dat alle vet ongezond is (en er in noten natuurlijk behoorlijk wat vet zit). Dus worden noten op het lijstje “verboden te eten” gezet. Daarnaast denkt men bij zaden vaak aan vogelvoer. Maar de notenangst is geheel ongegrond.

De beste leverancier van gezonde vetten

Noten en zaden zijn zo ongeveer de beste leveranciers van gezonde vetten (omega-3 en omega-6). Verder bevatten ze voedingsvezels en eiwitten. Als bonus tref je ook nog een rij vitaminen en mineralen aan waaronder magnesium, foliumzuur, koper, zink, kalium en vitamine E. De fytosterolen die ook in noten en zaden voorkomen, verlagen de opname van cholesterol uit voedsel. De voedingsindustrie voegt tegenwoordig zelfs fytosterolen (of plantensterolen) toe aan bijv. yoghurt.

Leuk om te weten. Noten en zaden zijn biologisch gezien fruitsoorten! Het verschil tussen deze 2 is dat noten een hard schilletje hebben en zaden niet. Er is één uitzondering: pinda’s. Dit zijn eigenlijk peulvruchten!

Gewicht verliezen met noten

Als je regelmatig van een handje noten of zaden geniet, dan zou je zelfs gewicht kunnen verliezen. En dan bedoel ik natuurlijk niet een handje borrelnootjes! De combinatie van vezels, eiwitten en vetten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel zodat je minder snel trek krijgt. Je eet dan minder bij je maaltijden en/of minder andere tussendoortjes. Met zo’n 30 gram noten haal je al een goed resultaat. Kies dan wel voor een notenmix, varieer en laat de gezouten of gebakken noten staan i.v.m. de hoge hoeveelheden zout die deze bevatten. Daarnaast kan de hoge baktemperatuur sommige goede vetzuren beschadigen en zorgt het roosteren van noten voor een verlies van vitamine E en foliumzuur.

Bescherming tegen ziektes

Vijf grote onderzoeken hebben aangetoond dat een kleine portie noten (30 gram per week) al genoeg is om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Daarnaast kunnen de grote hoeveelheden phytochemicaliën in noten en zaden ons beschermen tegen borst-, prostaat- en dikke darm kanker.

Welke soorten noten en zaden zijn er?

Er zijn veel soorten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan amandelen, walnoten, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, pistachenoten, pecannoten, lijnzaad, pijnboompitten, pompoenzaden en sesamzaad. Het aantal calorieën per 100 gram varieert tussen ongeveer 400 en 700 kcal.

Hoe bewaar je noten?

Bewaar je noten op een koele, droge en donkere plaats. De vetten in noten zijn gevoelig en kunnen anders ranzig worden. Noten kunnen in een vochtige omgeving bovendien zacht worden en er kunnen heel kleine giftige schimmels gaan groeien.

Tenslotte nog wat notentips

Voor extra energie kan je gelijke delen grof gehakte cashewnoten, grof gehakte amandelen en zonnebloempitten mengen. Deze combinatie bevat veel ijzer en magnesium. Magnesium helpt de cellen om energie vrij te geven. Het is de perfecte snack bij menstruatieklachten.

Een hormonenmix maak je door gelijke delen pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten en gebroken vlaszaad te mengen. Zo krijg je een gezonde hoeveelheid fyto-oestrogenen binnen en deze kunnen verlichting bieden bij menopauzeklachten.

Voor een blij gevoel meng je gelijke hoeveelheden pecannoten, walnoten, cashewnoten en amandelen. In al deze soorten zit veel tryptofaan en dit kan helpen een depressieve bui tegen te gaan.

Een mooie, stralende huid krijg je door gelijke hoeveelheden pompoenzaad, lijnzaad en zonnebloempitten te mengen. Kneus de zaden zodat de oliën vrijkomen. In dit mengsel zitten veel ontstekingsremmende en huidverzachtende voedingsstoffen. De zink die erin zit, herstelt en verjongt de huid. De vitamine E helpt rimpels te voorkomen.

Welke noten en/of zaden eet jij graag?