De heilzame kracht van Arganolie
Cosmetica en Huidverjonging
Eva van Zeeland
Cosmetica en Huidverjonging
09/17/2012
3 min
15

De heilzame kracht van Arganolie

09/17/2012
3 min
15

Enkele weken geleden kwam ik in aanraking met het boek De heilzame kracht van Argan-olie. Ik kende het nog niet, zowel het boek als de olie, maar het sprak me vrijwel meteen aan. Vooral door de ondertitel: ‘Het wondermiddel voor een goede gezondheid en een mooie huid’. Ik ben namelijk altijd op zoek naar ‘nieuwe’ zo natuurlijk mogelijke cosmetische en geneeskrachtige middeltjes.

Arganolie, Marokkaans goud!

Al lezende kwam ik erachter dat arganolie nog vrijwel onbekend is in onze contreien, maar ze wordt toch al eeuwen gebruikt in haar land van herkomst, Marokko. In het gebied ten zuiden van de Marokkaanse havenstad Agadir leven de Berberstammen van de Amazigh. De ervaring van de mannen en vrouwen van deze stammen met de unieke olie van de arganboom is eeuwenoud en zeer positief. De olie wordt door hen voor verschillende doeleinden gebruikt. Het ‘Goud van Marokko’, zoals arganolie ook wel wordt genoemd, wint nu steeds meer aan populariteit in andere delen van de wereld, zo ook in ons land.

Wondermiddel van de Arganboom

En dat is niet zo vreemd! Arganolie, afkomstig van de Arganboom, bevat namelijk een aantal effectieve bestanddelen, die onder meer wonderen doen voor de huid. Zo kun je de olie gebruiken bij de bestrijding van o.a.:

  • Acne
  • Eczeem
  • Neurodermitis
  • Zonnebrand
  • Cellulitis
  • Rimpelvorming

Heilzaam bij klachten en ziekten

Veel belangrijker: arganolie heeft ook een bijzonder positieve invloed op allerlei klachten en ziekten, waaronder doodsoorzaak nummer één in de wereld: het hartinfarct. Ook het risico op kanker wordt minder bij het gebruik van arganolie en het kan gebruikt worden om de algehele weerstand van het lichaam te versterken. Andere ziekten en klachten waarbij arganolie dienst kan doen zijn:

  • Gewrichtsaandoeningen
  • Hart- en bloedsomloopklachten
  • Alzheimer
  • Parkinson

Cosmetische arganolie

Er zijn twee soorten arganolie: culinaire arganolie en cosmetische arganolie. Beide olieën zijn zeer rijk aan vitamine E en anti-oxidanten. De cosmetische olie wordt vooral gebruikt voor de verjonging van de huid en bij de bestrijding van eerder genoemde huidklachten, maar ook voor de verzorging van het haar en het versterken van nagels. Zelf was ik vooral benieuwd naar de verjongende werking en de rimpelbestrijding. Om dit te testen heb ik de olie een aantal weken lang puur aangebracht op mijn voorhoofd en ik heb echt het idee dat mijn huid er sindsdien beter uitziet. Ook heb ik het een aantal keer extra aangebracht op mijn gezicht na een dag in de volle zon. In tegenstelling tot de droge, beschadigde huid die ik normaal na een dagje strand heb, bleef mijn gezicht er gezond en stralend uitzien en kreeg ik zelfs geen last van een vervellende neus na een (lichte) verbranding van de zon.

Naast puur, kun je de cosmetische arganolie ook gebruiken in zalfjes of crèmes. Hoe je dit doet en hoe je de olie het beste kunt gebruiken voor de verzorging van huid, haar en nagels, staat beschreven in De heilzame kracht van Argan-olie.

Koken met arganolieCulinaire arganolie en Tajine gerechten

Met haar nootachtige smaak is de culinaire arganolie te gebruiken in allerlei gerechten. Bijvoorbeeld bij vis, kip, pittige kazen, diverse groenten en tajine gerechten. Maar ook door salades of door yoghurt, samen met een beetje honing. In De heilzame kracht van Argan-olie. staan enkele lekkere recepten om mee aan de slag te gaan in de keuken. Regelmatig gebruik van culinaire arganolie draagt onder meer bij aan de verlaging van cholesterol, maar ook aan de bestrijding van eerder genoemde ziekten en klachten, evenals de verjonging van de huid en de verhoging van de weerstand.

Arganolie is schaars

Kortom, het label ‘wondermiddel’ werd niet voor niets geplakt op de olie uit Marokko. Een klein nadeel is dat de arganboom, waaruit de olie wordt gewonnen, niet volop aanwezig is. De boom is nog altijd enkel te vinden in Marokko en is ook daar steeds zeldzamer. Dat maakt de olie duurder dan andere olieën, zoals olijf- of tarwekiemolie. Maar wie mooi en gezond wil zijn en blijven, heeft daar natuurlijk wel wat voor over!

Doe mee en win het boek over Arganolie!

Carola van de website Gezonder.nu is gespecialiseerd in arganolie en heeft een uitgebreide selectie biologische arganolie voor gezichtsverzorging, haarverzorging en lichaamsverzorging. Daarnaast is ook de culinaire arganolie op haar website te bestellen. Speciaal voor Miss Natural leden stelt Gezonder.nu 5 exemplaren van het boek De heilzame kracht van Argan-olie t.w.v. €16,95 beschikbaar voor de win actie.

Hoe maak je kans? Deel een recept met culinaire arganolie en plaats deze als reactie op deze pagina. Pssst! Op de website van Gezonder.nu staan er ook een aantal…

Maak jij regelmatig gebruik van olie in de keuken of de cosmetica? Welke?

De 5 winnaars zijn geworden:

Cécile, Rebecca, Lisette, Calendula en Patricia. Gefeliciteerd! Graag jullie adresgegevens sturen via het contactformulier van Miss Natural.

Reacties
Categorieën