De heilzame kracht van Arganolie
17 september 2012 
4 min. leestijd

De heilzame kracht van Arganolie

Enkele weken geleden kwam ik in aanraking met het boek De heilzame kracht van Argan-olie. Ik kende het nog niet, zowel het boek als de olie, maar het sprak me vrijwel meteen aan. Vooral door de ondertitel: ‘Het wondermiddel voor een goede gezondheid en een mooie huid’. Ik ben namelijk altijd op zoek naar ‘nieuwe’ zo natuurlijk mogelijke cosmetische en geneeskrachtige middeltjes.

Arganolie, Marokkaans goud!

Al lezende kwam ik erachter dat arganolie nog vrijwel onbekend is in onze contreien, maar ze wordt toch al eeuwen gebruikt in haar land van herkomst, Marokko. In het gebied ten zuiden van de Marokkaanse havenstad Agadir leven de Berberstammen van de Amazigh. De ervaring van de mannen en vrouwen van deze stammen met de unieke olie van de arganboom is eeuwenoud en zeer positief. De olie wordt door hen voor verschillende doeleinden gebruikt. Het ‘Goud van Marokko’, zoals arganolie ook wel wordt genoemd, wint nu steeds meer aan populariteit in andere delen van de wereld, zo ook in ons land.

Wondermiddel van de Arganboom

En dat is niet zo vreemd! Arganolie, afkomstig van de Arganboom, bevat namelijk een aantal effectieve bestanddelen, die onder meer wonderen doen voor de huid. Zo kun je de olie gebruiken bij de bestrijding van o.a.:

  • Acne
  • Eczeem
  • Neurodermitis
  • Zonnebrand
  • Cellulitis
  • Rimpelvorming

Heilzaam bij klachten en ziekten

Veel belangrijker: arganolie heeft ook een bijzonder positieve invloed op allerlei klachten en ziekten, waaronder doodsoorzaak nummer één in de wereld: het hartinfarct. Ook het risico op kanker wordt minder bij het gebruik van arganolie en het kan gebruikt worden om de algehele weerstand van het lichaam te versterken. Andere ziekten en klachten waarbij arganolie dienst kan doen zijn:

  • Gewrichtsaandoeningen
  • Hart- en bloedsomloopklachten
  • Alzheimer
  • Parkinson

Cosmetische arganolie

Er zijn twee soorten arganolie: culinaire arganolie en cosmetische arganolie. Beide olieën zijn zeer rijk aan vitamine E en anti-oxidanten. De cosmetische olie wordt vooral gebruikt voor de verjonging van de huid en bij de bestrijding van eerder genoemde huidklachten, maar ook voor de verzorging van het haar en het versterken van nagels. Zelf was ik vooral benieuwd naar de verjongende werking en de rimpelbestrijding. Om dit te testen heb ik de olie een aantal weken lang puur aangebracht op mijn voorhoofd en ik heb echt het idee dat mijn huid er sindsdien beter uitziet. Ook heb ik het een aantal keer extra aangebracht op mijn gezicht na een dag in de volle zon. In tegenstelling tot de droge, beschadigde huid die ik normaal na een dagje strand heb, bleef mijn gezicht er gezond en stralend uitzien en kreeg ik zelfs geen last van een vervellende neus na een (lichte) verbranding van de zon.

Naast puur, kun je de cosmetische arganolie ook gebruiken in zalfjes of crèmes. Hoe je dit doet en hoe je de olie het beste kunt gebruiken voor de verzorging van huid, haar en nagels, staat beschreven in De heilzame kracht van Argan-olie.

Koken met arganolieCulinaire arganolie en Tajine gerechten

Met haar nootachtige smaak is de culinaire arganolie te gebruiken in allerlei gerechten. Bijvoorbeeld bij vis, kip, pittige kazen, diverse groenten en tajine gerechten. Maar ook door salades of door yoghurt, samen met een beetje honing. In De heilzame kracht van Argan-olie. staan enkele lekkere recepten om mee aan de slag te gaan in de keuken. Regelmatig gebruik van culinaire arganolie draagt onder meer bij aan de verlaging van cholesterol, maar ook aan de bestrijding van eerder genoemde ziekten en klachten, evenals de verjonging van de huid en de verhoging van de weerstand.

Arganolie is schaars

Kortom, het label ‘wondermiddel’ werd niet voor niets geplakt op de olie uit Marokko. Een klein nadeel is dat de arganboom, waaruit de olie wordt gewonnen, niet volop aanwezig is. De boom is nog altijd enkel te vinden in Marokko en is ook daar steeds zeldzamer. Dat maakt de olie duurder dan andere olieën, zoals olijf- of tarwekiemolie. Maar wie mooi en gezond wil zijn en blijven, heeft daar natuurlijk wel wat voor over!

Doe mee en win het boek over Arganolie!

Carola van de website Gezonder.nu is gespecialiseerd in arganolie en heeft een uitgebreide selectie biologische arganolie voor gezichtsverzorging, haarverzorging en lichaamsverzorging. Daarnaast is ook de culinaire arganolie op haar website te bestellen. Speciaal voor Miss Natural leden stelt Gezonder.nu 5 exemplaren van het boek De heilzame kracht van Argan-olie t.w.v. €16,95 beschikbaar voor de win actie.

Hoe maak je kans? Deel een recept met culinaire arganolie en plaats deze als reactie op deze pagina. Pssst! Op de website van Gezonder.nu staan er ook een aantal…

Maak jij regelmatig gebruik van olie in de keuken of de cosmetica? Welke?

De 5 winnaars zijn geworden:

Cécile, Rebecca, Lisette, Calendula en Patricia. Gefeliciteerd! Graag jullie adresgegevens sturen via het contactformulier van Miss Natural.

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
patricia
Door

patricia

op 17 Sep 2012

Hapjes Gezonde arganolie dip! Een heerlijke arganolie dip is te gebruiken als rauwkostdip of op brood. Benodigdheden: 2 eetlepels arganolie; 4 eetlepels Mascarpone (125 gram); 2 theelepels honing; sap van een 1/2 perssinaasappel; sap van 1/3 limoen; peper en zout naar smaak. Bereiding: alle ingrediënten mengen in een kommetje en serveer. Lekker makkelijk en erg lekker. bron: gezonder.nu Hartig taartje met o.a. olijven, geitenkaas en honing Benodigdheden ... Meer info! Arganolie culinair KOUDGEPERST. 250ml € 28,95 Culinaire arganolie van geroosterde arganvruchten. 100% puur en koud geperst. 250ml

Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 17 Sep 2012

Bedankt voor het recept Patricia!

Calendula
Door

Calendula

op 20 Sep 2012

Ik doe graag mee met deze wedstrijd! Argan-olie is super en mijn fles cosmetische is net leeg dus probeer ik graag eens argan-olie van een ander merk. Mijn recept: Salade met geitenkaas, waterkers en veldsla Ingrediënten 100 gr waterkers 100 gr veldsla 50 gr preischeutjes 200 gr geitenkaas 50 gr walnoten gehakt 6 eetlepels arganolie Peper en zout 300 gr penne Bereiding Kook de pasta al dente, doe er de veldsla, waterkers en walnoten onder. Giet er wat arganolie over en breng op smaak met peper en zout. Goed mengen met je handen. Leg de geitenkaas even onder de gril zodat de bovenkant een beetje bruin wordt. Leg de geitenkaas bovenop het slaatje. De olie zorgt ervoor dat alle smaken bij elkaar komen en versterkt het notenaroma, echt heerlijk.

Calendula
Door

Calendula

op 20 Sep 2012

PS: Toch nog even toevoegen: ook cosmetische argan-olie zou je moeten kunnen opeten, dan is ie puur! Argan-olie voor cosmetisch gebruik die je niet kan gebruiken in de voeding (moet op de verpakking staan) vertrouw ik niet.

Calendula
Door

Calendula

op 20 Sep 2012

Correctie: ik zie net dat bij gezond.nu er bij de samenstelling enkel de noten van de Arganboom staan, dusja dan is ie ook puur natuurlijk ;) Maar wat ik bedoelde: er zijn andere merken die olie heel duur verkopen en er dan "met argan" op de verpakking staat, waarbij er dan maar een paar percentjes argan-olie in zit als je naar de samenstelling gaat kijken. Bon, dat gezegd zijnde, ik ben fan van argan-olie dus ik hoop dat ik het boek kan winnen :)

Thea
Door

Thea

op 24 Sep 2012

Goede middag zie vandaag uw brief was erg verrast dat het over Argan olie ging. Ik ken de olie al geruime tijd en weet dat het niet alleen is voor te consumeren maar dat het een heel fijne olie is voor huid en haar. Waneer je je haren gaat verven is het goed om je haar te beschermen met argang olie ,je doet het op je hoofd huid en gaat je haar verven als je klaar bent spoel je je haren goed uit en ga je weer argan olie gebruiken zoals je een haar conditioner gebruikt alleen spoel je dit niet uit, je krijgt hier door een prachtige glans. Wat ook leuk is om te weten is dat Jojoba olie en advocado ook erg goed voor je huid is zowel voor je gezicht je body !!!!! Ik vind je nieuws brief erg verhelderend dank je wel daar voor ik steek er veel van op. met vriendelijke groet Thea

Liesbeth van Ast
Door

Liesbeth van Ast

op 21 Sep 2012

Ik zou het mengen met grapefruit en cipres (etherische olie). Een heerlijke combinatie die ook nog eens helpt tegen sinaasappelhuid.

Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 21 Sep 2012

Wat een leuk (en lekker) idee!

Lisette
Door

Lisette

op 23 Sep 2012

Een heerlijk recept voor Crème Argan-Chataignes 'Tiznit' Heerlijk bij yoghurt, hangop, kwark of ijs! 5 flinke eetlepels creme de Marrons (zoete kastanje creme) 1 1/2 eetlepel vloeibare honing 1 kleine theelepel vanillepoeder 3 eetlepels Argand'Or Argan olie 1 eetlepel sinaasappelsap paar druppels citroensap Alle ingredienten door elkaar roeren en een half uur voor serveren in het vriesvak zetten. De crème kun je garneren met in reepjes gesneden dadels en wat sinaasappelrasp.

Rebecca Buma
Door

Rebecca Buma

op 23 Sep 2012

Ook ik zou graag kans maken op het boek "De heilzame kracht van Argan-olie", daarom hier mij recept: Marokkaanse vistajine Ingrediënten voor 6 personen 6 visfilets (bijvoorbeeld kabeljauw, heek, tilapia, heilbot, zeewolf, hondshaai) 250 gr worteltjes 1 kg uien 1 kopje rozijnen 1 theelepel rode peper 1 theelepel komijn 1 theelepel kurkuma 1 theelepel harissa 1 theelepel saffraan 3 stokjes kaneel 1 bosje peterselie 1 bosje koriander Arganolie Zout Bereiding Leg de vis in een kom en bestrooi met de helft van de kruiden. Laat gedurende minimum twee uur in de koelkast marineren. Snij de uien in stukjes. Zet de tajine op het fornuis en doe er royaal arganolie in. Voeg de ui toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes stomen met een mespuntje zout en een beetje saffraan. Doe de kaneelstokjes bij de uien. Zet het deksel op de tajine en laat zachtjes sudderen. Snij ondertussen de wortelen in schijfjes. Strooi ze bovenop de uien en laat nog 5 minuten verder stoven. Leg de visfilets over de worteltjes. Bedek met verse koriander en peterselie en de rest van de kruiden. Doe de tajine opnieuw dicht en laat nog 30 minuten sudderen. Doe twee glazen water bij de tajine van zodra de uien een moes zijn. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en doe er vervolgens de rozijnen bij. Bedek de tajine opnieuw gedurende enkele minuten. Schik de vis op borden en bedek met moes.

Cécile
Door

Cécile

op 24 Sep 2012

Winterse soep met pompoen, mais en arganolie: Ingrediënten * Spekreepjes – Ongeveer 12 spekreepjes, in blokjes gesneden. * Ui – 1 middelgrote ui, in stukjes gesneden. * Selderij – Een stengel selderij, in stukjes gesneden. * Kippenbouillon – Een halve liter. * Pompoen – Fijnmalen. Je hebt een half pond nodig. * Romige maïs – 2 blikken van een 250 gram. * Room – Een halve liter. * Peterselie – Een eetlepel verse peterselie, fijngemalen. * Zout – Anderhalve theelepel. * Peper – 1/2 theelepel. * Bloem – 1 theelepel is genoeg. * Zure room – Naar keuze. * Culinaire Marokkaanse Arganolie Bereiding 1. Bak in een grote braadpan de spekreepjes op middelhoog vuur. Haal de reepjes zodra ze knapperig zijn uit de pan en leg ze op keukenpapier om de olie eruit te laten lekken. 2. Zet twee eetlepels van de olie uit de pan opzij. Giet de rest van de olie af en wrijf de pan droog met keukenpapier. 3. Giet de 2 eetlepels vet terug in de pan en roerbak de ui en selderij tot deze gaar zijn. Voeg de bloem toe en blijf roeren tot het geheel goed gemengd is. Voeg langzaam de kippenbouillon toe en blijf roeren. Aan de kook brengen en al roerend 2 minuten door laten koken totdat het mengsel dik wordt. 4. Vuur omlaagbrengen en pompoen, maïs, room, peterselie en spek toevoegen. Ook zout en peper toevoegen! Door laten koken en blijven roeren totdat het geheel warm is. Voeg naar keuze zure room aan de soep toe. Vergeet niet onmiddellijk voor het serveren culinaire Arganolie over de soep te sprenkelen!

Anny
Door

Anny

op 26 Sep 2012

Hallo iedereen, Graag zou ik het boek willen winnen om nog meer te weten te komen over deze bijzondere olie. Met smakelijke groeten, Anny Om nog even in de sfeer van de salades te blijven die we in de zomer gebruiken. Lekker zonnig en gezond. Maaltijdsalade met arganolie Ingrediënten: 2 tomaten 1 ui 1 eetlepel kappertjes 2 theelepels verse oregano 1/3 kopje verse peterselie 2 teentjes knoflook 6 eetlepels arganolie 2 kopjes quinoa amandelschaafsel en sesamzaadjes naar smaak Peper en zout Bereiding Maak de quinoa klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. Snij tomaten, ui, kappertjes, oregano, peterselie en knoflook in zo klein mogelijke stukjes. Doe alle ingrediënten in een kom. Giet de arganolie over de ingrediënten en kruid met peper en zout. Afwerken met de amandelen en sesamzaadjes. Schep alles goed door elkaar en zet eventueel enkele uren in de koelkast om te laten marineren. Smakelijk!!!!

Calendula
Door

Calendula

op 06 Oct 2012

Hoi, wanneer loopt deze wedstrijd eigenlijk af en zijn de winnaars bekend? ^^ *wacht in spanning af*

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 07 Oct 2012

De 5 winnaars staan onderaan het artikel :)

zara
Door

zara

op 04 Sep 2013

heb het laast bij www.arganmidas.nl arganolie gekocht samen met een arganmask. Ik zou het iedreen aanraden groetjes zara

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.