Page content

Arganolie – Het Marokkaanse Goud

Argan olie van de Argan boomDe arganboom (Argania spinosa) bestaat al 25 miljoen jaar en behoort dan ook tot de oudste bomen in de wereld.

Van oorsprong was de argan te vinden in Noord-Afrika en Zuid-Europa maar tegenwoordig groeit hij alleen nog in het zuidwesten van Marokko.

Voor de directe bevolking (Amazigh-Berbers) levert deze “boom van het leven” alles wat noodzakelijk is voor het leven aan de woestijnrand:

 • De boom biedt schaduw en levert brandhout
 • De takken worden gebruikt als geraamtes voor lemen huizen
 • De bladeren, met daarin opgenomen regenwater, dienen als voeding voor de geiten (zie foto)
 • De vruchten dienen als voedingsmiddel
 • De pitten bevatten een kostbare olie als geneesmiddel, de arganolie

Een echte vrouwenklus

De oliewinning uit de zaden van de vruchten wordt  alleen uitgevoerd door vrouwen. Voor de productie van 1 liter olie is ongeveer 30 kg vruchten nodig. De pitten worden verzameld en de zaden gedroogd aan de lucht. Wanneer de zaden droog zijn worden ze geroosterd op open vuur en daarna met de hand fijngemalen in een steenmolen. De fijngemalen zaden worden verwarmd met lauw water waaruit vervolgens de goudgele olie wordt geperst. Door het vele handwerk kost het de vrouwen zo’n 16 uur om 1 liter olie te produceren.

Filmpje over productie arganolie

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N1R8TVC82iQ[/youtube]

 

Positieve effecten

De unieke samenstelling en werking van arganolie zorgt voor veel aandacht van wetenschappers. In 1998 is het argangebied in Marokko dan ook benoemd tot biosfeerreservaat door de UNESCO (de Organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur). Ook farmaceuten beginnen nu de positieve effecten te zien op o.a. huid- en hartziekten, reumatische aandoeningen en kanker. Belangrijke eigenschappen van arganolie zijn:

 • Antioxidant werking
 • Desinfectie
 • Hydratatie
 • Schimmel en bacterie dodend
 • Stimulatie van doorbloeding
 • Cel vernieuwend
 • Weerstand verhogend

Cosmetische en culinair

Arganolie wordt steeds vaker als ingrediënt gebruikt in huid en haar-verzorgingsproducten. Maar ook in de pure vorm is arganolie zeer geschikt als verzorgingsproduct. Dit komt met name door het hoge gehalte aan vitamine E (in de vorm van gamma tocopherol). Gezichtsverzorging met arganolie hydrateert de huid, zorgt voor een goede vochtbalans en vermindert roodheid en irritaties. De olie kan dus goed gebruikt worden bij verschillende huidproblemen als puistjes, acné en eczeem. Ook bij droog en beschadigd haar kan de arganolie bijvoorbeeld  gebruikt worden als een serum.

De goede eigenschappen van de olie voor zowel ons uiterlijk als de gezondheid worden vergroot wanneer we niet alleen denken aan uitwendig gebruik. In Marokko is het zeer gebruikelijk om de dag te beginnen met 1 eetlepel arganolie gemend met honing. De olie kan gebruikt worden als voedingssupplement en als ingrediënt in vele gerechten. De nootachtige smaak is bijvoorbeeld erg lekker als dressing over salades. Wanneer de olie als voedingssupplement gebruikt wordt bedraagt de aanbevolen innamehoeveelheid ongeveer 3 theelepels per dag.

Kwaliteit

Een goede kwaliteit arganolie is geconcentreerd en zuiver. Jammer genoeg wordt de olie vaak aangelengd met andere ingrediënten en oliën waardoor de kwaliteit verloren gaat. Aangezien de olie alleen afkomstig kan zijn van arganbomen is het belangrijk dat de olie rechtstreeks uit Marokko komt.  Soms wordt de traditionele wijze van de oliepersing vervangen door machines maar voor een goede pure olie moet de persing met de hand zijn uitgevoerd. Om er zeker van te zijn dat je een goed product koopt kun je dus het beste eerst de verpakking en het etiket goed bestuderen!

Bron: Schleicher P. De heilzame kracht van argan-olie, Deltas, België-Nederland