datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De helende werking van kruiden en specerijen
09 januari 2014 
3 min. leestijd

De helende werking van kruiden en specerijen

Het kastje in de Ayurvedische keuken staat vol met algemeen bekende kruiden en specerijen die op natuurlijke wijze kwaaltjes en klachten kunnen verhelpen. Het medicijn zit in het eten, en het smaakt nog lekker ook!

Deze smaak toevoegsels zijn zelfs zo krachtig dat wetenschappers beweren dat de populatie van India nooit dit aantal had kunnen bereiken zonder hetgeen dat zij nuttigen.

Bescherm je lichaam van binnenuit

Om die reden is het dus uiterst belangrijk te eten wat de lokale mensen eten wanneer je op vakantie bent in Azië. De kruiden en specerijen zijn van essentieel belang om je lichaam van binnen uit te beschermen tegen bacterie- en schimmelgroei. De Ayurvedische kennis is in veel huishoudens in India vanzelfsprekend. Voornamelijk in de afgelegen plattelandsgebieden. De mensen zijn hier vaak wat armer en kunnen om die reden geen dokter raadplegen.

Hier enkele simpele remedies die jij zeker in huis hebt. Ze smaken lekker en zijn vooral zeer effectief.

Koriander

Het regelmatig consumeren van koriander helpt om het immuunsysteem te verhogen en reinigt het bloed. Zo ben je minder vatbaar voor virussen en seizoensveranderingen. Koriander heeft een licht bittere smaak. Deze wordt in combinatie met de maagsappen omgezet in zoet en helpt zo irritaties in de darmen te verlichten. Koriander stimuleert de eetlust en helpt het voedsel te verteren. Het zit vol magnesium, kalium en is rijk aan vezels.

Koriander helpt bij hoofdpijn

Net als munt helpt ook koriander tegen hoofdpijn. Je kunt hier ook een combinatie gebruiken. Maak een pasta van fijngesneden verse koriander en water of yoghurt, en smeer dit op het voorhoofd en de slapen. Het smeren gebeurt bij voorkeur liggend zodat het er niet af valt. Sluit de ogen en voel hoe je hoofdpijn verdwijnt.

Kaneel

Kaneel is een geliefde en welbekende smaak die overal ter wereld wordt gebruikt. Tevens is het ook een uitstekend keukenkastje medicijn. Kaneel is een verwarmende tonicum (verstekend middel) en zorgt voor een goede circulatie in het lichaam. Het kan verkoudheden en koorts voorkomen en genezen, en is uitstekend om chronische koude handen en voeten weer op te warmen. Een warm glas melk met kaneel helpt tegen slapeloosheid. Daarnaast werkt dit wonderdrankje ook om de spijsvertering te stimuleren en gaat buikkrampen en diarree tegen.

Kurkuma

Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel, turmeric of koenjit. In India wordt deze specerij vrijwel dagelijks gebruikt. De belangstelling voor kurkuma ontstond in de westerse wereld toen bekend werd dat deze allerlei kankervormen tegengaat. In India en andere landen waar relatief veel kurkuma wordt gegeten komt borst-, long-, dikkedarm- en prostaatkanker veel minder voor dan hier.

Kurkuma wordt beter opgenomen door het lichaam wanneer het gebruikt wordt in combinatie met zwarte peper en olie. Het heeft een licht bittere smaak en valt goed te combineren met oosterse maaltijden, salades en soepen, maar ook bijvoorbeeld door de rijst of spinazie. Voeg kurkuma altijd op het laatste moment toe.

Genezing met ayurvedaMedicinale werking van kurkuma:

  • Bevordert de spijsvertering
  • Ondersteunt de leverwerking en ontgift
  • Zuivert het bloed
  • Verlaagt het cholesterol
  • Ontstekingsremmend
  • Krachtig antioxidant
  • Werkt antibacterieel en antiviraal
  • Tegen huidinfecties
  • Versterkt het immuunsysteem

Kurkuma is mijn persoonlijke favoriet; ik draag altijd een potje mee in mijn backpack als ik reis. Als ik ergens ben waar ik de hygiëne van het hotel of restaurant niet helemaal vertrouw doe ik een theelepel kurkuma in mijn literfles water, en drink deze verdeeld door de dag op.

Kurkuma versnelt wondheling

Ook heb ik verwonderlijke ervaringen met Kurkuma bij het genezen van wonden en andere huidaandoeningen. Of het gaat om een snee in de vinger, een schaaf- of diepe wond, kurkuma zorgt dat het helingsproces sterk versnelt. De behandelwijze is simpel: maak een pasta met water en smeer het op de desbetreffende plek op de huid. Eventueel kan het verbonden worden met een gaasje of pleister. De kurkuma prikt door de antibacteriële werking – deze sensatie verdwijnt snel.

Gezichtsmasker van kurkuma

Kurkuma is een wondermiddel tegen acne en kan ook als gezichtsmasker gebruikt worden als verwenning. Wel laat deze een gele gloed achter na de behandeling. Deze verdwijnt de volgende dag.

Ik weet zeker dat ook jouw keukenkastje eigenlijk een medicijnkastje is!

Heb jij de Ayurveda al in huis gehaald?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Esther
Door

Esther

op 01 Aug 2012

Komt dat even goed uit dat ik eind dit jaar naar Thailand ga :)

Ger en Huub
Door

Ger en Huub

op 04 Aug 2012

Erg leuk en mooi geschreven en wij gaan ons keukenkastje aanpassen xxx

Soumaya
Door

Soumaya

op 20 Aug 2012

Altijd handig om te weten! Van koriander wist ik niet dat het ook helpt tegen hoofdpijn.

Ingrid
Door

Ingrid

op 09 Jan 2014

Dat is leuk om te weten. Ik gebruik bijna dagelijks kurkuma in het eten omdat ik het gewoon lekker vind. Wanneer ik groene kruiden gebruik, is het steevast koriander (en dille) vanwege de onweerstaanbare smaak.

Marianne van Katwijk
Door

Marianne van Katwijk

op 10 Jan 2014

Sinds ik kookcursussen heb gevolgd bij Rada's kookstudio, kook ik ayurvedisch. Ze geeft ook samen met een ayurvedische therapeut cursussen. Je leert de theorie toepassen in de voedselbereiding. Ik heb er overigens nooit van gehoord dat je kurkuma pas op het laatst door het eten doet, en ook niet dat het beter zou werken in combinatie met zwarte peper. Als belangrijk kruid zou ik nog gember willen noemen en niet te vergeten komijn. Met name gember is verwarmend en helpt tegen misselijkheid, het reinigt je lever. Het beste kookboek vind ik Vedische kookkunst door Adiraja dasa; overigens is dit door Rada bewerkt en stuk voorstuk zijn de recepten door haar beproefd en eventueel aangepast. Alle goeds, Marianne

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 14 Jan 2014

Wat leuk om te weten over deze cursus! Bedankt voor je reactie.

Marieke
Door

Marieke

op 10 Jan 2016

Bedoel je hierboven korianderzaadjes, korianderblaadjes of beiden?

toon tromp
Door

toon tromp

op 07 Nov 2016

Mijn passie s:koken(Indonesisch)en gebruik daarom vele kruiden , ook de koentjit, om de rijst te koken

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading