datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De macht van kalium
22 april 2013 
3 min. leestijd

De macht van kalium

Kalium is een mineraal. Men spreekt ook wel over “elektrolyten” als men het heeft over deze deeltjes, mineralen of zouten. De elektrolyten houden de hoeveelheid water en zuurgraad (PH) van het lichaam op peil.

Kalium is verder erg belangrijk voor een goede werking van de spieren en onmisbaar voor het zenuwstelsel. Kalium heeft een rol in de overdracht van zenuwimpulsen (bewegen van spieren, voelen). Ook helpt kalium bij de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam. Bij een hoge bloeddruk kan kaliumrijke voeding helpen. Kalium bevordert het denkvermogen.

Kaliumrijk eten is meestal gezond eten

Het meeste kalium bevindt zich ín de cellen van het lichaam. Ongeveer 2% is maar aanwezig in onze  lichaamsvochten, waaronder ook het bloed. Omdat er zo weinig kalium in het bloed zit hebben kleine veranderingen vaak al grote gevolgen. Te veel of te weinig kalium is levensgevaarlijk omdat dit een shock, ademhalingsmoeilijkheden of hartritmestoornissen kan veroorzaken. Ook bij vochtophopingen (oedemen) kan een kaliumtekort een oorzaak zijn.

De voeding van veel mensen bevat teveel natrium (zout) en te weinig kalium (in groente en fruit). Een goede verhouding is belangrijk voor een goede bloeddruk! Meestal is er wel sprake van genoeg inname, maar ontstaan problemen door gebrekkige uitscheiding. Kaliumrijk eten is meestal gezond eten.

In héél veel levensmiddelen zit kalium, je krijgt het meestal wel genoeg binnen. Tekorten worden wel veroorzaakt door lichamelijke problemen, ziektes en medicijngebruik. Denk aan braken, diarree, (ook bij gebruik van laxeermiddelen), nierproblemen, ontregelde suikerziekte, bij te lage bloedsuiker, bij gebruik van plastabletten, bij gebruik van geneesmiddelen met hormonen (cortisonen, prednison).

Ook bij grote verwondingen of verbrandingen verlies je waardevolle mineralen. Verder kunnen grote geestelijke of lichamelijke inspanningen kaliumtekort geven.

Kalium: minimaal 2000 mg per dag

Teveel kalium is veelal te wijten aan een gebrekkige uitscheiding zoals slechte nierfunctie. Je nieren hebben een belangrijke taak in het in balans houden van de elektrolyten in je lichaamsvocht zoals het bloed.

Men adviseert minimaal 2000 mg kalium per dag. De meeste voedingsmiddelen bevatten kalium zodat onder normale omstandigheden een tekort niet zo snel op zal treden.

Vooral in groene bladgroente, fruit (met name bananen en sinaasappels), mager vlees, volle granen, noten en bonen zit kalium. Asperges zijn zelfs een superfood als het om Kalium gaat! Kalium uit asperges trekt water uit het lichaam en vermindert ook de druk van de hartpomp.

Ouderen, medicijngebruik en ondervoeding

We zijn in de familie onlangs opgeschrikt door de ziekenhuisopname van een tante van mij (bijna 90). Net voordat ze een etentje wilde geven voor die jubileumleeftijd.

Ze was een paar keer spontaan gevallen en  soms wat afwezig. Toch niet helemaal normaal, hoewel het een keer kan gebeuren op die leeftijd… Na de derde keer is ze opgenomen in het ziekenhuis en bleek dat ze een (veel) te laag kaliumgehalte had.

Ze slikte al langer plastabletten en had ook de spanning van haar etentje. Bovendien eet ze niet altijd optimaal, iets wat bij ouderen ook vaker voorkomt.

De eetlust vermindert en de smaak vervlakt. Vaak alleen eten draagt hieraan ook niet bij. Met een infuus om de elektrolyten weer in balans te krijgen knapte ze gelukkig weer op. Het heeft wel een week geduurd en haar veel kracht gekost.

Bloedcontrole soms belangrijk

Onder andere bij patiënten met een nierziekte, mensen met hoge bloeddruk en mensen die diuretica (plastabletten) gebruiken is het belangrijk het bloed regelmatig op kalium te controleren. Dit om problemen aan het hart te voorkomen. In zeldzame gevallen kan door ondervoeding het kaliumgehalte te laag zijn.

Tip: eet gezond en veel groente en fruit, je hoeft dan niet bang te zijn dat je onvoldoende kalium binnenkrijgt. Gebruik je medicijnen, vraag of kijk na wat de invloed is op je mineraalhuishouding.

Nog even over de asperge

Het seizoen is begonnen. Tot 24 juni (Sint Jan) loopt de aspergetijd. Heerlijk en gelijk een nadeel, het seizoen is maar kort. Voordeel is dat je ze met kilo’s tegelijk kunt eten, ze bevatten nauwelijks calorieën. Een portie van 500 gram bevat wel de dagelijkse portie vitamine C, foliumzuur en meer dan de helft van de benodigde vitamine E, B1 en IJzer.

Behalve de aansporing van de nieren zorgen asperges ook voor een goede darmwerking. Ze bevatten ballaststoffen en ook het vocht wat nodig is om ballaststoffen te doen zwellen.  Bij veel klachten waarvoor een dieet nodig is, past de asperge uitstekend! Hij is erg lekker en bevat zoveel vitamines en mineralen waarbij het onmogelijk is om alles te benoemen waar de asperge goed voor is.

Zout hoef je nauwelijks of niet toe te voegen omdat de asperge een heel eigen smaak heeft. Ook de dagen voor de menstruatie worden voor veel vrouwen draaglijker door de asperge. Het foliumzuur, calcium en ijzer in de asperge zijn precies de stoffen waar een zwangere vrouw behoefte aan heeft.

Nierpatiënten moeten wel voorzichtig zijn omdat asperges de nieren tot topprestaties aanzetten. Bij lichte nierklachten kan het helpen. Vraag je arts dan of je asperges mag eten.

Eet jij gezonde kaliumrijke voeding?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Leny
Door

Leny

op 11 May 2012

interresant artikel. Doordat ik plastabletten gebruik is mijn kalium soms erg laag.tomaten eten mag niet vanwege allergieen,alsook vers fruit of rauwe groenten.ik ben al eens op de hartbewaking beland vanwege het tekort. dus die heerlijke asperges zijneen welkome aanvulling. Ik ben onder behandeling van een mesoloog.die me ondersteunt met de juiste suplementen en voedingsadviezen. deze adviezen en artikels dragen daar goed aan bij.dankjewel eva. groetjes leny

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 11 May 2012

Hoi Leny, fijn dat je het artikel van Karin waardevol vindt en geniet van het aspergeseizoen!

Geert.G.
Door

Geert.G.

op 26 Sep 2014

Asperges zijn zeer lekker met wat nootmuskaat en wat zwarte peper. Geen sausje erbij vanwege het zout gehalte en de smaak. Zeer gezond product en nogmaals super lekker. Bij een te hoog aan kali in het bloed, dit dan liever niet eten, bevat zeer veel kali. Of dit niet doen in combinatie met een aardappel friet of andere aardappel producten. Met pasta of rijst mag het wel. Ze zijn duur maar je lichaam betaald de prijs terug. Te veel kali maar te weinig is ook niet goed. Te weinig aan kali geeft vermoeidheid slappe spieren en het denk vermogen gaat achteruit. Eet normaal groente en eet een beetje aardappel eet liever rijst of pasta. Nederland en Duitsland zijn de grootste aardappel eters, en in de rest van de wereld wordt het niet of nauwelijks gegeten. Rijst en pasta ofwel deegkoeken (pizza) is het meest gegeten product in de wereld. In Azië worden mensen ouder, dit omdat zij gevarieerder eten. Ook zijn daar de producten minder kali rijker dan hier. Ook in Afrika waar minder voedsel is zijn de voedsel soorten beter in evenwicht. Door een verkeerde samenstelling van voedsel zoals in de westerse wereld is helaas kanker een groot probleem, kijk naar andere landen in de wereld waar dit percentage veel lager ligt. Veel westerse landen gebruiken veel zout in voedsel wat voor een mens zeer slecht is. In andere delen van de wereld gebruiken ze kruiden die geen zout bevatten, dit is vele malen gezonder. Ook kent de westerse wereld veel fastfood, te veel van dit geeft geen garantie op je leven. Koffie kan geen kwaad zeggen vele, niks is minder waar. Koffie heeft een heel hoog gehalte aan kali wat een te veel aan kali kan veroorzaken in je lichaam, twee kopjes per dag ofwel groene thee drinken. Chocolade is ook een grote bron van kali, dit ook met mate gebruiken, en met problemen van een te hoog kali gehalte in je bloed dit liever niet gebruiken. Geert.G.

Geert.G.
Door

Geert.G.

op 26 Sep 2014

Lees het artikel wat ik geschreven heb daar heb je vast een hele boel aan. Als je aardappel en koffie bieten prei bleekselderij en normaal chocolade gebruik dan vul je heel snel aan. Noten en pinda,s zijn ook een goede bron van kali. Groetjes en veel sterkte

marja van der knaap
Door

marja van der knaap

op 22 Apr 2013

er gaan weer wat bellen rinkelen ten aanzien van mijn 91 jarige moeder die plastabletten gebruikt en een verminderde nierfunctie heeft. Ik zal maar eens wat extra aspergemaaltijden voor haar maken. Bedankt voor de informatie!

Els
Door

Els

op 26 Apr 2013

Zijn aan groene asperges dezelfde gezondheidsvoordelen toe te schrijven? Ik vind de witte niet lekker maar de groene heerlijk!

Elleke
Door

Elleke

op 07 May 2014

Hoi Leny, wist je dat er ook kaliumsparende plastabletten bestaan.

Geert.G.
Door

Geert.G.

op 26 Sep 2014

Asperges zijn zeer lekker met wat nootmuskaat en wat zwarte peper. Geen sausje erbij vanwege het zout gehalte en de smaak. Zeer gezond product en nogmaals super lekker. Bij een te hoog aan kali in het bloed, dit dan liever niet eten, bevat zeer veel kali. Of dit niet doen in combinatie met een aardappel friet of andere aardappel producten. Met pasta of rijst mag het wel. Ze zijn duur maar je lichaam betaald de prijs terug. Te veel kali maar te weinig is ook niet goed. Te weinig aan kali geeft vermoeidheid slappe spieren en het denk vermogen gaat achteruit. Eet normaal groente en eet een beetje aardappel eet liever rijst of pasta. Nederland en Duitsland zijn de grootste aardappel eters, en in de rest van de wereld wordt het niet of nauwelijks gegeten. Rijst en pasta ofwel deegkoeken (pizza) is het meest gegeten product in de wereld. In Azië worden mensen ouder, dit omdat zij gevarieerder eten. Ook zijn daar de producten minder kali rijker dan hier. Ook in Afrika waar minder voedsel is zijn de voedsel soorten beter in evenwicht. Door een verkeerde samenstelling van voedsel zoals in de westerse wereld is helaas kanker een groot probleem, kijk naar andere landen in de wereld waar dit percentage veel lager ligt. Veel westerse landen gebruiken veel zout in voedsel wat voor een mens zeer slecht is. In andere delen van de wereld gebruiken ze kruiden die geen zout bevatten, dit is vele malen gezonder. Ook kent de westerse wereld veel fastfood, te veel van dit geeft geen garantie op je leven. Koffie kan geen kwaad zeggen vele, niks is minder waar. Koffie heeft een heel hoog gehalte aan kali wat een te veel aan kali kan veroorzaken in je lichaam, twee kopjes per dag ofwel groene thee drinken. Chocolade is ook een grote bron van kali, dit ook met mate gebruiken, en met problemen van een te hoog kali gehalte in je bloed dit liever niet gebruiken. Geert.G.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading