De Oerspronkelijke Keuken: glutenvrij, koemelkvrij en suikervrij

Na het succes van haar boeken waaronder bestseller ‘Oergondisch genieten’, ligt het nieuwe boek van Yvonne van Stigt ‘De Oerspronkelijke keuken’ vanaf vandaag in de winkel. In dit nieuwe boek gaat Yvonne van Stigt terug naar de voeding zoals onze verre voorouders die gegeten zouden kunnen hebben. Yvonne laat zien dat natuurlijk leven zonder gluten, koemelk en suiker echt heel lekker is!

Recepten gebaseerd op oervoeding

Het boek bevat 120 complete maaltijden voor het ontbijt, de lunch en avondmaaltijd gebaseerd op oervoeding ofwel het paleodieet. Dit is een pure natuurlijke voedingswijze zonder suiker, granen, zuivel, nachtschadeplanten, peulvruchten en chemische toevoegingen. De recepten zijn onder meer van de hand van TV kok Lisette Rovers van Knippenberg. Die jullie vast wel kennen van de kookvideo’s die ik vaak samen met haar opneem.

Oervoeding toepassen op elk niveau

Naast overheerlijke recepten bevat het boek veel achtergrondinformatie en inzichten over gezonde voeding en de werking van het lichaam. Yvonne van Stigt: “Het wordt mensen steeds duidelijker dat het westerse voedingspatroon voor veel mensen niet ideaal is. We eten ongezond, te vaak, te veel en onvolwaardig. Als je wilt overstappen naar een gezondere voedingswijze valt het niet mee om te ontdekken wat er nu voor jou goed is. Er is niet één voedingswijze voor iedereen geschikt. We zijn allemaal anders, en hebben allemaal onze eigen behoeften en overgevoeligheden. In ‘De Oerspronkelijke keuken’ leer ik mensen daarom niet alleen wat gezond en lekker eten is, maar houd ik juist ook rekening met persoonlijke situaties. Daarom heb ik vier niveaus van oervoeding ontwikkeld: een milde oervoeding, de basis oervoeding, koolhydraatbeperkte oervoeding en vegetarische oervoeding.”

Over Yvonne van Stigt

‘De Oerspronkelijke keuken’ is het vijfde boek van evolutionair gezondheidsdeskundige Yvonne van Stigt (1958). Zij is afgestudeerd aan de universiteit van Gerona (Spanje) in de klinische psycho neuro immunologie. Meer dan 20 jaar geleden gaf haar eigen lichaam aan dat er dingen niet goed gingen, zij was chronisch moe. Omdat onderzoeken in het medische circuit geen duidelijkheid gaven, is zij zelf op zoek gegaan. Door haar voedingspatroon te veranderen kon zij al snel weer functioneren. Vervolgens is zij volop gaan studeren. Het resultaat van al die studie is nu terug te vinden in haar boeken. Naast ‘De Oerspronkelijke keuken’ (2014) is Yvonne auteur van ‘De leuke, lekkere oergezonde lunchtrommel’ (2013) en ‘Oerslank’ (2013), ‘Oergezond het jaar rond’ (2012) en ‘Oergondisch genieten’ (2011).

Recept uit De Oerspronkelijke Keuken

Van Yvonne kreeg ik een lekker recept uit ‘De Oerspronkelijke Keuken’;
Kiprolletjes met salie, venkel/sinaasappelsaus en bietensalade

Dit heb je nodig;

  • 250 g kipfilet dun gesneden
  • 2 sinaasappels
  • 1 venkel
  • 4 gekookte rode bieten
  • 20 blaadjes salie
  • 1 bosje basilicum
  • 50 g noten
  • olijfolie
  • zout en peper
  • boter, ghee of kokosolie

Zo maak je het;

  1. Maak in de keukenmachine een pesto van de salie, basilicum, noten, olie en zout. Zet de pesto in de koelkast.
  2. Sla het vlees plat tussen twee lagen huishoudfolie. Beleg het vlees met de pesto en rol het op. Zet de rolletjes vast met rolladetouw of prikkertjes.
  3. Braad het vlees aan in de boter of olie en laat het op een lager vuur gaar worden. Keer het regelmatig om.
  4. Schil de sinaasappels en snijd deze in stukjes. Snijd de venkel in fijne repen.
  5. Bak de venkel in wat boter of olie kort aan en voeg de sinaasappel toe. Verwarm het geheel al roerend.
  6. Schil de gekookte bieten en snijd deze in grove stukken.
  7. Serveer het vlees met de venkel en de koude bieten.
  8. Garneer met een schijfje sinaasappel.

Laat zeker even in een reactie achter wat je van het recept vond en natuurlijk wil ik ook weten wat je van het nieuwste boek van Yvonne en Lisette vindt!