De overgang en de invloed van voeding + Recept Hormooncake!

Als oudste redactielid van Miss Natural ben ik mij steeds vaker aan het verdiepen in het fenomeen ‘overgang’. Ook heb ik, als gewichtsconsulent, een aantal cliënten begeleid die ettelijke kilo’s aangekomen waren bij het klimmen van de jaren. Wat is dat toch, die overgang, en wat gebeurt er allemaal? En welke rol kan voeding spelen tijdens deze belangrijke periode in je leven? Ik ging op zoek naar antwoorden bij de workshop ‘overgang en voeding’ van opleidingsinstituut Sonnevelt.

Workshop ‘Overgang en voeding’

De workshop ‘overgang en voeding’ werd verzorgd door diëtiste Marion Pluimes van Sonnevelt Opleidingen. Dat leek me wel interessant! Eerder heb ik weleens een kookdemonstratie gevolgd bij Marion en wist dat zij –en Sonnevelt-  ook de insteek heeft om problematiek op een zo natuurlijk mogelijke wijze te benaderen. En dat spreekt mij (en jullie waarschijnlijk ook) erg aan. De overgang is geen ziekte die je met pillen moet bestrijden, het hoort bij het vrouwenleven!

We waren met 18 vrouwen aanwezig die dag. Er waren heel wat deelnemende gewichtsconsulenten, maar ook vrouwen met onderwijs-, management-, mode-, sport- en kookachtergrond. Onze verwachtingen waren onder andere: het vinden van antwoorden op diverse vragen over de invloed van voeding en welke processen er plaatsvinden tijdens de overgang.

Alleen maar klachten in de overgang?

Waar we allemaal aan dachten bij de overgang? Nou, aan een hele lijst! Opvallend dat die lijst niet echt leuke of prettige dingen bevatte. Is de overgang dan zo erg?  Het enige wat er leuk aan lijkt is, dat de menstruatie stopt.

Maar de overgang is ook een herinrichting van je hersenen en een overgang naar een andere situatie. Andere gebieden worden actief. Je hebt meer levenservaring. Er komt aandacht en energie vrij om andere dingen in jezelf te ontwikkelen. Je bent dan niet meer fysiek vruchtbaar, maar  wel op een andere manier. Je  kunt kennis delen en uitdragen. Ook zijn er soms maatschappelijke veranderingen en gaat ‘het roer om’. Een belangrijke boodschap die ik aan vrouwen wil meegeven is dan ook: vertel het je kinderen, geef je wijsheid door!

Een gezond lichaam voor de overgang

Hoe zit het met voeding en leefwijze als het gaat om de overgang? Een gezonde leefwijze heeft enorm veel invloed op hormoonhuishouding en daarmee samenhangend op ‘typische vrouwenkwalen’. Zowel overgangsklachten als klachten in eerdere perioden van het leven. Gezond leven is dus een vereiste om overgangsklachten tegen te gaan.

Belangrijk is de staat van je lichaam is vóórdat je in de overgang komt. In de overgang zoekt je lichaam een nieuwe balans, hoe heftiger de verschijnselen/klachten daarbij, hoe meer onbalans er is. Behalve leefstijl hebben uiteraard ook erfelijke factoren, ziekte of gewoon dikke pech hun invloed. Ook psychische factoren beïnvloeden de fysieke verschijnselen.

Een vrouwenlichaam is eigenlijk steeds een nieuwe balans aan het zoeken, want de hormooncyclus is nooit stabiel. Denk aan de maandelijkse cyclus vanaf de puberteit en dan nog de eventuele zwangerschappen die de hormoonhuishouding veranderen.

De overgang en voeding

In de workshop gingen we nog dieper in op de hormoonhuishouding en de voeding die daarbij kan ondersteunen. Wat je meer zou kunnen nemen en beter weg kunt laten. Iedereen was erg enthousiast over de dag en de inspirerende uitleg van Marion. Ik licht een aantal zaken in het bijzonder uit:

  1. Begin tijdig met een gezonde leefstijl. Als voorbeeld werd osteoporose gegeven. Vóór je 35e jaar is er meer opbouw dan afbraak. Zorg voor gezonde botten door voldoende te bewegen, voldoende zonlicht (vit D), en kiezelzuurrijke voeding. Ook
    Calciumrijke voeding, dit niet alleen uit zuivel. Géén fosfor: energiedrankjes en veel koffie.
  2. Breng je lichaam bij voorkeur in balans met de juiste voeding, daarna eventeel met ‘superfoods’ en supplementen en gebruik medicatie als laatste hulpmiddel.
  3. Draag je wijsheid uit (aan je kinderen) over een gezonde leefstijl.
  4. Noten, zaden, pitten en peulvruchten werken balancerend op de eigen oestrogeen productie. Eet elke dag een theelepel natto miso en maak wat lekkers van gierst, gerst en haver.
  5. Eet goede vetten en varieer ermee. Gebruik dagelijks lijnzaad en de olie ervan.
  6. Vermijd zoveel mogelijk suiker en geraffineerde producten.
  7. Hanteer stress om bijnieruitputting te vermijden (dit is de oorzaak van cortisol-aanmaak).
  8. Vermijd roken en alcohol.
  9. Drink veel vochtregulerende dranken (water, kruidenthee, vruchtensap), zodat de lever zijn ‘gesmeerde’ werking kan doen.
  10. Voeding voor de hormoonklieren: vitamines en mineralen. In het recept van de hormooncake vind je ze terug!
  11. Eet elke dag 5 paranoten.
  12. Eet regelmatig gember en geelwortel (kurkuma).
  13. Drink heermoes- en brandnetelthee.
  14. Voorkom overgewicht: iets zwaarder worden kan, maar geen 10-20 kilo.

Recept voor hormooncake

Hormooncake bevat waardevolle vitamines, mineralen en vetzuren die (mee)helpen om je hormonen in balans te brengen.

Hiervoor heb je nodig:

  • 100 gr. quinoa
  • 160 gr. havervlokken
  • 100 gr. gebuild meel
  • 100 gr. hazelnoten
  • 100 gr. Amandelen
  • 125 gr. rozijnen
  • 75 gr. abrikozen
  • 2 el cranberries of gojibessen
  • 3 tl kaneel
  • 2 tl vanillepoeder
  • 2 el sesamzaadjes
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el zonnepitten
  • 2 dl peren diksap
  • 2dl water
  • beetje zout
  • olie om de bakvorm in te vetten

Zo maak je de hormooncake klaar:

  1. Kook de quinoa gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  3. Rooster de hazelnoten.
  4. Meng alle droge ingrediënten goed.
  5. Voeg diksap en water toe en meng tot een smeuïg geheel.
  6. Doe dit in de ingevette bakvorm en bak het 30 minuten.
  7. Laat het geheel afkoelen in de vorm totdat de zijkanten loslaten.
  8. De cake leent zich goed om te bewaren, de smaken zullen zich dan nog verder ontwikkelen.

Eet smakelijk!

Hoe  zorg jij voor een goede hormoonbalans?