Ontbijten met quinoa: een heerlijk begin van de dag!

Al jaren at ik elke ochtend hetzelfde: yoghurt met zelfgemaakte muesli (van havervlokken, lijnzaad, rozijnen, goji-bessen en eventueel zonnebloempitten, chiazaadjes en wat ik in huis had er doorheen). Voor de zoetbehoefte vulde ik het eventueel aan met honing en als ik zin had in iets anders, dan deed ik er fruit door, of kaneel. Tot ik een paar maanden geleden voelde dat dit eigenlijk helemaal niet zo lekker valt in de ochtend, vooral de yoghurt niet. Dus het werd tijd voor iets anders, iets wat wel goed te verteren is ’s ochtends en niet al te veel werk is. Ik ontdekte dat koken met quinoa hip en gezond is, dus het moet wel slim zijn om daar de dag mee te beginnen! Ga je ook mee ontbijten met quinoa?

Winters quinoa-ontbijt

Omdat ik in de winter een enorme fan ben van appel, kaneel en rozijn, moest dat wel een perfect ontbijtje worden! En dat is het ook geworden. Afhankelijk van je ontbijtbehoefte (of die groot is of klein) kun je de hoeveelheden naar wens aanpassen.

Ontbijten met quinoa voor 1 persoon

Het volgende ontbijtgerecht is voor 1 persoon. Je hebt nodig:

  • 1/2 tot 1 kopje gekookte quinoa (dit kun je alvast de avond van tevoren doen als je toch al aan het koken bent, of je bereid aan het begin van de week wat voor voor de rest van de week, dit scheelt je ’s ochtends tijd!)
  • 1 biologische appel
  • kaneel
  • (optioneel is het toevoegen van lijn-, chia-, of hennepzaad)
Zo maak je het ontbijt klaar:
Was de quinoa goed voor je het kookt. Breng het dan aan de kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tijdens het koken kun je de appel alvast wassen en in kleine blokjes snijden. Nu kun je op twee manieren verder gaan:

1. Voeg de appel, rozijnen, kaneel en eventuele zaadjes toe aan het mengsel op het vuur en laat alles samen warm worden.

2. Haal de quinoa van het vuur als het beetgaar is, laat uitlekken als er nog wat water in de pan zit. Bak de appel met de rozijn en de kaneel in wat boter of geurloze kokosolie. Voeg na een paar minuten de quinoa toe en bak nog even mee. Voeg nu de zaadjes toe en bak deze ook nog even kort mee.

Doe de quinoa op een bord en eet warm. Eet smakelijk!
Heb jij al gedacht aan ontbijten met quinoa?