Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

De prachtige, gezonde en lekkere artisjok

article content

De prachtige, gezonde en lekkere artisjok

De artisjok vind ik altijd een mooie groente om te zien. Maar ook erg lekker! Vooral de bladen, die wat vlezig zijn, worden gegeten als groente. Hij lijkt met zijn paarse bloemen ook wel wat op een distel. Als de artisjok bloeit, is hij niet meer eetbaar.

Al in de tijd van de oude Egyptenaren staat de artisjok al bekend als een groente die helpt bij gewicht verliezen. In de Middeleeuwen werd bekend dat de artisjok goed is voor je gezondheid, de groente werd toen vooral gebruikt bij ziektes aan de lever en de gal. Ook is de artisjok goed voor de spijsvertering en zorgt ze voor verlaging van het cholesterolgehalte.

Kopen en bewaren

De artisjok is eigenlijk bijna het hele jaar verkrijgbaar. De groente komt bij ons altijd uit het buitenland. Je kunt een artisjok bij de groenteboer of supermarkt kopen. Ook is hij vaak te vinden bij buitenlandse supermarkten. Hij moet er fris uitzien en de blaadjes moeten dicht op elkaar liggen. Omdat een artisjok vrij makkelijk uitdroogt, kun je hem het beste bewaren in een vochtige theedoek. Eigenlijk zoals je ook asperges bewaart. Op deze manier kun je hem een kleine week in de koelkast bewaren. Eventueel kun je hem eerst blancheren en daarna in de vriezer doen om wat langer te bewaren. Je kunt ook artisjokharten in blik vinden bij de supermarkt. Hier kun je ook lekkere dingen mee-eten. Je kunt ze bijvoorbeeld op een pizza doen, of door de pasta.

Salade met artisjok

Wist je dat je met het eten van één artisjok al 100 gram groente binnenkrijgt? Dat is meteen de helft van de minimale 2 ons groenten die we moeten eten. Een ideaal voorgerecht dus.

Of wat denk je van een lekkere salade met tomaat, artisjokharten en geitenkaasHiervoor heb je nodig:

 • Per persoon een grote tomaat
 • Blik artiskjokharten (uitgelekt)
 • Zachte geitenkaas
 • Basillicumblaadjes
 • Balsamicoazijn
 • Olijfolie
 • 1 tl mosterd
 • Peper en zout

Zo maak je het klaar:

 1. Maak de tomaten schoon en snijd ze in grote partjes.
 2. Giet de artisjokharten af en snijd ze in vieren. 
 3. Meng de tomaten en de artisjokharten
 4. Brokkel hierover wat zachte geitenkaas.
 5. Maak een dressing van de mosterd, balsamicoazijn, olijfolie, gehakte basilicumblaadjes en naar smaak wat peper en zout.
 6. Serveer de dressing apart van de salade en laat iedereen zelf naar smaak toevoegen.

Wat kun je verder met een artisjok doen?

Je kunt de artisjok gewoon koken. Als de blaadjes loslaten is de artisjok gaar. Afhankelijk van hoe groot de artisjok is kan dit 15 tot 40 minuten duren. Als je een artisjok hebt gekookt, kun je daarna de blaadjes leegzuigen. Dit is lekker met een zelfgemaakte vinaigrette of een ander sausje dat je lekker vindt. Verder kun je hem ook grillen, een kleine artisjok is dan in zo’n 30 minuten gaar.

Wat maak jij wel eens klaar met artisjok?

Deel jouw mening

Comment Section

3 reacties op “De prachtige, gezonde en lekkere artisjok


Door Marjon op 29 maart 2013

Koken en dan de blaadjes op eten. Lekker met een mayo sausje en stokbrood erbij. Daarna als alle blaadjes op zijn het hart er uit snijden en op eten. Lekker!


Door Afieke op 24 maart 2013

Nooit zelf met artisjok gekookt, maar nu ik dit heb gelezen vraag ik me ineens af waarom eigenlijk niet. Ik ga ’t gauw eens proberen!


Door susan svkodc op 24 maart 2013

Ik stoom de artisjokken altijd 10-15 min en maak dan een simpele knoflookmayonaise, waar ik de blaadjes in dip voor ik ze leegzuig. Ook dip ik als laatste het hart erin.

Echt een delicatesse!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!