10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

De SuperWijzer helpt je NATUURLIJK kiezen
31 mei 2012 
2 min. leestijd

De SuperWijzer helpt je NATUURLIJK kiezen

De app SuperWijzer is op 7 mei 2012 geïntroduceerd en heeft in de afgelopen dagen al veel media-aandacht gekregen. Door met je smartphone de barcode te scannen van vlees, zuivel, eieren en vleesvervangers wordt direct zichtbaar of een bepaald product goed of slecht scoort in de categorieën dierenwelzijn, milieu, klimaat en schadelijke stoffen.

Inmiddels (we leven nu 10 dagen na 7 mei) is deze app al ruim 20.000 keer gedownload en zijn meer dan 120.000 producten gescand.

Producten scannen in de supermarkt

SuperWijzer beoordeelt ruim 16.000 producten van circa 20 supermarktketens. Door het scannen van de streepjescode krijgt de consument à la minute toegang tot een database met wetenschappelijke informatie (o.a. van het milieukundig bureau CE Delft), die grotendeels speciaal voor SuperWijzer verzameld werd.  Elk product krijgt een rode, gele of groene beoordeling op vier gebieden.

Er wordt gescoord op dierenwelzijn, natuur en milieu (in hoeverre gaat de productie ten koste van de natuur), klimaatverandering en schadelijke stoffen. Wie niet tevreden is met de score die op het scherm verschijnt, krijgt een overzicht van alternatieve producten die mogelijk wel aan de wensen voldoen.

Hoe zijn de scores bepaald?

De scores zijn gebaseerd op speciaal voor SuperWijzer uitgevoerde studies. Zo is de impact op milieu en klimaat van de producten in kwestie berekend door het hierboven al genoemde onderzoeksbureau CE Delft. Daarbij is onder meer gekeken naar het landgebruik en de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan. Voor het bepalen van de dierenwelzijnsscores heeft een panel wetenschappers 42 diercategorieën beoordeeld.

Gebruikers van de app kunnen zelf instellen hoeveel waarde zij aan iedere categorie hechten. Scoort een product onder de norm, dan wijst SuperWijzer op alternatieve producten die wél goed uit het onderzoek naar voren komen.

Waarom de SuperWijzer?

De huidige wirwar van keurmerken, labels en misleidende plaatjes op producten in de supermarkt doet soms duizelen. Hoeveel antibiotica is er gebruikt? Hoe staat het met het dierenwelzijn? En zorgt de productie voor klimaatverandering of milieuvervuiling?

“SuperWijzer geeft consumenten de macht met hun koopgedrag de wereld en het leven van productiedieren te verbeteren”, zo stelt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood. Suzanne Kröger, campagneleider bij Greenpeace: “SuperWijzer biedt perfect inzicht in hoe onze consumptie bijdraagt aan de opwarming van de aarde en verwoesting van het Amazone-woud”.

De SuperWijzer in het kort

  • Database van 16.000 producten uit 18 supermarktketens
  • Persoonlijke voorkeuren zijn instelbaar
  • Makkelijk kiezen voor een duurzamer alternatief
  • Gebruiker kan zelf producten toevoegen

Op SuperWijzer vind je alle informatie over de SuperWijzer waaronder een filmpje met meer informatie en hoe/waar je de app kunt downloaden etc. Heb je geen smartphone dan is de SuperWijzer ook online te bekijken. Een groot pluspunt, zo vind ik persoonlijk. De app is zowel voor Android als iPhone verkrijgbaar.

Conclusie

Ik denk dat dit zeker een goed initiatief is alhoewel er niet louter juichende kritieken te lezen zijn op het internet (zie bijvoorbeeld hier). Zelf heb ik de app nog niet uitgeprobeerd maar dat ga ik zeker doen zodra ik een betere smartphone heb. Ik zou hem natuurlijk kunnen downloaden op mijn iPad maar daarmee zie ik mezelf nog niet de supermarkt ingaan. Reken er in ieder geval wel op dat je (vooral in het begin) meer tijd kwijt bent met het doen van je boodschappen!

Heb jij wel een iPhone en wil je deze app uitproberen? Laat dan op de website van Miss Natural weten wat jouw ervaringen met de SuperWijzer zijn! Ik ben heel benieuwd.

 

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Monique Appels
Door

Monique Appels

op 31 May 2012

Ik heb een iPhone maar krijg de melding dat hij niet werkt op iPhone.

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.