datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Don't Worry, Be Happy! - Over plezier in gezonde voeding
01 november 2013 
2 min. leestijd

Don't Worry, Be Happy! - Over plezier in gezonde voeding

Van plezier word je gelukkig. Vooral als je dat plezier met anderen deelt. En van gelukkig zijn word je gezonder. Je immuunsysteem krijgt een boost. Je kunt de hele wereld aan, “Watch me, here I come!”

Maar omdat gelukkig zijn geen continue situatie is, maar wellicht eerder een momentopname, probeer je er alles aan te doen om op andere manieren gezond te zijn. Door gezond te eten bijvoorbeeld. Je denkt na over wat er op tafel komt, je drinkt de meest exotische groene smoothies, je kauwt op goji-bessen, je strooit spirulina over je yoghurt en je deinst niet terug van wat probiotica. Naast alle superfoods werk je bergen groente en fruit weg en sjouw je nieuwe voorraad je koelkast in door wekelijks fietsend naar de biologische markt 25 km verderop te gaan. Al deze discipline zorgt ervoor dat je je goed voelt in je lichaam en over je keuzes. En terecht!

Plezier maakt gezond

Maar hoe zat dat ook weer met dat plezier, waar ik het over had? Oh ja, je wordt er gelukkig en gezond van. En van goed eten word je ook gezond. Maar wat word je van obsessief gezond eten? Wat gebeurt er als je sociale gelegenheden vermijdt, omdat je weet dat er suiker en slagroom in overvloed aanwezig zullen zijn? Is er nog sprake van plezier als jouw raw food dieet ervoor zorgt dat je een dagtaak hebt aan je maaltijden en weigert een gestoomde wortel te consumeren? Uiteten komt al helemaal niet meer in je agenda voor en je hebt een blinde vlek ontwikkeld voor die grote M langs de snelweg.

Stress is slecht voor je gezondheid

Je lichaam is flexibel. En ja, het vaart het meest wel bij de voeding waarvan jij weet dat het goed voor je is. Maar stress, en dus ook schuldgevoel, is veel slechter voor je gezondheid dan eens een hapje bij de Italiaan om de hoek met die lieve vriendin die je al lang niet meer gezien hebt. Stress verhoogt je adrenalineproductie, zet je bijnieren onder druk en bevordert op die manier de kans op ontstekingen in je lichaam. Eten is een sociale bezigheid en het is iets dat je samen deelt. Samen plezier beleven en genieten van een maaltijd is ook goed zorgen voor jezelf!

Je doet het goed!

Kijk eens in de spiegel. Wees eerlijk. Ben je te streng voor jezelf? Je bent een mens, de ene dag heb je wat meer behoefte aan het een, de andere dag aan het ander. Accepteer wat zich aandient en wees lief voor jezelf. Praktiseer Ahimsa (geweldloosheid) niet alleen met betrekking tot een ander, maar ook als het gaat om het oordelen over jezelf. Je doet het goed!

So get out there and get healthy — but don’t forget to be happy!

Ben jij soms te streng voor jezelf?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 01 Nov 2013

Mooi verwoord Vicky! Ik ben ook geen Miss Perfect en dat zou ik graag zo houden :)

Marianne
Door

Marianne

op 05 Nov 2013

Hallo Eva,Wat goed dat je hierover schrijft. Ik ben al mijn hele leven bezig met goed, gezond en lekker. Steeds weer kom ik erachter dat ik geneigd ben rigide te zijn in wat ik dan maar op dat moment aanhang. Mijn eetverslaving speelt hierin een belangrijke rol, als ik me maar aan wat regels kan houden.Intussen zijn er zoveel meningen, wijsheden, argumenten voor of tegen iets langsgekomen, dat ik de draad helemaal kwijtgeraakt ben. Ik kan dan niet meer goed voelen wat me goed doet. Op dit moment heb ik helemaal geen zin in koken. Uren heb ik in de keuken gestaan, veel gekookt voor anderen, met zin, zonder zin.Man en kind hebben als opdracht meegekregen om regelmatig vlees en vis te eten. En dat als veganist, oeps. Het doet hen goed, en af en toe doe ik mee. Wat me weer helder maakt en me ook weer goed deed voelen was: Eten met respect. Respect voor de natuur, voor degene die het geproduceerd heeft en respect voor mezelf die het kookt. Daar draait het allemaal om.En heel eerlijk gezegd staan al die superfoods me behoorlijk tegen. Is het nu echt zo dat wat van verder weg komt beter is???Dag Eva en alle anderen, dit zijn wat van mijn gedachten.Marianne

Mirjam
Door

Mirjam

op 05 Nov 2013

Ik ben anders en gezonder gaan eten omdat ik ms heb. Nu kom ik net van een winkelcentrum vandaan waar ik allemaal lekkere dingen rook. Maar gluten, lactose en suiker vrij is er niet. Ondertussen had ik ontzettend trek, eigenlijk gewoon honger. Ik was ook even naar een supermarkt geweest gelukkig en had druiven gekocht. Daar heb ik er in de bus een paar van op. Ik durf niet anders te eten omdat ik niet weet welk effect dat op mijn lichaam heeft. Ik wil niet terug zakken.

Rita Zeelenberg
Door

Rita Zeelenberg

op 06 Nov 2013

Een blog naar mijn hart! Wat mij betreft is het streven om zoveel mogelijk 'normaal' te eten. En daar horen gezonde en minder gezonde dagen bij. Soms tevredenheid, soms spijt. Maar altijd ontspannen en stressvrij!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading