Drie heerlijke recepten voor de herfst
25 september 2013 
4 min. leestijd

Drie heerlijke recepten voor de herfst

De zomer is voorbij, het wordt buiten al guurder, het is vroeger donker, de natuur verkleurd al in de mooie kleuren oranje, geel en rood… De herfst is er! Met de herfst komt ook de knussigheid binnen met kaarsjes op de tafel, en niet te vergeten de heerlijke herfstkeuken.

Denk aan de stoofpotjes , stamppotten en wat dacht je van  de heerlijke geur van vers appelgebak? Ik ging voor jullie de keuken in om te proeven van de herfst, en om een paar heerlijke gerechten met jullie te kunnen delen.

Pompoen ovenschotel

Mijn allereerste keer dat ik met pompoen werkte. Ik wilde het al lang proberen en nu was de uitgelezen mogelijkheid, want pompoen hoort natuurlijk thuis in veel recepten voor de herfst!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram aardappelen
  • 1 kleine pompoen (ongeveer 400 gram vruchtvlees)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels kerrie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 ½ dl melk (rijst/amandel/haver)
  • Geraspte kaas
  • 4 eetlepels volle yoghurt

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  3. Snijd de pompoen in stukken en verwijder het zaad en zachte deel.
  4. Schil de stukken pompoen en snijd ze in stukjes.
  5. Schil de ui en knoflook en snijd klein.
  6. Fruit vervolgens de ui in de olie met de kerriepoeder en bak de knoflook en pompoen even mee.
  7. Voeg de tomatenpuree toe en een beetje water, en stoof het geheel gaar in ongeveer 10 minuutjes.
  8. Intussen maak je van de gare aardappelen met de hete melk, peper en zout een puree.
  9. Meng de geraspte kaas door de yoghurt.
  10. Schep het pompoenmengsel in een ovenvaste schaal en dek dit af met de aardappel puree en doe het kaas/yoghurt mengsel erover.
  11. Tot slot doe je de schaal ongeveer 20 minuutjes in de oven.
  12. Serveer met een frisse salade.

Herfststamppotje met appel en wortel

Mijn zoontje is gek op alle soorten stamppot en elke keer hetzelfde wordt ook saai, dus al ‘googlend’ vond ik een herfststamppot en hij smaakt heerlijk!

Dit heb je nodig:

  • 750 g winterwortels
  • ca. 800 gram aardappels
  • 2 appels
  • 2 uien
  • Verse peterselie (ca. 30 g)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel kerriepoeder

Zo maak je het klaar:

  1. Schil de wortelen en snijd ze in stukjes, en doe deze met de aardappels en een laagje water in een diepe pan.
  2. Breng dit aan de kook en laat het erna op matig vuur met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Giet het daarna af.
  3. Schil ondertussen de appels en snijd ze in stukjes.
  4. Snipper de uien en snijd de peterselie fijn.
  5. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de ui en appel zo’n 5-8 minuten, tot de appel zacht is.
  6. Voeg de kerrie toe en bak dit circa 30 seconden mee.
  7. Voeg het appelmengsel en de peterselie toe aan het afgegoten aardappel-wortelmengsel en stamp het fijn.
  8. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Appel Crumble

En tot slot mijn favoriet: appel crumble. Mijn vriendin maakt die vaak spontaan als ze weet dat ik een bezoekje kom brengen en voor mij hoort het echt bij guur weer. Heerlijk, vooral als het nog warm is, met (home made) vanille saus. Je kunt deze crumble ook met rabarber maken of andere vruchten, net wat je zelf lekker vindt.

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 300 gram bloem (bijvoorbeeld spelt)
  • 150 gram koude roomboter (en extra om in te vetten)
  • 150 gram palmsuiker
  • een beetje zout

Dit heb je nodig voor de vulling:

  • 4-5 appels, bijvoorbeeld goudrenetten
  • Kaneel of koekkruiden
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de bloem met de palmsuiker en het zout.
  3. Snijd de boter in kleine blokjes en schep deze door de bloem. Wrijf dit tussen je handen tot een kruimelig deeg.
  4. Schil de appels en maak er stukjes van.
  5. Meng dit met de palmsuiker en de kruiden en doe in een ingevette ovenschaal. Strooi de kruimels erover en garneer met de geschaafde amandelen. Bak de crumble in ongeveer 30 minuten af.

Het lekkerste is natuurlijk nog een beetje warm eten met wat vanille saus en een heerlijke Soy Latte Macchiato!

Wat is jouw favoriete herfstrecept?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Cathelijne
Door

Cathelijne

op 25 Sep 2013

Oh, die apple crumble lijkt me heerlijk! Vraagje over punt 5 in het recept. De palmsuiker is toch al gemend met de bloem? Moet je de palmsuiker verdelen over het deeg en de vulling of heb je extra suiker nodig dan in de benodigdheden staat?

Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 25 Sep 2013

Hoi ik gebruik bij het appelmengsel geen suiker meer , het is voldoende wat in het deeg zit daarom gebruik ik de koekkruiden.

Barbara
Door

Barbara

op 27 Sep 2013

Ziet er heerlijk uit! Heb je toevallig ook het recept van de homemade vanillesaus?

nicole vrehen
Door

nicole vrehen

op 28 Sep 2013

Home made vanillesaus wel met slagroom maar erg lekker !!! 250 ml volle ,250 ml slagroom,1 vanillestokje,1 tl maizena,2 eieren,50 g palmsuiker Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur doorkoken. 2. Los in een kommetje de maizena op in enkele druppels water. Scheid de eidooiers van de eiwitten (het eiwit wordt verder niet gebruikt). 3. Klop in een grote kom de eidooiers met de maizena en de palmsuiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt. 4. Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. 4. Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. 5. Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar.

nathalie
Door

nathalie

op 01 Oct 2013

Hi, Hoe maak je de vanille saus en de soy latte machiato?

joyce
Door

joyce

op 06 Oct 2013

ik ben nu de herfststampotje van wortel en appel aan het maken. Er staat bij ingrediënten dat er 30 gram peterselie bij moet...volgens mij klopt dat toch niet...is dat niet te veel? groet van Joyce

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
arrow_drop_up arrow_drop_down