10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Duurzame kleding, hoe zie je dat?
29 oktober 2013 
2 min. leestijd

Duurzame kleding, hoe zie je dat?

Ik krijg klanten in mijn winkel van uit het hele land. Ik ga er van uit dat ze komen vanwege het eco-duurzame concept van mijn kleding. Maar “nee”, wordt er dan gezegd, “ik kom voor die broek die op de site staat, ik vindt hem super en daarom ben ik hier.” En “Is dit allemaal eco dan? Wat houdt dat precies in?”, wordt mij dan gevraagd.

Het is natuurlijk mijn bedoeling om een must-have kledingstuk te ontwikkelen voor Miysu en omdat ik de touwtjes in handen heb kies ik voor een compleet duurzaam proces. De mooiste materialen komen uit de natuur, dus wees daar zuinig op.

Wat is duurzaam? Wat is slow fashion? En wat houdt eco nou precies in? Omdat ik deze vragen regelmatig krijg, zet ik hier een paar zaken op een rijtje.

Wat is duurzaam eigenlijk?

Als iets duurzaam is, dan houdt dat in dat het gemaakt is met respect voor het milieu én voor de mensen die het maken.
Voor het milieu geldt: minder vervuiling (chemicaliën, hulpmiddelen etc.) en minder verspilling (water. afval etc.). En voor de mensen: een eerlijk loon, veilig werk en geen kinderarbeid.

Meer over het waarom van duurzame kleding kun je lezen in een eerder artikel van mij.

Hoe weet je wanneer het om duurzame kleding gaat?

Iedereen kan toch zeggen dat het eco-stoffen zijn? Dat klopt, maar als klant kun je eco-stoffen onderscheiden door de keurmerken. Er zijn keurmerken die zich speciaal richten op de arbeidsomstandigheden, zoals de ‘Fair Wear Foundation’. En Max Havelaar let op eerlijke prijzen voor de katoen. Een keurmerk als GOTS (Global Organic Textile Standard) is een certificaat dat je alleen krijgt als je aan hun strenge richtlijnen voldoet. Ze controleren een bedrijf op dat gedeelte uit het productieproces waar de certificering voor moet gelden.

Voor katoen geldt bijvoorbeeld dat het productieproces vanaf de grond tot aan het weven gecontroleerd wordt. Daarbij wordt onder andere gelet op welke chemicaliën en/ of hulpstoffen er zijn gebruikt voor de bemesting en tijdens de verving. Ze moeten biologisch afbreekbaar zijn en mogen absoluut niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Voldoet het eindproduct aan al deze regels dan krijg je het GOTS certificaat. Dit certificaat volgt de stof dus tot in de winkel.

Er zijn ook non-profit organisaties die zoveel mogelijk eco-merken samen bundelen (Made-by) om voor de consument de vele eco-merken meer bekendheid te geven.

Ik hoop dat ik hiermee weer wat vragen heb beantwoord. Wil je meer weten, dan hoor ik dat graag!

Genomineerd voor de Viva 400

Net als Miss Naturals Eva van Zeeland ben ik genomineerd voor de Viva 400, in de categorie ‘eco’. Ik zou het leuk vinden als je op mij wilt stemmen.

En mocht je nog niet op Eva gestemd hebben, in de categorie ‘online’, doe dat dan ook nog even. Zo helpen we elkaar direct en indirect aan een betere wereld!

Koop jij duurzame kleding?Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 29 Oct 2013

Heldere uitleg! Gefeliciteerd met je nominatie, ik heb gestemd!

Ria van Kleef
Door

Ria van Kleef

op 11 Nov 2013

Dank je Eva, jij ook heel veel succes met je nominatie en ik heb ook gestemd!

Wasmachine Reparartie Den Haag
Door

Wasmachine Reparartie Den Haag

op 13 Oct 2014

Bedankt voor de informatie! Erg goed artikel!

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.