Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

Duurzame kleding, hoe zie je dat?

article content

Duurzame kleding, hoe zie je dat?

Ik krijg klanten in mijn winkel van uit het hele land. Ik ga er van uit dat ze komen vanwege het eco-duurzame concept van mijn kleding. Maar “nee”, wordt er dan gezegd, “ik kom voor die broek die op de site staat, ik vindt hem super en daarom ben ik hier.” En “Is dit allemaal eco dan? Wat houdt dat precies in?”, wordt mij dan gevraagd.

Het is natuurlijk mijn bedoeling om een must-have kledingstuk te ontwikkelen voor Miysu en omdat ik de touwtjes in handen heb kies ik voor een compleet duurzaam proces. De mooiste materialen komen uit de natuur, dus wees daar zuinig op.

Wat is duurzaam? Wat is slow fashion? En wat houdt eco nou precies in? Omdat ik deze vragen regelmatig krijg, zet ik hier een paar zaken op een rijtje.

Wat is duurzaam eigenlijk?

Als iets duurzaam is, dan houdt dat in dat het gemaakt is met respect voor het milieu én voor de mensen die het maken.
Voor het milieu geldt: minder vervuiling (chemicaliën, hulpmiddelen etc.) en minder verspilling (water. afval etc.). En voor de mensen: een eerlijk loon, veilig werk en geen kinderarbeid.

Meer over het waarom van duurzame kleding kun je lezen in een eerder artikel van mij.

Hoe weet je wanneer het om duurzame kleding gaat?

Iedereen kan toch zeggen dat het eco-stoffen zijn? Dat klopt, maar als klant kun je eco-stoffen onderscheiden door de keurmerken. Er zijn keurmerken die zich speciaal richten op de arbeidsomstandigheden, zoals de ‘Fair Wear Foundation’. En Max Havelaar let op eerlijke prijzen voor de katoen. Een keurmerk als GOTS (Global Organic Textile Standard) is een certificaat dat je alleen krijgt als je aan hun strenge richtlijnen voldoet. Ze controleren een bedrijf op dat gedeelte uit het productieproces waar de certificering voor moet gelden.

Voor katoen geldt bijvoorbeeld dat het productieproces vanaf de grond tot aan het weven gecontroleerd wordt. Daarbij wordt onder andere gelet op welke chemicaliën en/ of hulpstoffen er zijn gebruikt voor de bemesting en tijdens de verving. Ze moeten biologisch afbreekbaar zijn en mogen absoluut niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Voldoet het eindproduct aan al deze regels dan krijg je het GOTS certificaat. Dit certificaat volgt de stof dus tot in de winkel.

Er zijn ook non-profit organisaties die zoveel mogelijk eco-merken samen bundelen (Made-by) om voor de consument de vele eco-merken meer bekendheid te geven.

Ik hoop dat ik hiermee weer wat vragen heb beantwoord. Wil je meer weten, dan hoor ik dat graag!

Genomineerd voor de Viva 400

Net als Miss Naturals Eva van Zeeland ben ik genomineerd voor de Viva 400, in de categorie ‘eco’. Ik zou het leuk vinden als je op mij wilt stemmen.

En mocht je nog niet op Eva gestemd hebben, in de categorie ‘online’, doe dat dan ook nog even. Zo helpen we elkaar direct en indirect aan een betere wereld!

Koop jij duurzame kleding?Deel jouw mening

Comment Section

3 reacties op “Duurzame kleding, hoe zie je dat?
Door Ria van Kleef op 11 november 2013

Dank je Eva, jij ook heel veel succes met je nominatie en ik heb ook gestemd!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!