Gratis workshop 'Lente Detox'
Toegang

Page content

E-nummers, kies voor veilig!

De risico's en gevaren van E-nummers in voedingsmiddelenE-nummers...we komen ze dagelijks tegen want in heel veel voedingsmiddelen die dagelijks in ons lichaam verdwijnen, zitten E-nummers.

De EU heeft de door hen goedgekeurde hulpstoffen voorzien van een nummer, ze moeten aan strenge eisen voldoen en worden uitgebreid getest door de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid). Echter, tegenwoordig wordt van een aantal E-nummers gezegd dat ze helemaal niet veilig zijn en dat sommigen zelfs ronduit gevaarlijk voor je kunnen zijn.

Welke categorieën E-nummers zijn er?

Nou, dat zijn er een heleboel. Zoveel eigenlijk dat je al bijna geen zin meer hebt om je er in te gaan verdiepen. Toch is dit wel verstandig!

Kleurstoffen

E100 - E199:  Worden gebruikt om voedingsmiddelen te kleuren of om de kleur te versterken. Er zijn zowel kunstmatige als natuurlijke kleurstoffen.

Conserveermiddelen

E200 - E299: Deze worden toegevoegd om de groei van schimmels, gisten en bacteriën tegen te gaan, ze te doden of ervoor te zorgen dat ze niet of nauwelijks groeien.

Antioxidanten

E300 - E321:  Zij beschermen een product tegen bederf door zuurstof. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van vet tegen rans worden of fruit wat op deze manier niet verkleurt. De meest toegepaste antioxidant is vitamine C (E300).

Voedingszuren

E260 - E297 en E322 - E385:  Producten krijgen een frisse smaak of blijven langer goed. De zuurgraad van een voedingsmiddel wordt verlaagd. Meestal zijn het van nature voorkomende stoffen.

Zoetstoffen

E420 - E421 en E950 - E968:  Zorgen voor een zoete smaak, bevatten geen calorieën en zitten vaak in light producten en kauwgom.

Stabilisatoren, geleermiddelen, verdikkingsmiddelen en emulgatoren

E400 - E495:

Stabilisatoren: Worden meestal aan ontbindende stoffen toegevoegd omdat het een chemische reactie opheft of vertraagt. Daarnaast kunnen ze bijv. toegevoegd worden aan producten die slecht mengen.

Geleermiddelen: Deze toevoeging wordt gebruikt om de textuur van een voedingsmiddel te verbeteren. Denk aan de geleiachtige structuur van een pudding of een dressing.

Verdikkingsmiddelen: Het product wordt steviger gemaakt door het water te binden.

Emulgatoren: Kunnen helpen om twee producten die normaal moeilijk te mengen zijn tot 1 product te maken. Denk bijv. aan olie en water welke normaal niet samen te mengen zijn.

Rijsmiddelen, zuurteregelaars en antiklontermiddelen

E500 - E586:

Rijsmiddelen: Hierdoor gaat het beslag of deeg rijzen. Thuis gebruik je hiervoor bijv. bakpoeder.

Zuurteregelaars: Zorgen voor het binnen de grenzen houden van de zuurtegraad van een product en voorkomen dat een product te zuur wordt.

Antiklontermiddelen: Zij voorkomen dat er klontjes ontstaan als er vloeistoffen aan voedingsmiddelen in poedervorm worden toegevoegd.

Smaakversterkers

E620 - E640 + E650: Zorgen voor het versterken van de natuurlijke smaak van een product.

Glansmiddelen

E901 - E914: Spreekt eigenlijk voor zich. Geeft bijv. snoep een mooie glans.

Meelverbeteraars

E920 - E927: Helpen om het deeg makkelijk te verwerken, zorgen voor betere bakeigenschappen en maken het meel witter.

Verpakkingsgassen

E938 - E949:  Wordt o.a. voor voorverpakte groente gebruikt om te voorkomen dat dit in contact komt met zuurstof. Je leest dan op de verpakking: "verpakt onder beschermende atmosfeer".

Overige hulpstoffen

E999 - E1521:  Denk bijv. aan enzymen en gemodificeerd zetmeel. Dit laatste wordt bijv. gebruikt in soepen of sauzen als bind- of verdikkingsmiddel.

Welke E-nummers zijn mogelijk niet veilig?

Je ziet het: de lijst is lang. Het gaat te ver om alle E-nummers hier stuk voor stuk te noemen. Ik wil je wel graag wijzen op een aantal specifieke E-nummers waarover tegenwoordig discussie bestaat of ze wel veilig te noemen te zijn.

E173 t/m E180

E200 t/m E252, E264, E284, E285; een bekend additief is bijv. E210 (benzoeenzuur). Het is een chemisch conserveermiddel dat veel giftiger is dan natuurlijke extracten in sommige planten. Bij een te grote inname kan je o.a. last krijgen van darmstoornissen en slapeloosheid.

E310 t/m E312 + E320 + E321 + E380 + E385

E421; dit is mannitol, een veelvoorkomende zoetstof. Kan bijv. een laxerende werking hebben als je er veel van binnenkrijgt. In Engeland wordt het afgerden aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

E425 t/m E436, E441, E443, E450 t/m E452, E460 t/m 469, E471 t/m 474, E477 + E479 en E491 t/m E496

E507 t/m E510, E512 t/m E515, E517 t/m E523, E525, E541 t/m E545, E552 t/m 556

E620 t/m 625 met speciale aandacht voor E621. Dit is mononatriumglutamaat, ook wel bekend als MSG of ve-tsin. Let op: dit zit in héél veel voedingsmiddelen, kijk maar eens met name op de pakjes en zakjes in je keukenkastjes. Het heeft als doel om je smaakpapillen te stimuleren en zorgt ervoor dat je die zak chips in 1x helemaal wil opeten. Probeer E621 echt te vermijden en eet daarom zo puur en gezond mogelijk.

E627 t/m E640

E900, E905, E906, E912, E914, E927

E950 t/m E952 met speciale aandacht voor E951, beter bekend als aspartaam. De bekende zoetstof aspartaam staat volop in de belangstelling. Tegenstanders beweren dat aspartaam heel erg giftig is. Op het internet zijn diverse websites te vinden die alle gevaren en bijwerkingen van aspartaam beschrijven. Ik raad je aan het gebruik van producten met aspartaam zoveel mogelijk te vermijden.

E954, E955, E961, E962, E967

De laatstgenoemde is de bekende zoetstof xylitol.

E1105, E1201, E1202 en E1520

Boekje met alle E-nummersHandig boekje en App met alle E-nummers

Als bron voor bovenstaande informatie heb ik de app Wat zit er in uw eten? gebruikt. Wil je hier nog veel meer over lezen en kritisch je keuze bepalen qua het kopen van producten met E-nummers, dan kan ik het gelijknamige boekje van Corinne Gouget aanraden (voor Nederland bewerkt door Will Jansen). De app is voor een klein bedrag te downloaden via de iTunes store.

Tenslotte nog een voorbeeld van een product wat letterlijk vol zit met E-nummers. Foodwatch besteedde hier in januari 2011 al aandacht aan. Het gaat om een bruine sandwich Bacon Ei van een bekende fabrikant van o.a. salades. Destijds werd over 19 E-nummers gesproken. En dit is de ingrediëntenlijst zoals ik die vandaag van de website van de fabrikant haalde.....

Vol met E-nummers47% Brood: (tarwebloem, water, tarwemoutvlokken, lijnzaad, tarwegluten, zout, gerstemoutmeel, gist, tarwezetmeel, dextrose, sojameel, emulgatoren: E471/E482, tarwemoutmeel, stabilisator: E412, plantaardige olie), 19% Eiersalade: (61% ei, plantaardige olie, water, aardappel, suiker, aroma's, conserveermiddelen: E200/E210, gemodificeerd zetmeel, kruiden en specerijen, magere melkbestanddelen, mosterd, eidooier, verdikkingsmiddelen: E412/E415, voedingszuren: E260/E270/E330, azijn, citroenolie, kleurstof: E160a, zout, soja, gluten, selderij), 11% Bacon: (95% varkensvlees, zout, antioxidanten: E301/E331, zuurteregelaar: E326, kruiden, conserveermiddelen: E250/E262), 9% Sandwichsaus: (plantaardige olie, water, eidooier, suiker, aroma's, conserveermiddelen: E200/E210, mosterd, natuurazijn, verdikkingsmiddelen: E412/E415, voedingszuur: E330, zout, koemelkeiwit, lactose, sojaolie, selderij), 9% Ei: (kippenei, water, zout, voedingszuur: E330, conserveermiddel: E211, stabilisator: E451), 5% Light spread: (water, plantaardige oliën en vetten, emulgatoren: E471/E476, natuurlijk aroma, voedingszuur: E330, antioxidant: E385, kleurstof: E160a, vitamine: A/D3/E).

Ik tel nu meer dan 19 E-nummers! Ik heb in elk geval geen trek meer. En jij?

Let jij bij het kopen van voedingsmiddelen op de aanwezigheid van E-nummers?

Gratis magazine t.w.v. €4,95

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.

Wij hebben ook een hekel aan spam
groene-smoothie
Christel Hoeflaken
Mijn interesse in voeding en alles wat daarmee samenhangt begon halverwege de jaren '90. Na een studie voedingsleer heb ik in 2000 een studie voor gewichtsconsulente met succes afgerond. Ik ben momenteel niet echt actief als gewichtsconsulente en focus me vooral op mijn leuke job als office manager bij een bedrijf wat tandarts-/orthodontie- en mondhygiëne praktijken inricht. Ik vind het belangrijk om gezond te eten maar er zijn periodes dat dit even wat minder lukt (ben een echte emotie-eter)! Ik lees en schrijf graag. Ben niet supersportief maar hou wel van wandelen in een stevig tempo en gewoon lekker een stukje fietsen. Daarnaast heb ik sinds halverwege de jaren '90 een collectie van ruim 500 boeken verzameld over onderwerpen als voeding, dieet en gezondheid. Genoeg inspiratie dus om de Miss Natural website regelmatig van informatieve artikelen over bovenstaande onderwerpen te voorzien!

Comment Section

11 reacties op “E-nummers, kies voor veilig!


Door Sharon Numan op 15 november 2011

Wow Johma ´fresh´ noemen ze dat dan.... Leuk en duidelijk stuk! Dat boekje en vooral die iPhone app zijn heel handig tijdens de wandeling door de supermarkt 🙂


Door Ilona van der Valk op 18 november 2011

Super interessant artikel. Ik keer altijd pakjes, zakjes, potten en producten om om te kijken wat er in zit. Wij thuis doen expres zo min mogelijk uit pakjes en zakjes, puur omdat we de E-nummers niet vertrouwen en pure voeding willen. Geen jus met zakjes, gewoon boter en verse ingrediënten. Vaak staan mensen me raar aan te kijken als ze horen dat ik nooit een knorrmaaltijd eet.. Goeie site!


Door Marjolijn Nijman op 18 november 2011

Ik heb het boekje ook, het ligt in de keuken en als ik twijfel over een product pak ik het boekje er altijd bij. Ideaal!


Door tine op 13 januari 2013

Hoe kom ik aan het boekje Met E nummers ,gewoon in de boekhandel ?met vriendelijke groet Tine


Door tine op 13 januari 2013

Hoe kom ik aan het boekje Met E nummers ,gewoon in de boekhandel ?met vriendelijke groet Tine ....


Door Irma op 17 mei 2013

Ik loop met het boekje in mijn hand door de supermarkt, het is ongelofelijk hoeveel "troep" er in de schappen ligt.
Het is ook een sport geworden om hier mee bezig te zijn, en me vooral te verbazen over reacties van mensen die zeggen " het is toch allemaal EU goedgekeurd"? Ja, hoor denk ik dan, stop je kop maar in t zand.


Door Monique op 19 juni 2013

Wat een goed verhaal zeg!


Door Flien op 23 juni 2013

LEZEN! Goed artikel in NRC van zaterdag 22 juni, Alledaagse wetenschappen door Ellen de Bruin "Etiketten douchelezen". Zo schrikbarend hoe wij consumenten worden verleid met producten, informatie onwaarheden en hoeveel "E-nummers" er in shampoo zitten!!!,


Door kristel op 21 mei 2015

Hoe zit het met E322?

Ik heb biologische maiswafels met pure chocolade
gekocht maar toch E-nummers dus.
Hoe zit dat? Dank voor je reactie.

Plaats een reactie


*