10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Een lekker natuurlijk recept voor boerenkool
19 januari 2021 
2 min. leestijd

Een lekker natuurlijk recept voor boerenkool

Ook al is er geen vrieskou momenteel, het is nog steeds winter. En in de winter staat bij veel mensen regelmatig een stamppot op het menu. Het is een gemakkelijke manier om een voedzame maaltijd te eten, waar lekker veel groenten doorheen gaan. Ik heb zelf nog altijd herinneringen aan boerenkoolstamppot. Vroeger op de basisschool was dit altijd vaste prik tijdens de kerstmaaltijd. En nog steeds eet ik graag boerenkool, in verschillende varianten. Speciaal voor jou heb ik een lekker natuurlijk recept voor boerenkool met geitenkaas. Smullen maar!

Waar komt boerenkool vandaan?

Boerenkool is een gemakkelijke bladgroente, die eigenlijk overal wel geteeld kan worden. Het is een typische wintergroente. Er is zowel in de herfst als de winter een teelt. Er zijn twee soorten boerenkool. De struikboerenkool, die in de herfst wordt geoogst en de dwergboerenkool, die in de winter wordt geoogst. Boerenkool komt uit Nederland en dat is gunstig voor het milieu, omdat de groente niet van ver getransporteerd hoeft te worden. Er zitten behoorlijk wat gezonde voedingsstoffen in boerenkool. Bijvoorbeeld vitamine C, B1 en B2, caroteen en de mineralen calcium en ijzer.

Boerenkool recept

Het volgende recept is eigenlijk een vrij traditioneel recept, maar dan net ietsje anders. Zeker lekker om af en toe klaar te maken! Dit heb je nodig:

  • Boerenkool
  • Aardappels
  • Halfvolle of magere melk
  • Roomboter
  • Suikervrije pindakaas
  • Zachte geitenkaas
  • Zongedroogde tomaatjes

Zo maak je het klaar:

Schil voldoende aardappels voor het aantal personen waarvoor je kookt. Maak de boerenkool schoon en snijd hem klein. Kook de boerenkool samen met de aardappels in een pan met water. Kook goed door en giet dan af. Bewaar een beetje van het kookvocht in een bakje. Stamp de boerenkool en de aardappels fijn. Voeg een scheutje melk en wat van het kookvocht toe. Voeg eventueel een beetje roomboter toe en stamp alles goed door elkaar.

Maak van de suikervrije pindakaas en wat melk een satésaus. Doe evenveel eetlepels pindakaas als eetlepels melk en meng dit op een klein pitje regelmatig door.

Snijd de geitenkaas in kleine blokjes. Doe ditzelfde met de zongedroogde tomaatjes. Serveer de stamppot met wat geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. Eet er als je dat lekker vindt wat van de zelfgemaakte satésaus bij.

Uiteraard kun je de boerenkool ook ‘gewoon’ met een stukje (magere) rookworst eten.

Tips bij het koken van boerenkool

Om voldoende groente te eten moet je tenminste 200 gram ervan eten. Omdat deze stamppotgroente behoorlijk slinkt tijdens het eten, heb je dus zeker 400-500 gram boerenkool nodig.

En nog een tip: je kunt de boerenkool ook onder in een grote pan te leggen en de aardappels erboven op. Het scheelt je pannen, het is beter voor het milieu en je kunt meteen beginnen met stampen na het afgieten!

Hoe eet jij boerenkool stamppot?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 01 Feb 2013

Ik gebruik boerenkool ook wel als groente in mijn 'winter smoothie'

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.