Eet jij al Quinoa? Ontdek heerlijke Quinoa recepten!

Quinoa wordt wereldwijd als “superfood” geroemd om de enorm hoge voedingswaarden van dit gewas. Quinoa is namelijk een goede bron van proteïne. Het bevat immers meer proteïne dan vlees en vis. Bovendien is Quinoa rijk aan voedingsvezels, en vitaminen en mineralen.

Ik heb Quinoa ooit ontdekt in de biologische winkel en mijn tweeling eet het ook elke week. Alle ins en outs van Quinoa kende ik alleen nog niet, dus ging ik voor je op zoek naar meer informatie.

Wat is Quinoa?

Quinoa is een plantaardig gewas dat enkel verbouwd wordt op extreme hoogtes in het Andesgebergte van Peru, Bolivia, en Argentinië. Quinoa is van oudsher bekend als pseudograan en bevat meer eiwitten dan alle andere graansoorten. De hoge biologische kwaliteit (BQ) van de eiwitten in Quinoa maakt Quinoa tot een supergraan (pseudograan). De hoogwaardige kwaliteit van de eiwitten van Quinoa wordt bepaald door het juiste gehalte aan aminozuren. De eiwitten in Quinoa bevatten immers alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf aan kan maken. Deze aminozuren moet de mens dus uit haar voeding halen.

Quinoa is 100% biologisch

Quinoa wordt zonder enkele tussenkomst van machines of gebruik van bestrijdingsmiddelen geteeld. Hiermee is Quinoa niet alleen 100% natuurlijk, maar ook nog eens 100% biologisch. Afgelopen dinsdag had ik een afspraak met Paul Visser van NatureCrops. Met hem had ik een heel leuk gesprek over de voordelen van Quinoa en de vele bereidingsmogelijkheden. NatureCrops heeft onlangs een nieuwe, innovatieve en écht gezonde voedingsreep op basis van Quinoa introduceert. Hiermee speelt NatureCrops in op de trend van gezonde en verantwoorde tussendoortjes. Quinoa is een plantaardig gewas, maar geen graansoort, en daardoor onderscheiden deze voedingsrepen zich van alle granenrepen (mueslirepen) die er verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt.

Quinoa is glutenvrij

Naast hoogwaardige eiwitten heeft Quinoa nog andere voordelen. Het heeft een laag vetgehalte en is vergeleken met andere granen, rijker aan ijzer, calcium, fosfor en vitamine E. Bovendien zijn de vitaminen B ook goed vertegenwoordigd in Quinoa. Quinoa is glutenvrij. Zo kunnen bijvoorbeeld patiënten met Coeliakie, in tegenstelling tot eigenlijk alle andere graansoorten, Quinoa zonder bezwaar eten. Onze conclusie; Quinoa wordt met recht “superfood” genoemd!

Bekijk hier producten van en met quinoa!

Quinoa Appel Salade

Ingrediënten 4 personen

  • 300 gram quinoa
  • 300 gram veldsla
  • 2 avocado’s
  • 2 appels
  • handvol amandelen
  • sap van een hele citroen
  • versgemalen peper en zout

Bereiding 20 minuten

  1. Kook de quinoa volgens de aanwijzing van de verpakking. Strooi daarna wat zout en versgemalen peper over de quinoa. 
  2. Spoel de veldsla af en laat uitlekken. 
  3. Snijd de appel in vieren en haal het klokhuis er uit. Halveer de avocado en haal de pit eruit. 
  4. Snijd de appel en avocado in stukjes/plakjes 
  5. Besprenkel de appel en avocado direct met citroensap om bruin worden te voorkomen. 
  6. Meng de appel en avocado met de amandelen en leg deze op de veldsla. 
  7. Serveer de afgekoelde quinoa apart op de schaal. 

Gevulde Paprika Quinoa

Ingrediënten 4 personen

  • 150 gram quinoa
  • kokosolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 snufje cayennepeper
  • 2 middelgrote wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 gedroogde tomaten
  • 1 hand broccoli roosjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 3 rode paprika’s
  • zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Kook voor de vulling de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Hak de knoflook in stukjes, snijd de ui, de wortels, bleekselderij en de gedroogde tomaten in stukjes.
  4. Verhit 1 eetlepel kokosolie op middelhoog vuur in een koekenpan en fruit de gehakte knoflook, de ui en de cayennepeper 1 à 2 minuten. Doe daarna de wortel, de bleekselderij, de gedroogde tomaten en de broccoli erbij. Laat het mengsel een paar minuten bakken.
  5. Roer alle groenten met de gekookte quinoa, de oregano en wat zout in een kom door elkaar.
  6. Halveer de paprika’s en maak de binnenkant voorzichtig schoon door de witte delen en de zaadjes te verwijderen, zodat je paprikabakjes overhoudt.
  7. Vul de paprika’s met het quinoa-groentemengsel. Bestrooi met de geraspte kaas en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven op de met kokosolie ingevette bakplaat.

Meer recepten met Quinoa

Op zoek naar meer heerlijke recepten met quinoa? Ontdek ze in het Miss Natural lidmaatschap!