Met de feestdagen vind ik het altijd leuk om wat extra lekkers klaar te maken. Maar ik heb geen zin om de heel avond in de keuken te staan terwijl de gasten in de huiskamer zitten. Met deze lekkere kikkererwtensoep is dat gelukkig niet nodig. Je hoeft er op de dag zelf niet lang voor in de keuken te staan, dus je hebt alle tijd voor je familie of vrienden. Het is simpel en niet te duur (ik vind al die overdaad wat teveel van het goede), maar heeft toch een chique uitstraling!
Deze soep kun je serveren als voorgerecht van je kerstmenu, maar is ook heerlijk tijdens de lunch of brunch. Eet smakelijk!
De ware kerstgedachte!
Goede producten halen, paar receptjes uitproberen en dan het lekkerste voor het Miss Natural kerstmenu selecteren, dat was het plan dit weekend. Maar dat liep even anders want, ik ging door mijn rug en kon nauwelijks staan of lopen. Recepten uitzoeken ging nog wel, maar de spullen halen en in de keuken staan was onmogelijk. Dus vriendlief heeft heel lief mijn honeurs waargenomen (de ware kerstgedachte!) en het volgende soepje bereid. Opeten ging mij gelukkig nog steeds goed af, en wat mij betreft is dit een geslaagd gerecht!
Recept: Kikkererwtensoep met langoustines
Dit heb je nodig:
- 200 gram gedroogde kikkererwten*
- 1l water
- 2 bouillonblokjes ( Healthy Planet heeft er een zonder gistextract)
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 4 el olijfolie
- 1 tl korianderzaad, geplet
- 1 tl komijn
- 1 tl chilipeper
- 4 rauwe langoustines of grote garnalen
- 1 el citroensap
- 1 el fijngeknipte bieslook
Zo maak je de soep klaar:
- Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water (*je kunt eventueel ook kikkererwten uit blik gebruiken, dan kun je het weken en lang koken overslaan). Giet ze af, spoel ze af en doe ze met het water en de 2 bouillonblokjes in de pan. Breng aan de kook, voeg geen zout toe. Schep het schuim eraf zodra het kookt. Zet het vuur laag en laat in 30-40 min zachtjes gaar koken.
- Smoor intussen de ui, knoflook en bleekselderij in de helft van de olie (zonder ze te laten kleuren).
- Voeg het korianderzaad, komijn en de schaaldieren toe.
- Smoor nog 3/4 min op laag vuur en voeg wijn toe.
- Schep de langoustines uit de pan en verwijder het pantser.
- Doe het uienmengsel bij de kikkererwten en het kookvocht en pureer in de blender of met de staafmixer. Voeg extra water toe als de soep te dicht mocht zijn.
- Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
- Serveer de soep met de schaaldieren en bieslook en bedruppel met resterende olijfolie.
- Eet smakelijk!
Amy
op 20 Dec 2013ilse_boer@hotmail.com
op 20 Dec 2013Elke
op 23 Dec 2013