10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Erbens natuurijs is heerlijk biologisch yoghurtijs
15 augustus 2012 
5 min. leestijd

Erbens natuurijs is heerlijk biologisch yoghurtijs

natuurlijk ijsNog een artikel over ijs op Miss Natural? Ja! Het is tenslotte zomer en er zijn er meer ijsliefhebbers op de redactie. IJs is een van mijn favoriete tussendoortjes in de zomer. Toen ik na mijn afstuderen een jaar in Italië woonde, zwichtte ik bijna dagelijks een niet te versmaden gelato. Tot mijn vreugde komen er in ook Nederland, in ieder geval in Amsterdam, steeds meer ijssalons ‘Italiaanse stijl’.

Vaak maken deze ijs met alleen maar natuurlijke ingrediënten, zoals bijvoorbeeld IJscuypje met vestigingen in o.a. de Pijp vlakbij de Albert Cuyp en de Haarlemmerdijk.  Wel zo fijn want als ik al snoep, dan graag zo verantwoord mogelijk.

Verantwoord aanbod in de supermarkt

In de gewone supermarkt is het verantwoorde aanbod wat minder voorhanden. Maar sinds kort is er dus Erbens natuurijs, dat bij Albert Heijn in de schappen ligt. Erbens natuurijs is een initiatief van Kumpany, een merkactivatiebureau uit Amsterdam en voormalig schaatser Erben Wennemarts. De opbrengst van Erbens Natuurijs gaat naar het Jeugdsportfonds. Zij zorgen ervoor dat alle kinderen in Nederland de mogelijkheid krijgen om te sporten.

Erbens No-nonsens natuurijs

Toen Eva de Beijer vroeg wie van de redactie wat over Erbens natuurijs wilde schrijven, wilde ik dat graag doen. Niet alleen omdat ik dus gek op ijs ben, maar ook omdat Erben’s persoonlijkheid me aanspreekt.  Hij is in dezelfde regio opgegroeid als ik, dichtbij de bossen en de weilanden. Zijn no-nonsens instelling is zo heerlijk herkenbaar; die tref je veel aan die hoek van het land. Ik was dan ook wel enigszins teleurgesteld toen bleek dat Erben zelf geen tijd had voor een interview. Erben is druk, als je geen tijd hebt voor een interview met Miss Natural ben je zelfs heel druk :). Door o.a. de Olympische spelen is hij de hele zomer volgepland. Gelukkig kon Ingrid Mesman, eigenaresse van Kumpany, wel tijd vrij maken voor een interview.

Structureel goed doen

Ingrid Mesman:”Erben is een vriend van een aantal mensen bij Kumpany. Aan onze keukentafel vertelde hij dat hij de afgelopen jaren bijna wekelijks werd benaderd met de vraag of hij zich wilde inzetten voor een goed doel; variërend van deelname aan een tv programma, aanwezig zijn op een gala, tot spinnen op een sportdag.

Hij sprak de behoefte uit structureel goed te doen. Wij zijn met het idee gekomen om zijn naam en gezicht aan een eigen, relevant, product te verbinden. Wij wilden iets ontwikkelen wat Erben op de lange termijn echt zou helpen om zijn bijdrage aan de maatschappij, geheel naar eigen invulling, te kunnen leveren. Iets waar zowel Erben als Kumpany  helemaal achter konden staan.”

Natuurlijk ijs zonder poespas

Natuurlijk ijs zonder poespas

Dat Erben gek is op ijs, is natuurlijk niets nieuws. Erben is opgegroeid op de boerderij in Dalfsen, in de natuur en tussen de koeien van zijn vader. Op de natuurijsbaan ernaast won hij zijn eerste schaatswedstrijd. Ingrid: “Zo bedachten wij Erbens Natuurijs; eerlijk ijs, zo natuurlijk en goed mogelijk, want als sporter wil je goed voor jezelf zorgen. En ijs zonder poespas want Erben is altijd lekker nuchter en straight. Daarnaast moest het iets onderscheidends zijn. Erbens hoofd plakken op een waterijsje  waar het vriesvak al mee vol ligt, vonden we teveel van hetzelfde.”

Biologisch yoghurtijs

Zo kwamen Kumpany en Erben op biologisch yoghurtijs. Yoghurtijs bevat aanzienlijk minder calorieën dan bijvoorbeeld roomijs. Voor een (ex-)topsporter is het bijna vanzelfsprekend om bewust met voedsel om te gaan. Erben leeft en voelt zich gezond en fit. Hij sport bijna dagelijks en doet nog regelmatig mee met marathons en fietstochten. Gezonde voeding kan daarbij dan ook niet ontbreken. Natuurlijk hoort daar af en toe ook iets lekkers bij.

Naast verantwoord was het allerbelangrijkste dat het ook echt lekker moest worden, met echte vruchten. In een beker of liever nog op een stokje omdat dat nog niet bestaat.

Smaken aardbei, vanille, bosbes en citroen

Erben en Kumpany hebben in de ontwikkelfase heel veel ijs geproefd. Uiteindelijk zijn er 4 smaken uit gekomen; aardbei, vanille, bosbes en citroen. Er is veel tijd in de smaaktesten gestoken om de juiste “look & feel & taste” te vinden.

Van koe tot ijs

De zuivel komt van Nederlandse boeren en wordt door Ecomel in Limmen verwerkt tot volle yoghurt. De yoghurt wordt in 1000 liter containers naar Green & White gebracht en verwerkt tot ijsmix en vervolgens afgedraaid tot ijs.

Proef op de som

Tot zover even het verhaal erachter, nu natuurlijk het belangrijkste: hoe smaakt het?!  Ik probeerde 3 smaken uit: aardbei, bosbessen en citroen. Het ijs is gemaakt van yoghurt en room van Nederlandse koeien. En dat is heel goed gelukt. Het ijs smaakt licht romig maar is toch fris. Een hele fijne combinatie. Naast yoghurt en room zitten er ook stabillisatoren in waardoor ik mijn wenkbrauwen even fronste…”Is dat wel zo natuurlijk?”

“De stabilisatoren die toegevoegd zijn aan het ijs, zitten er in om de structuur van het ijs mooi te maken. Zonder zou het ijs een veel kouder mondgevoel hebben, korreliger zijn van structuur en sneller smelten. Alle gebruikte stabilisatoren zijn volledig natuurlijk en goedgekeurd door de biologisch certificeringsinstantie (SKAL). Het ingrediënt tarwestroop, dat aan het ijs is toegevoegd, is een natuurlijk zoetmiddel, en in dit geval ook geheel biologisch” aldus de fabrikant van het ijs.

IJsbus

Het ijs is niet alleen te vinden bij de Albert Heijn, ook tourt er een heuse ijsbus door het land die verschillende festivals aandoet. Een overzicht vind je op de facebookpagina! 

Heb je nog andere tips op het gebied van de zomerse lekkernijen, bijvoorbeeld lekkere recepten voor eigen gemaakt ijs (want dat is tenslotte ook heel gemakkelijk!) Wij horen ze graag!

Heb jij het ijs al geproefd en wat vind je ervan?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Zoë
Door

Zoë

op 20 Aug 2012

Suikervrij eten en ... volgende week een paar dagen naar Milaan.. Ik heb gehoord dat daar de lekkerste ijsjes zijn!! Stel dat ik toch zo'n ijsje wil proberen, waar moet ik dan op letten? Hebben ze suikervrij ijs, hoe zie ik dat dan? Ik spreek geen woord Italiaans, dus als je me kunt helpen, heel graag :)

Ilse Boer
Door

Ilse Boer

op 26 Aug 2012

Sorry dat ik nu pas reageer maar zit zelf in Italië nu :) Ik kan zo helaas geen adresjes voor je uit mijn mouw schudden ( ben daar maar 1x geweest) maar als je op Google zoekt op 'gelato senza zucchero' vind je zeker wat adresjes. Veel plezier in Milano, geweldige stad!

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.