datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Gezond en bol van de umami: Porcini (eekhoorntjesbrood)
29 april 2021 
1 min. leestijd

Gezond en bol van de umami: Porcini (eekhoorntjesbrood)

Steeds vaker serveren we vleesloze maaltijden en dat komt de wereld alleen maar ten goede. Naast het aanschaffen van duurzame energie (check daarvoor deze energievergelijker), minder afval produceren en dat sowieso scheiden is het stoppen of minderen met vlees eten een goede stap naar een beter milieu. En lekker koken kan nog steeds, bijvoorbeeld met de heerlijke porcini, ook wel bekend als eekhoorntjesbrood.

Smaakbommetjes

Hele gezinnen gaan in Italië in de herfst het bos in op zoek naar de paddenstoel met de Latijnse naam Boletus edulis. Waarom? Omdat ze bol staan van de umami! En ook nog eens supergezond zijn met tal van vitaminen en mineralen.

In Nederland zijn ze vers moeilijk verkrijgbaar, maar in gedroogde vorm liggen ze gewoon bij de speciaalzaak, grotere supermarktketen of in de eerste 100 procent Vegan & Plant Based winkel in Amsterdam. Koop er een doosje porcini-bouillonblokjes bij om de sterke smaak een boost te geven. Je hebt per persoon ongeveer 20-25 gram nodig, dus schrik niet van de prijs.

Op zoek naar paddenstoelen in Italië (of Italiaanse restaurants)

Wie wel eens in Italiaanse restaurants eet, ziet met een beetje mazzel een gerecht met porcini op de menukaart staan. Een Toscaanse specialiteit is Pici ai Funghi Porcini: een dikke soort spaghetti met een saus van de paddenstoelen. De ultieme tip is natuurlijk om ze zelf te gaan zoeken in het land van de pasta, maar je kunt dit ook makkelijk thuis bereiden. Als er geen pici voorhanden zijn, gebruik je een andere lintpasta: tagliatelle, bucatini of spaghetti.

Porcini-saus voor de pasta

eekhoorntjesbroodEn dan de saus: die maak je heel simpel. Wat heb je nodig voor twee personen:

  • 40-50 gram gedroogde porcini
  • een half porcini-bouillonblokje (van het merk Star)
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat uit een tube (Ciro of Mutti)
  • een handvol verse peterselie, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, ook fijngehakt
  • zwarte peper
  • Parmezaanse kaas
  • 4 el olijfolie (gebruik niet je mooiste, maar een goedkoop merk)

Week de porcini 10 minuten in gekookt water en laat ze uitlekken. Snij ze fijn. Kook de pasta al dente. Verwarm de olijfolie op een laag vuurtje, je hebt geen haast en Italiaanse sauzen moeten vooral pruttelen. Bak de gehakte knoflook totdat ze blond wordt en voeg het tomatenconcentraat toe. Meng dit goed door de olie zodat een soort jus ontstaat. Voeg de porcini en het halve bouillonblokje toe en enkele kopjes water. Laat de saus indikken, draai er zwarte peper over, voeg intussen de peterselie toe en roer de gekookte pasta erdoorheen. Strooi er geraspte Parmezaan over, schenk een glas witte wijn in en geniet.

Kook jij weleens Italiaans?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading