In de supermarkten vindt je een overvloed aan kant-en-klaar producten. Ook kun je kiezen uit een enorme hoeveelheid producten waarbij je niet hoeft na te denken, maar slechts een paar ingrediënten toe te voegen om een maaltijd klaar te maken. Wat eigenlijk heel jammer is, want deze producten bevatten onder andere veel e-nummers, zout en suiker. Ze zijn dus eigenlijk helemaal niet zo gezond als ons wordt voorgeschoteld door de producenten. Maar hoe kun je dan toch gezond eten zonder hiervoor elke dag uren te zwoegen en te zweten in de keuken? Dat leg ik je uit, en ik beloof je: gezond koken is best makkelijk!
Geen tijd om gezond te koken?
In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat mensen geen tijd hebben om gezond te koken. Ik begin dan altijd meteen met uitleggen dat ook het klaarmaken van een magnetronmaaltijd (om het over de straling maar helemaal niet te hebben!) ook tijd kost. Voor het bereiden van een maaltijdpakket, waarbij je een paar verse ingrediënten aan toe moet voegen, ben je ook zo een minuut of 20 kwijt. En wat denk je dat het klaarmaken van een gerecht met uitsluitend gezonde en verse producten kost? Juist, ook maar 20 minuten! Dan rijst natuurlijk de vraag: “wat gaan we eten?”. En ook: “waar moet ik beginnen?”. Zoals bij alles is ook hier een goede voorbereiding het halve werk. Zelf doe ik dat ook. In het weekend verzinnen wij wat we de komende week gaan eten. Op een groot bord in de keuken schrijven we dan de gerechten per dag en eventueel daarbij de boeken of tijdschriften waar de recepten te vinden zijn. Vervolgens maken we het boodschappenlijstje en dan ben je eigenlijk al goed op weg. Uiteraard wisselen wij ook wel eens per dag met wat er op het bord staat. Dat is niet erg. Wel is het fijn om in ieder geval de boodschappen te gebruiken die je gekocht hebt. Het is natuurlijk zonde om het weg te gooien.
Gezond koken met je kinderen
Wist je trouwens dat je met kinderen ook heel goed gezond kunt koken? Dat maakt het koken voor jezelf misschien alleen maar leuker. Mijn kinderen herkennen de verschillende groenten als we naar de winkel gaan. Ze mogen helpen met het bedenken van wat we gaan eten en wat we dus gaan kopen. En het leukste is als ze zelf mogen helpen met het klaarmaken. Dat gaat je misschien wat meer tijd kosten dan mogelijk is na een drukke werkdag, maar dit kun je natuurlijk ook op je vrije dag of in het weekend doen. Wat kunnen je kinderen dan doen? – De door jouw geschilde aardappels in een pannetje water doen – Meehelpen om de boontjes te doppen – De door jouw schoongemaakte groenten in een pannetje water te doen – Laat de kinderen vast de tafel dekken; ze willen je vaak zo graag helpen! – Als je kinderen wat groter zijn, kun je ze vragen om wat rauwkost te snijden. Bijvoorbeeld komkommer of paprika.
5 Tips om gezond koken makkelijk te maken
Om gezond koken in de praktijk te brengen geef ik je graag een aantal praktische tips om mee aan de slag te gaan.
- Bedenk, zoals gezegd, een paar dagen vooruit wat je wilt gaan eten. Dit scheelt je tijd en vaak ook stress, omdat je niet elke dag moet bedenken wat je moet eten om vervolgens boodschappen te gaan doen.
- Bereid wat je wilt gaan eten voor op je werkdagen: schil de aardappels de avond van tevoren en zet klaar in een pannetje water, maak de groenten de avond van tevoren schoon en zet klaar in een pannetje water, haal het vlees of vis vast uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien, leg het recept dat je wilt maken vast klaar, etc.
- Eet elke dag een portie rauwkost bij je avondeten. Het helpt je ook om de lekkere trek te vermijden als je bij het klaarmaken van het eten vast wat groenten ‘snackt’. Doordat je al rauwe groenten aan het eten bent, wordt je stofwisseling al in werking gezet en dat is alleen maar gunstig voor als je daarna aan je avondeten gaat beginnen.
- Maak een ovengerecht of een heerlijke risotto liever op een vrije dag dan op een dag dat je uit je werk komt. Je hebt dan meestal trek en wilt niet al te lang wachten op je eten. Heb je wel zin in een ovenschotel? Dan kun je dit ook vooraf voorbereiden, zodat je deze schotel bij thuiskomst alleen in de oven hoeft te schuiven.
- Het is ook niet erg om bijvoorbeeld elke week een keer hetzelfde gerecht te eten. Niet voor niets kennen we van vroeger de termen als ‘woensdag gehaktdag’. Ik doe dat zelf ook. Bij ons thuis is de dinsdag de meest hectische dag van de week. We hebben allebei gewerkt, de oudste zoon moet zwemmen en dan moeten we nog eten klaar maken. En dan kiezen we altijd voor andijviestamppot. In de zomer en in de winter. In de zomer vervangen we de andijvie dan ook wel door bijvoorbeeld raapstelen. Op deze manier weten wij zeker dat we gezond eten, de kinderen – en wij ook – krijgen ruim voldoende groenten binnen en het is relatief snel klaar te maken.
Het is misschien in het begin even wennen als je gewend bent om alleen maar kant-en-klaar producten en maaltijdpakketten te kopen. Ik weet zeker dat je heel snel gewend bent om met uitsluitend verse en gezonde producten te koken. Veel succes!
Kelly
op 24 Jul 2013Alyda Viel
op 27 Jul 2013Claudia
op 25 Nov 2013Marjon
op 25 Nov 2013Marjon
op 26 Nov 2013