10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Gezond koken is best makkelijk!
21 november 2013 
4 min. leestijd

Gezond koken is best makkelijk!

In de supermarkten vindt je een overvloed aan kant-en-klaar producten. Ook kun je kiezen uit een enorme hoeveelheid producten waarbij je niet hoeft na te denken, maar slechts een paar ingrediënten toe te voegen om een maaltijd klaar te maken. Wat eigenlijk heel jammer is, want deze producten bevatten onder andere veel e-nummers, zout en suiker. Ze zijn dus eigenlijk helemaal niet zo gezond als ons wordt voorgeschoteld door de producenten. Maar hoe kun je dan toch gezond eten zonder hiervoor elke dag uren te zwoegen en te zweten in de keuken? Dat leg ik je uit, en ik beloof je: gezond koken is best makkelijk!

Geen tijd om gezond te koken?

In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat mensen geen tijd hebben om gezond te koken. Ik begin dan altijd meteen met uitleggen dat ook het klaarmaken van een magnetronmaaltijd (om het over de straling maar helemaal niet te hebben!) ook tijd kost. Voor het bereiden van een maaltijdpakket, waarbij je een paar verse ingrediënten aan toe moet voegen, ben je ook zo een minuut of 20 kwijt. En wat denk je dat het klaarmaken van een gerecht met uitsluitend gezonde en verse producten kost? Juist, ook maar 20 minuten! Dan rijst natuurlijk de vraag: “wat gaan we eten?”. En ook: “waar moet ik beginnen?”. Zoals bij alles is ook hier een goede voorbereiding het halve werk. Zelf doe ik dat ook. In het weekend verzinnen wij wat we de komende week gaan eten. Op een groot bord in de keuken schrijven we dan de gerechten per dag en eventueel daarbij de boeken of tijdschriften waar de recepten te vinden zijn. Vervolgens maken we het boodschappenlijstje en dan ben je eigenlijk al goed op weg. Uiteraard wisselen wij ook wel eens per dag met wat er op het bord staat. Dat is niet erg. Wel is het fijn om in ieder geval de boodschappen te gebruiken die je gekocht hebt. Het is natuurlijk zonde om het weg te gooien.

Gezond koken met je kinderen

Wist je trouwens dat je met kinderen ook heel goed gezond kunt koken? Dat maakt het koken voor jezelf misschien alleen maar leuker. Mijn kinderen herkennen de verschillende groenten als we naar de winkel gaan. Ze mogen helpen met het bedenken van wat we gaan eten en wat we dus gaan kopen. En het leukste is als ze zelf mogen helpen met het klaarmaken. Dat gaat je misschien wat meer tijd kosten dan mogelijk is na een drukke werkdag, maar dit kun je natuurlijk ook op je vrije dag of in het weekend doen. Wat kunnen je kinderen dan doen? – De door jouw geschilde aardappels in een pannetje water doen – Meehelpen om de boontjes te doppen – De door jouw schoongemaakte groenten in een pannetje water te doen – Laat de kinderen vast de tafel dekken; ze willen je vaak zo graag helpen! – Als je kinderen wat groter zijn, kun je ze vragen om wat rauwkost te snijden. Bijvoorbeeld komkommer of paprika.

5 Tips om gezond koken makkelijk te maken

Om gezond koken in de praktijk te brengen geef ik je graag een aantal praktische tips om mee aan de slag te gaan.

  1. Bedenk, zoals gezegd, een paar dagen vooruit wat je wilt gaan eten. Dit scheelt je tijd en vaak ook stress, omdat je niet elke dag moet bedenken wat je moet eten om vervolgens boodschappen te gaan doen.
  2. Bereid wat je wilt gaan eten voor op je werkdagen: schil de aardappels de avond van tevoren en zet klaar in een pannetje water, maak de groenten de avond van tevoren schoon en zet klaar in een pannetje water, haal het vlees of vis vast uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien, leg het recept dat je wilt maken vast klaar, etc.
  3. Eet elke dag een portie rauwkost bij je avondeten. Het helpt je ook om de lekkere trek te vermijden als je bij het klaarmaken van het eten vast wat groenten ‘snackt’. Doordat je al rauwe groenten aan het eten bent, wordt je stofwisseling al in werking gezet en dat is alleen maar gunstig voor als je daarna aan je avondeten gaat beginnen.
  4. Maak een ovengerecht of een heerlijke risotto liever op een vrije dag dan op een dag dat je uit je werk komt. Je hebt dan meestal trek en wilt niet al te lang wachten op je eten. Heb je wel zin in een ovenschotel? Dan kun je dit ook vooraf voorbereiden, zodat je deze schotel bij thuiskomst alleen in de oven hoeft te schuiven.
  5. Het is ook niet erg om bijvoorbeeld elke week een keer hetzelfde gerecht te eten. Niet voor niets kennen we van vroeger de termen als ‘woensdag gehaktdag’. Ik doe dat zelf ook. Bij ons thuis is de dinsdag de meest hectische dag van de week. We hebben allebei gewerkt, de oudste zoon moet zwemmen en dan moeten we nog eten klaar maken. En dan kiezen we altijd voor andijviestamppot. In de zomer en in de winter. In de zomer vervangen we de andijvie dan ook wel door bijvoorbeeld raapstelen. Op deze manier weten wij zeker dat we gezond eten, de kinderen – en wij ook – krijgen ruim voldoende groenten binnen en het is relatief snel klaar te maken.

Het is misschien in het begin even wennen als je gewend bent om alleen maar kant-en-klaar producten en maaltijdpakketten te kopen. Ik weet zeker dat je heel snel gewend bent om met uitsluitend verse en gezonde producten te koken. Veel succes!

Vind jij gezond koken moeilijk?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Kelly
Door

Kelly

op 24 Jul 2013

Leuk dat er steeds meer mensen komen die doorhebben dat gezond koken inderdaad niet moeilijk is! En goed als iedereen elkaar hier mee 'aansteekt' =)

Alyda Viel
Door

Alyda Viel

op 27 Jul 2013

Ben idd het niet eens met het schillen van aardappelen en groenten de avond tevoren. Gaan veel vitamines verloren. Slechte tip helaas! Aardappelen in schil koken of in de actifry bereiden. Dit laatste heerlijk alternatief, wel bereiden met wat kokosolie.

Claudia
Door

Claudia

op 25 Nov 2013

Ook ik sluit me aan bij de vorige dames; een avond van tevoren aardappels en groenten snijden en in het water doen zorgt ervoor dat veel van de belangrijke stoffen verloren gaan. En bovendien, als je 's avonds de tijd ervoor neemt, kun je dat wellicht ook gewoon doen wanneer je thuiskomt (met kleine kinderen is dat misschien wat moeilijker) het kost je namelijk evenveel tijd en moeite. Het is vaak het idee dat het meer tijd en moeite kost, maar uiteindelijk is de tijdwinst van kant-en-klaar bijna te verwaarlozen (om over de smaak en kwaliteit nog maar te zwijgen). Een goede planning is wel essentieel inderdaad.

Marjon
Door

Marjon

op 25 Nov 2013

goede tips welke wij ook vaak gebruiken (dag van te voren koken / voor een aantal dagen boodschappen doen en dus ook van te voren bedenken wat we gaan eten / op dagen waar we werken makkelijke maaltijden maken)

Marjon
Door

Marjon

op 26 Nov 2013

Tja, ik moet toegeven dat ik het ook te pakken heb! Via een vriendin van mijn moeder ben ik toevallig op deze site terechtgekomen en ik blijf maar bijleren. Er is alleen een maar... Ik woon sinds twee jaar in Izmir, Turkije en ik heb nog geen bio-winkel gevonden hier. Aangezien we in december een weekje naar Nederland gaan, zou ik willen vragen of er iemand is die mij kan helpen met het opstellen van een boodschappenbriefje! Alvast hartstikke bedankt! Marjon

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.