arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2013 

Gezond koken met de kinderen

Koken met de kinderen is leuk en leerzaam! Miss Natural Redactrices Nicole en Annemiek doken samen met hun kinderen de keuken in om een lekkere en gezonde maaltijd en smoothie klaar te maken. Nicole: “Toen ik ze vertelde dat we samen voor Miss Natural gingen koken klonk meteen door de keuken: Soep met stengels! Op naar de markt dus, inkopen doen voor de verse groentesoep met veel balletjes en stengels.”

Annemiek en haar dochter kozen voor een gezonde energiedrank. “Het is niet altijd makkelijk om ze van goede en gezonde voeding te voorzien, want het blijft lastig aan de omgeving uit te leggen. Daarnaast lonken er allerlei verleidingen. Een ware rage zijn momenteel de energiedrankjes, die enorm populair zijn onder jongeren.” Tijd dus, voor een gezonde variant!

Recept van Nicole en de kinderen: Soep met stengels

Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen en vooral voor opgroeiende kinderen. De basis van je eetgedrag wordt in je kinderjaren al gelegd en zo ook je voorkeuren. Vaak wordt gezond eten geassocieerd met ‘duurt te lang en kost veel geld’. Maar niets is minder waar! Je kunt het zo duur maken als jezelf wilt en mijn kinderen vinden het geweldig om gezellig naar de markt te gaan, en om samen in de keuken te staan. Met veel enthousiasme hebben ze dan ook deze heerlijke soep met stengels gemaakt!

Dit heb je nodig voor de soep:

  • 2 biologische bouillonblokjes
  • wortels
  • prei
  • bloemkool
  • ui
  • mager gehakt (250 gr. )
  • kruiden naar smaak

De hoeveelheden zijn naar wens, ik doe er altijd heel veel groenten in.

Dit heb je nodig voor de stengels:

  • vers bladerdeeg
  • geraspte kaas
  • kruiden
  • 1 ei

Zo maak je de soep klaar:

  1. Handjes wassen!
  2. Zet een grote ketel op met veel water (ruim 2 liter) en voeg de bouillonblokjes toe. Breng dit aan de kook.
  3. Intussen kruid je het gehakt en rol je er kleine soepballetjes van.
  4. Als het water kookt doe je de balletjes erin deze laat je mee koken.
  5. Na een kwartiertje doe je ook de groenten erbij en deze laat je nog ongeveer 20 minuten meekoken.
  6. De laatste 10 minuten doe je er de verse kruiden bij.
  7. In de tijd dat de soep aan het koken is maak je de stengels klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  8. Het bladerdeeg dat ik gebruik is vers en een grote lap die ik in tweeën snijd (diepvriesbladen zijn erg klein om stengels te maken, vind ik zelf ). Op de ene helft van de stengels strooi je wat geraspte kaas en kruiden (bijvoorbeeld oregano).
  9. Dan leg je de andere helft erop, druk deze goed aan.
  10. Klop het ei los en smeer dit over het bladerdeeg.
  11. Snijd er repen van en leg ze gedraaid op de bakplaat.
  12. Doe de stengels in de oven tot ze heerlijk bruin zijn.

Tip: Dek gezellig de tafel en serveer de soep en de stengels alsof je in een restaurant zit. Zo maak je het extra leuk voor het hele gezin!

Recept van Annemiek en haar dochter: Red FUEL Energy Smoothie

Een ‘energiedrankje’ bevat veel suikers en de stimulerende stoffen cafeïne en taurine, die een opwekkend effect hebben. Het drinken van een ‘energizer’ heeft slecht een tijdelijk opwekkend effect, want daarna voel je loom en slaperig. Hierdoor vraagt het lichaam weer om nieuwe energie en dit kan leiden tot het nemen van nog meer van die ongezonde en dikmakende ‘energiedrankjes’.  De onafhankelijke organisatie foodwatch is niet voor niets onlangs een campagne gestart om te pleiten voor een verbod op de ‘Red Bull Energyshots’, omdat deze gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Dus, tijd voor een gezonde make-over! Een ‘Red Fuel Energiesmoothie’, die voedzaam is, langdurige energie geeft en die mijn dochter altijd zelf maakt.

 Dit heb je nodig voor 1 Smoothie:

  • een halve banaan, gepeld en in stukjes
  • een handjevol aardbeien of ander rood fruit (vers of bevroren)
  • stukjes avocado
  • een halve mok met amandelmelk of volle yoghurt

Zo maak je het klaar:

  1. Doe eerst de amandelmelk of yoghurt in de blender.
  2. Voeg daarna alle overige ingrediënten toe.
  3. Start de blender, totdat alles fijn is en geniet van een heerlijke voedzame ‘Energy Smoothie’!

Wat is het favoriete recept van jouw kinderen?

Over de schrijver
Hallo allemaal! Ik ben Nicole Vrehen, voedingsconsulente. Ik heb een klein bedrijfje genaamd Food, Beauty & More. Ik doe dit samen met mijn moeder. Ik begeleid en leer mensen af te vallen met gezonde en verantwoorde voeding om zo op een leuke manier op gewicht te komen en ook te behouden. Investeer in jezelf en niet in al die dure producten en diëten. Laat je niet foppen door de marketing trucs en kies voor gezond. Mijn moeder is schoonheidsspecialiste en die zorgt dat we van buiten ook mooi zijn. Investeer in gezonde en verantwoorde voeding en zorg goed voor jezelf dat is mijn motto :-) Eet en leef gezond en Geniet !
Annemarie Lutters
Door

Annemarie Lutters

op 26 August 2013

Lekker de groentesoep en de bladerdeegstengels! Ook de smoothie lijkt me niet te versmaden. Koken met kinderen is inderdaad erg leuk en leerzaam. Als kinderen helpen met koken zijn ze ook veel eerder bereid om nieuwe dingen te proeven. Als kinderen van jongs af aan meehelpen in de keuken, heeft dat een heel goede invloed op hun voedingspatroon. En inderdaad: jong geleerd is oud gedaan. Misschien vind je het ook leuk om deze citroengranita eens uit te proberen. Heel leuk om te maken en heerlijk verfrissend! Kijk hier voor het recept: http://www.kinderkookwereld.nl/wat-is-er-te-doen-in-de-kinderkookwereld/ Veel plezier met koken en lekker eten! Annemarie Lutters

Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.