Gezond koken met de kinderen
Koken met de kinderen is leuk en leerzaam! Miss Natural Redactrices Nicole en Annemiek doken samen met hun kinderen de keuken in om een lekkere en gezonde maaltijd en smoothie klaar te maken. Nicole: “Toen ik ze vertelde dat we samen voor Miss Natural gingen koken klonk meteen door de keuken: Soep met stengels! Op naar de markt dus, inkopen doen voor de verse groentesoep met veel balletjes en stengels.”
Annemiek en haar dochter kozen voor een gezonde energiedrank. “Het is niet altijd makkelijk om ze van goede en gezonde voeding te voorzien, want het blijft lastig aan de omgeving uit te leggen. Daarnaast lonken er allerlei verleidingen. Een ware rage zijn momenteel de energiedrankjes, die enorm populair zijn onder jongeren.” Tijd dus, voor een gezonde variant!
Recept van Nicole en de kinderen: Soep met stengels
Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen en vooral voor opgroeiende kinderen. De basis van je eetgedrag wordt in je kinderjaren al gelegd en zo ook je voorkeuren. Vaak wordt gezond eten geassocieerd met ‘duurt te lang en kost veel geld’. Maar niets is minder waar! Je kunt het zo duur maken als jezelf wilt en mijn kinderen vinden het geweldig om gezellig naar de markt te gaan, en om samen in de keuken te staan. Met veel enthousiasme hebben ze dan ook deze heerlijke soep met stengels gemaakt!
Dit heb je nodig voor de soep:
- 2 biologische bouillonblokjes
- wortels
- prei
- bloemkool
- ui
- mager gehakt (250 gr. )
- kruiden naar smaak
De hoeveelheden zijn naar wens, ik doe er altijd heel veel groenten in.
Dit heb je nodig voor de stengels:
- vers bladerdeeg
- geraspte kaas
- kruiden
- 1 ei
Zo maak je de soep klaar:
- Handjes wassen!
- Zet een grote ketel op met veel water (ruim 2 liter) en voeg de bouillonblokjes toe. Breng dit aan de kook.
- Intussen kruid je het gehakt en rol je er kleine soepballetjes van.
- Als het water kookt doe je de balletjes erin deze laat je mee koken.
- Na een kwartiertje doe je ook de groenten erbij en deze laat je nog ongeveer 20 minuten meekoken.
- De laatste 10 minuten doe je er de verse kruiden bij.
- In de tijd dat de soep aan het koken is maak je de stengels klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Het bladerdeeg dat ik gebruik is vers en een grote lap die ik in tweeën snijd (diepvriesbladen zijn erg klein om stengels te maken, vind ik zelf ). Op de ene helft van de stengels strooi je wat geraspte kaas en kruiden (bijvoorbeeld oregano).
- Dan leg je de andere helft erop, druk deze goed aan.
- Klop het ei los en smeer dit over het bladerdeeg.
- Snijd er repen van en leg ze gedraaid op de bakplaat.
- Doe de stengels in de oven tot ze heerlijk bruin zijn.
Tip: Dek gezellig de tafel en serveer de soep en de stengels alsof je in een restaurant zit. Zo maak je het extra leuk voor het hele gezin!
Recept van Annemiek en haar dochter: Red FUEL Energy Smoothie
Een ‘energiedrankje’ bevat veel suikers en de stimulerende stoffen cafeïne en taurine, die een opwekkend effect hebben. Het drinken van een ‘energizer’ heeft slecht een tijdelijk opwekkend effect, want daarna voel je loom en slaperig. Hierdoor vraagt het lichaam weer om nieuwe energie en dit kan leiden tot het nemen van nog meer van die ongezonde en dikmakende ‘energiedrankjes’. De onafhankelijke organisatie foodwatch is niet voor niets onlangs een campagne gestart om te pleiten voor een verbod op de ‘Red Bull Energyshots’, omdat deze gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Dit heb je nodig voor 1 Smoothie:
- een halve banaan, gepeld en in stukjes
- een handjevol aardbeien of ander rood fruit (vers of bevroren)
- stukjes avocado
- een halve mok met amandelmelk of volle yoghurt
Zo maak je het klaar:
- Doe eerst de amandelmelk of yoghurt in de blender.
- Voeg daarna alle overige ingrediënten toe.
- Start de blender, totdat alles fijn is en geniet van een heerlijke voedzame ‘Energy Smoothie’!
Wat is het favoriete recept van jouw kinderen?