Gezond snoepen, kan dat? Met recept voor fruitsnoepjes!

“Mag jouw kind geen snoep? Dat is zielig!” Herken je deze opmerking? Wij als Miss Naturals weten natuurlijk al lang dat dagelijks snoep en frisdrank en al die andere dingen grote kans geven op hoofdpijn, gewichtsproblemen, allergieën, gedragsstoornissen, concentratieproblemen en wat al niet meer. Toch kunnen we er vaak niet omheen dat kinderen nu eenmaal ook graag een snoepje eten. Gelukkig kunnen je kinderen ook gezonder snoepen. In dit artikel lees je hoe. En ik geef je meteen een lekker recept om zelf fruitsnoep te kunnen maken.

Snoepen hoort erbij?

Welk kind houdt er niet van snoep? Het smaakt lekker en het ziet er leuk uit. Denk aan al die felle kleuren en leuke vormpjes. Niet te vergeten al die lokkende verpakkingen met je favoriete cartoons erop. Of het speelgoed dat erbij zit, die je als kind wel ‘moet’ hebben, want je vriendjes willen ermee ruilen of showen. En als je een dagje erop uit gaat dan moet er toch echt wel een lading snoep mee… Toch? Niet dus! Snoepen is ongezond het zit boordevol suikers, calorieën en niet te vergeten de toevoegingen. Heerlijk toch, een winegum? Lekker kauwen op een stukje gelatine dat gemaakt wordt van botten en pezen van dieren (ja, echt!). En wat te denken van wat al die suikers met het gedrag van je kinderen doen? Aan het einde van de dag moet je ze vaak in bedwang houden, stuiterend en opgefokt van alle suikers en toevoegingen die ook nog eens slecht zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Als je je erin verdiept schrik je van de ingrediënten die niet alleen de kinderen, maar ook wij zelf binnen krijgen. Nu ben ik niet zo’n ‘tijgermama’ die mijn kinderen geen snoep geeft, en buitenshuis heb je ook niet in de hand wat ze krijgen. Maar ik probeer ze wel goede producten te geven als ik er wel de controle over heb.

Gezond snoepen?

Gezonde snoep, bestaat dat wel? Ik ben van mening van niet. Je kunt wel ‘gezond snoepen’. Dit heeft dan ook te maken met hoe je met snoep om gaat. Als de basis van de voeding van je kind goed is en het krijgt alle voedingsstoffen binnen, kan af en toe snoepen geen kwaad. Je kunt het ‘echte’ snoep ook niet verbieden, want dat werkt vaak averechts. Immers, iets wat niet mag dat moet wel lekker zijn en maakt het alleen maar aantrekkelijk wel te snoepen, bijvoorbeeld bij vriendjes. Hoe kun je dan toch zorgen dat je kinderen gezond omgaan met snoep?

Gezond omgaan met snoep

Beperk het snoepgedrag van de kinderen tot 1 keer in de loop van de week (bijvoorbeeld de woensdag) en een keer in het weekend bijvoorbeeld een zakje chips of iets anders. Zo blijft het beperkt en vinden kinderen snoepen ook speciaal en wordt het geen gewoonte. En zorg er natuurlijk voor dat ze thuis voldoende gezonde voeding binnenkrijgen om de snoepmomenten te compenseren.

Gezondere snoepvarianten

Je hebt in de winkels ook alternatieven voor snoep, het zogenaamde ‘gezonde snoep’. Helaas is dit wel een stuk duurder dan de reguliere snoepjes. Dit is ook wel logisch, want wat in massa geproduceerd wordt moet snel en lekker en veel dus zoveel mogelijk toevoegingen. Zelf koop ik zelf geregeld snoepjes van het merk Goodies. Deze zijn natuurlijk en er zitten geen chemische toevoegingen in. Ook heeft onze supermarkt fruitstukjes (Yuno freaky fruit) in het snoepvak liggen, maar je moet er vaak wel goed naar zoeken. In de reform- en biowinkels kun je ook snoepjes krijgen op basis van vruchtensappen, maar er zit wel meestal suiker in. Eigenlijk zijn er genoeg alternatieven voor snoep, het is maar net wat je je kind aanleert en aanwent. Denk aan rozijntjes, rijstwafels, fruitrepen, soepstengels, een schaaltje gemengd fruit, wortel, rauwe bloemkool, komkommer, een bakje kwark of yoghurt met fruit, etc. Snoep is een extraatje, dus gebruik het ook op die manier. Zorg voor een goede basis met voldoende voedingsstoffen en dan kan af en toe een snoepje geen kwaad.

Recept voor fruitsnoepjes

Tenslotte nog een recept om zelf fruitsnoepjes te maken. Helemaal leuk om samen met je kinderen te doen! Dit heb je nodig:

  • 150ml vers geperst sinaasappel– of citroensap
  • 200 gram bevroren of vers rood fruit
  • 5 gram agar agar poeder

Zo maak je het klaar:

  1. Doe het sap en het fruit in een steelpannetje en breng het aan de kook.
  2. Voeg per eetlepel de agar toe en laat meekoken.
  3. Als het fruit zacht en heet is, pureer je het fijn in de blender of met de staafmixer. Goed doorroeren.
  4. Schenk het over in een glazen schaal of in leuke siliconenvormpjes.
  5. Laat het opstijven en bewaar de snoepjes in de koelkast in een doos met deksel.

Welk alternatief voor snoep geef jij je kind?