datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Gezonde lunch op kantoor, hoe doe jij dat?
25 juni 2012 
2 min. leestijd

Gezonde lunch op kantoor, hoe doe jij dat?

Nogal wat bedrijven zijn niet in het bezit van een kantine en als ze al een kantine hebben ontkom je vaak niet aan de voorverpakte vleeswaren zonder enige voedingswaarde, de kuipjes salades voor op brood volgestopt met E-nummers of de frikandellen en patat waar het vet vanaf druipt.

Als je dan net als ik geen brood en alleen maar supergezond eet, wordt het je soms wel erg lastig gemaakt om gezond te lunchen op kantoor.

Bereid je eigen gezonde lunch voor

Ongeveer 2 jaar geleden ben ik gestopt met het eten van brood en ben ik begonnen met het maken van salades om mee te nemen naar kantoor. Ja, het kost je wat meer moeite en tijd maar de voordelen voor je gezondheid (en ook je portemonnee) zijn naar mijn mening alle moeite waard. Er zijn simpele trucjes die je kunt toepassen om toch redelijk snel een gezonde lunch te produceren.

Als eerste heb je nodig een bewaarbakje voor je salades. Als je geen koelkast hebt op je werk kun je bij de blokker van die handige bewaarbakjes kopen waar bovenin ook een vrieszakje zit zodat je maaltijd de hele dag koel blijft.

Basisingrediënten voor je salade

Zorg er vervolgens voor dat je de basisingrediënten voor je salade in huis hebt. Denk aan bijvoorbeeld granen (rijst, couscous, bulgur, spelt en speltpasta) en bonen (kikkererwten, mungbonen en rode-kidneybonen). Je kunt ook zilveruitjes of maïs uit een potje in huis halen of rozijntjes, pijnboompitjes en andere zaden. Je kunt ook alfalfa of tuinkers gebruiken of ze zelf kiemen met bijvoorbeeld een Lima Kiemer.

Gezonde dressing

Zorg er tevens voor dat je ingrediënten voor een gezonde dressing in huis hebt. Bijvoorbeeld extra virgin olijfolie, mosterd, azijn en kruiden zoals dragon, gember en peterselie. Of een lekkere zelfgemaakte pesto. De dressing kun je ook van te voren klaarzetten of dagelijks nog even maken.

Maak je gezonde lunch lekker zelf

Als je deze basisingrediënten in huis hebt kom je al een heel eind, nu nog een lekker recept bedenken! Zoek een recept op internet of ga zelf mixen en matchen met de ingrediënten die je in huis hebt; ook heel leuk om te doen! Vervolgens haal je de benodigde verse ingrediënten in huis zoals bijvoorbeeld spitskoolsalade, rucola, paprika, tomaat, appel en al jouw andere favoriete groenten of fruit.

Voorbereiding is het halve werk!

Om doordeweeks zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan de lunchvoorbereidingen probeer ik zoveel mogelijk voorwerk al in het weekend te doen. Omdat ik mijn weekmenu van te voren maak weet ik ongeveer wat ik moet klaarzetten. Ik kook de granen, bonen en bijvoorbeeld ook eieren of kipfilet in het weekend en bewaar ze in de koelkast in een bewaardoosje. De groenten die ik kan voorsnijden zet ik ook vast klaar.

Een aantal salade recepten

Couscoussalade

Couscous met rozijntjes, pijnboompitjes, wat komkommer en peterselie en een dressing van olijfolie met wat gemberpoeder.

Spitskoolsalade

Spitskool met paprika, (zilver)uitjes en pijnboompitjes met een dressing van olijfolie, azijn, dragon en mosterd.

Linzensalade

Dupuis-linzen met uitjes, peterselie en tonijn.

Veel succes met knutselen!

Wat is jouw favoriete zelfgemaakte gezonde lunch voor op kantoor?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Evelien
Door

Evelien

op 02 Jul 2012

Goede tips! Ik werk als vertegenwoordiger, en zit dus veel in de auto, maar wil niet altijd onderweg een voorverpakte, voorgesneden, bijna vitaminelozeen niet te vergeten dure salade te kopen. Echter, het advies om de groente reeds in het weekend te snijden vind ik niet één van de beste, daar gesneden groente met de minuut vitamines verliest. Sla begint reeds met dit proces wanneer je het van de krop scheurt! Natuurlijk kun je soms niet anders, en doe ik het in de ochtend, neem evt. dressing in een apart bakje mee(anders wordt de salade zo verlept) en de eventuele verloren vitamines is te verwaarlozen.Maar natuurlijk is het in het weekend voorsnijden, nog altijd een beter alternatief dan de voorverpakte gesneden groentes!!

Heleen
Door

Heleen

op 04 Jul 2012

Goede tips! Ik nam ook elke dag een bakje met heerlijke salade mee naar kantoor, waar iedereen altijd heel jaloers op was maar vervolgens wel verkondigden dat 'ze niet zonder brood zouden kunnen'. Ik ben alleen benieuwd waarom je geen brood eet, maar wel couscous? Eet je geen brood om de gist? Want couscous = tarwe en dus gluten...

annet
Door

annet

op 09 Jul 2012

Ik vind het wat: salades mee naar het werk nemen. In mijn beleving is alles klef en zacht op het moment dat je het wilt gaan eten. Hoe lossen jullie dat op???

Gina
Door

Gina

op 09 Jul 2012

Ik werk op luchthaven Schiphol en heb al menig collega aangestoken met mijn passie voor gezond eten. Als ik een nieuw recept heb stuur ik deze rond via mail en de volgende ochtend zitten er minstens vijf met deze nieuwe shake, yoghurt-pot of eiwitpannenkoek. Leuk! Wat neem ik mee: als ontbijt: een groene smoothie en klein bakje noten of een omelet (1 heel ei, 2 witten en eventueel geitenkaas, tomaat o.d.). Lunch: groenten uit mijn Lekue stomer met een vega-burger of kipfilet uit de braadzak (ja, ook koud goed te eten). Tussendoortjes: wat fruit met noten, een appel met pindakaas, gekookt eitje, bakje yoghurt of wat rauwkost met humus. Makkelijk zat, ook als je om 03.15 uur op moet staan. Kwestie van plannen en je gezondheid op nummer 1 zetten :)

Barbara
Door

Barbara

op 18 Jul 2012

Ik eet ook zo goed als geen brood meer. Wel eet ik nog regelmatig muesli met biogarde. Dit neem ik ook mee naar mijn werk als ontbijt. Of ik kies voor een groene smoothie als ontbijt. Op die ochtend vers gemaakt.Voor de lunch neem ik bijna altijd een bak salade mee. Dit kan op basis van de groente van de avond daarvoor. (wortel, bloemkool, broccoli, boontjes....) of sla, tomaat, komkommer, paprika noem maar op. Daarbij vlees of kip van de avond daar voor (gehaktballetjes, kip), een gekookt eitje of een klein blikje tonijn op waterbasis. Het moet koud lekker zijn omdat ik geen mogelijkheid heb om dingen warm te maken. De salade maak ik op de ochtend zelf vers. De dressing neem ik in een apart bakje mee. Deze doe ik pas als ik ga lunchen over de salade. Werkt prima voor mij!Vaak vragen collega's of ik voor hen ook een bakje mee kan nemen. Zelf vinden ze het nog te veel moeite en kopen ze liever een (brood) lunch op kantoor. Hoewel de keuze op kantoor heel divers is weet ik nooit precies wat waar in gegaan is en blijf ik zelf mijn lunch meenemen.Ik denk dat het een kwestie is van omschakelen. Ik ben ook meer tijd kwijt voor dat ik in de auto zit (ik maak ook dezelfde salade voor mijn man, die sindsdien al 15 kilo is afgevallen). Maar het is voor mij absoluut de moeite waard!

Marjon
Door

Marjon

op 23 Jul 2012

wij hebben gelukkig geen frituur meer bij ons op kantoor! We hebben best veel keus en er zijn ook salades aanwezig. Daar ik drie dagen werk eet ik meestal een keer per week een salade en de rest van de tijd vers bereide broodjes. Ben erg tevreden!

Sherlyn
Door

Sherlyn

op 09 May 2017

TJ I noticed and I think that is just as expected. 1st wave of hoilstities from industry folks who’s income is threatened, 2nd wave from home sellers who can’t get the price they want and 3rd wave from home owners who don’t like seeing their home values going down and feels the need of someone innocent to blame. – Rate this comment: 0  0

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading