Gezonde lunch op kantoor, hoe doe jij dat?

Nogal wat bedrijven zijn niet in het bezit van een kantine en als ze al een kantine hebben ontkom je vaak niet aan de voorverpakte vleeswaren zonder enige voedingswaarde, de kuipjes salades voor op brood volgestopt met E-nummers of de frikandellen en patat waar het vet vanaf druipt.

Als je dan net als ik geen brood en alleen maar supergezond eet, wordt het je soms wel erg lastig gemaakt om gezond te lunchen op kantoor.

Bereid je eigen gezonde lunch voor

Ongeveer 2 jaar geleden ben ik gestopt met het eten van brood en ben ik begonnen met het maken van salades om mee te nemen naar kantoor. Ja, het kost je wat meer moeite en tijd maar de voordelen voor je gezondheid (en ook je portemonnee) zijn naar mijn mening alle moeite waard. Er zijn simpele trucjes die je kunt toepassen om toch redelijk snel een gezonde lunch te produceren.

Als eerste heb je nodig een bewaarbakje voor je salades. Als je geen koelkast hebt op je werk kun je bij de blokker van die handige bewaarbakjes kopen waar bovenin ook een vrieszakje zit zodat je maaltijd de hele dag koel blijft.

Basisingrediënten voor je salade

Zorg er vervolgens voor dat je de basisingrediënten voor je salade in huis hebt. Denk aan bijvoorbeeld granen (rijst, couscous, bulgur, spelt en speltpasta) en bonen (kikkererwten, mungbonen en rode-kidneybonen). Je kunt ook zilveruitjes of maïs uit een potje in huis halen of rozijntjes, pijnboompitjes en andere zaden. Je kunt ook alfalfa of tuinkers gebruiken of ze zelf kiemen met bijvoorbeeld een Lima Kiemer.

Gezonde dressing

Zorg er tevens voor dat je ingrediënten voor een gezonde dressing in huis hebt. Bijvoorbeeld extra virgin olijfolie, mosterd, azijn en kruiden zoals dragon, gember en peterselie. Of een lekkere zelfgemaakte pesto. De dressing kun je ook van te voren klaarzetten of dagelijks nog even maken.

Maak je gezonde lunch lekker zelf

Als je deze basisingrediënten in huis hebt kom je al een heel eind, nu nog een lekker recept bedenken! Zoek een recept op internet of ga zelf mixen en matchen met de ingrediënten die je in huis hebt; ook heel leuk om te doen! Vervolgens haal je de benodigde verse ingrediënten in huis zoals bijvoorbeeld spitskoolsalade, rucola, paprika, tomaat, appel en al jouw andere favoriete groenten of fruit.

Voorbereiding is het halve werk!

Om doordeweeks zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan de lunchvoorbereidingen probeer ik zoveel mogelijk voorwerk al in het weekend te doen. Omdat ik mijn weekmenu van te voren maak weet ik ongeveer wat ik moet klaarzetten. Ik kook de granen, bonen en bijvoorbeeld ook eieren of kipfilet in het weekend en bewaar ze in de koelkast in een bewaardoosje. De groenten die ik kan voorsnijden zet ik ook vast klaar.

Een aantal salade recepten

Couscoussalade

Couscous met rozijntjes, pijnboompitjes, wat komkommer en peterselie en een dressing van olijfolie met wat gemberpoeder.

Spitskoolsalade

Spitskool met paprika, (zilver)uitjes en pijnboompitjes met een dressing van olijfolie, azijn, dragon en mosterd.

Linzensalade

Dupuis-linzen met uitjes, peterselie en tonijn.

Veel succes met knutselen!

Wat is jouw favoriete zelfgemaakte gezonde lunch voor op kantoor?