Citroenwater, een goed begin van de dag

Een glas water met citroen is een heerlijk verfrissende manier om de dag mee te beginnen. Het geeft je een opgewekt en schoon gevoel en je wordt er lekker wakker van.

Op deze manier de dag beginnen is één van de gebruiken die ik heb meegenomen nadat ik een detox heb gedaan en waar ik nog dagelijks de voordelen van voel en zie. Misschien is citroenwater ook voor jou een goed begin van de dag!

Ochtendritueel

Je dag starten met citroenwater is een van de simpelste en tegelijkertijd meest effectieve ochtendrituelen die er bestaan. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is, nadat je uit bed bent gekomen, een citroen uitpersen en deze in een glas doen, samen met warm tot heet (liefst gefilterd) water.

Dit drink je op en daarna begin je aan de rest van je dag: douchen, aankleden, huid en haar verzorgen, ontbijten… Het is slim om als laatste te ontbijten zodat het citroenwater wat is gezakt en je buik niet zo vol zit.

Reiniging

Zowel in de kruidengeneeskunde als in de keukenmagie staat de citroen bekend om haar reinigende eigenschappen. En dat is niet voor niets. Zowel het glas water als het citroensap erin bevorderen je lymfestelsel en helpen je lichaam om te hydrateren. En dat is heel belangrijk.

Als je lichaam niet genoeg vocht reguleert, gaat het namelijk minder goed functioneren. Dit kan onder meer tot gevolg hebben: hoofdpijn, vermoeidheid, stressgevoel, constipatie, slapeloosheid… En nog veel meer! Een glas warm water met citroen in de ochtend begint vrijwel meteen zijn werk te doen en dat voel je.

Lekker gezond

Zoals alle citrusvruchten bevatten citroenen een behoorlijke hoeveelheid aan vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd. En we weten allemaal dat deze vitamine wonderen doet voor je immuunsysteem. Vitamine C zorgt voor een verbeterde weerstand en helpt verkoudheid en griep op een afstand te houden. Ook is het goed voor je botten en tanden, die er sterker van worden.

Naast vitamine C bevat een citroen ook citroenzuur, dat de zure smaak van de vrucht veroorzaakt. Dit zuur helpt je lichaam om mineralen in voeding beter op te nemen.

Stralende huid

Het hydrateren van je lichaam zorgt er ook nog eens voor dat je huid meer gaat stralen en er gezonder uitziet. Nog zo’n mooi voordeel van dit ochtendritueel! De vitamine C werkt hier ook aan mee. Hierdoor worden rimpels en andere oneffenheden in de huid namelijk een stuk minder.

Genoeg reden dus om je dag te beginnen met een glas warm water en citroensap: het is gezond, fris en je gaat er van stralen. Probeer het maar eens. Voor je het weet, ruil je er je koffie voor in!

Wat is jouw ochtendritueel?