Gezonde Pannenkoekrecepten

Bij ons thuis was altijd de traditie dat we 1 keer per week mochten kiezen uit de drie P’s: Patat, Pizza of Pannenkoeken. Om deze traditie voort te zetten in een Natural Lifestyle, was het tijd om deze klassiekers een Gezonde ‘Make-over’ te geven. Ben jij dol op pannenkoeken? Dan heb ik voor jou een tweetal recepten van een voedzame variant op de P van Pannenkoek. Deze pannenkoekrecepten zijn gemakkelijk te bereiden en bovendien super lekker!

Recept gezonde ontbijtpannenkoek

De natuurlijke ingrediënten voor het Pannenkoekenbeslag (voor 2 pannenkoeken):

  • 2 eiwitten (alleen het eiwit van verse vrije uitloop eieren)
  • 1 geprakte biologische banaan
  • 1 theelepel kaneel 
  • Een beetje kokosolie

Zo maak je deze gezonde ontbijtpannenkoek klaar:

  1. Doe het eiwit van 2 verse eieren (bij voorkeur vrije uitloop) in een schaaltje. 
  2. Verwijder de schil van de banaan en blender de banaan tot je een puree hebt.
  3. Meng de bananenpuree daarna met het eiwit en kaneel. 
  4. Verhit een beetje kokosolie in de koekenpan en doe het beslag erin. 
  5. Bak op middelhoog vuur de pannenkoek.

Tip: van het overgebleven eigeel kun jezelf mayonaise maken.

Banaan en gezondheid

De voedingswaarde van een middelgrote banaan (130 gram) is: kalium (485 mg), magnesium (36 mg), B-6 (0,38 mg), Vezels (2,5 gr) en Vitamine C (10 mg). Deze voedingsmiddelen kunnen het volgende voor je doen:

  • Kalium helpt bij het regelen van de bloeddruk en een goede vochtbalans.
  • Vitamine- C is een immuunversterker .
  • Vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand, de spijsvertering en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.
  • Magnesium is goed voor je hart, stemming en nachtrust.

De kaneel in dit pannenkoekrecept zorgt bovendien voor de heerlijke geur en lekkere smaak, en heeft onder meer een gunstige werking op de bloedsuikers.

Recept gezonde pannenkoek voor lunch of diner

De natuurlijke benodigdheden voor het beslag:

  • 400 gram boekweitmeel
  • 3 verse vrije uitloop eieren
  • 900 ml (haver)melk
  • snufje zout 

Voor de vulling heb je nodig:

  • 1 avocado
  • 1 fijngesneden bosui
  • blaadjes sla
  • wat tauge
  • verse kruiden
  • een klein handje pecannoten (ongebrand en ongezouten)


Zo maak je deze gezonde pannenkoek klaar:

  1. Meng de ingrediënten van het beslag met elkaar. 
  2. Verhit een beetje kokosolie in de koekenpan en bak een pannenkoek (één voor één) op middelhoog vuur. 
  3. Vervolgens besmeer je de pannenkoek met avocado en beleg je met wat slablaadjes, taugé,verse kruiden en wat pecannoten. 
  4. Rol de pannenkoek op en je hebt een heerlijk lunch- of dinergerecht.

De gezondheidsvoordelen van deze pannenkoek

Bovenstaand pannenkoekrecept biedt de volgende voordelen voor je gezondheid:

  • Havermelk heeft een laag cholesterolgehalte en heeft een hoog vezelgehalte.
  • Boekweit scoort laag op de glycemische schaal en bevat veel van de flavonoïde rutine.  Rutine remt ontstekingen en zorgt voor een goede doorstroming van het bloed.
  • Avocado is een fantastische bron van onverzadigde vetten.

Eet smakelijk en geniet extra van deze gezonde pannenkoeken!

Wat is jouw favoriete pannenkoekrecept?