10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Giftige minerale oliën aangetroffen in voedingsproducten in verschillende Europese landen
15 december 2021 
2 min. leestijd

Giftige minerale oliën aangetroffen in voedingsproducten in verschillende Europese landen

Onlangs stuitte ik op een verontrustend bericht. Foodwatch heeft namelijk laboratoriumtests laten uitvoeren op producten en is tot de conclusie gekomen dat er nog steeds in heel Europa producten in de schappen liggen die verontreinigd zijn met giftige aromatische minerale olie. Deze minerale oliën zitten in bijvoorbeeld bouillonblokjes, chocolade en broodspreads. De testen werden uitgevoerd door twee verschillende geaccrediteerde laboratoria: één op de acht geteste voedingsproducten is verontreinigd. Foodwatch publiceert nieuwe testresultaten van wel 152 producten uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

De gevaren van minerale olie


Aromatische minerale oliën zijn toxische verontreinigingen waarvan wordt vermoed dat ze kankerverwekkend en genotoxisch zijn. Nicole van Gemert, directrice van foodwatch zegt: "De Europese Commissie, de Europese Raad en de hele voedingsindustrie zijn al vele jaren op de hoogte van de gevaren van deze oliën in voedsel. Het is schandalig dat de EU, die altijd het belang van de gezondheid van de consument benadrukt, dit vermijdbare en absoluut onnodige gevaar voor de gezondheid nog steeds niet heeft uitgebannen."  Inmiddels weten wij wel beter, bedrijven zoals Unilever die deze producten maken zijn er niet voor onze gezondheid en zijn ons al jarenlang bewust ziek aan het maken zijn.

Roep verontreinigde producten terug!

Foodwatch is momenteel druk bezig om ervoor te zorgen dat alle producten in de hele EU onmiddellijk worden teruggeroepen. En is binnen de EU bezig een nultolerantieregel voor minerale oliën in alle levensmiddelen in te voeren. Laten wij Foodwatch steunen met onze koopkracht. Wij hebben een stem, en dat is met onze portemonnee! Als wij hun producten niet meer kopen, maken ze verlies en zullen ze uiteindelijk moeten stoppen. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke merken te kopen, vermijd producten van Unilever.  Koop zoveel mogelijk verse onbewerkte producten. Winkel bij Ekoplaza, de boerenmarkt of ga direct naar de boer voor je spulletjes.

Verontreinigde groentebouillon van Knorr en cruesli van Quaker!

Foodwatch heeft via laboratoriumtests de hoeveelheid minerale oliën aangetoond in producten. De verontreinigingsniveaus liepen uiteen van 0,63 mg per kilo in het ene product tot maar liefst 82 mg/kg in het andere. Zo bevatten Unilevers bouillonblokjes van Knorr bijvoorbeeld sterk verontreinigd te zijn. In Nederland was de verontreiniging van de geteste groentebouillon van Knorr 36 mg/kg. Een in Nederland verkochte partij Cruesli chocola voor kinderen van Quaker (met als moederbedrijf PepsiCo) was besmet met 1,4 mg/kg olie. In november 2019 publiceerde Foodwatch een laboratoriumtest, waarin gevaarlijke minerale oliën waren aangetroffen in verschillende babymelkproducten, waaronder producten van Nestlé, Danone en Novalac. Als gevolg hiervan hebben de Europese Commissie en de lidstaten in juni 2020 besloten om een drempel vast te stellen op 1 mg/kg aanwezigheid van MOAH in babymelkpoeders. Maar ook dat is naar mijn mening te veel. Dit soort stoffen horen niet in voedingsmiddelen, en zeker niet in die van baby's!

Minerale oliën zitten onder meer ook in rijst, pasta, chocolade en eetbare olie, maar kunnen ook worden aangetroffen in verpakkingen, kinderspeelgoed, diervoeder en cosmetica. Bronnen van verontreiniging met minerale oliën kunnen afkomstig zijn van de machines en procedures die bij de oogst en verwerking van levensmiddelen worden gebruikt, maar ook van de verpakking van levensmiddelen.


Om druk uit te oefenen is Foodwatch een petitie gestart en roept op deze petitie massaal te ondertekenen . Ook is er een dringende oproep verzonden naar de Minister van Volksgezondheid met de vraag nu echt werk te maken van wetgeving tegen giftige verpakkingen.

Ben jij je al bewust van wat je in je winkelmandje legt?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.