datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

High Fructose Corn Syrup (HFCS) en Glucosefructosestroop
21 april 2012 
1 min. leestijd

High Fructose Corn Syrup (HFCS) en Glucosefructosestroop

Steeds vaker komen berichten in de media over dat suiker giftig is en vele nadelen heeft voor onze gezondheid. Met name in de Amerikaanse berichtgeving wordt één bepaald soort suiker genoemd, namelijk High Fructose Corn Syrup (HFCS). Dit is een suiker die uit maïs wordt onttrokken en een hoog gehalte aan fructose heeft.

De verschillende vormen suiker

Onze bekende witte suiker wordt gemaakt uit suikerbieten en bestaat uit twee suikers in gelijke delen: glucose en fructose. De verhouding is dus 50/50. HFCS wordt gemaakt uit maïs en bestaat ook uit dezelfde twee suikers, echter is de verhouding heel anders, er zit veel meer fructose in dan glucose. Deze HFCS komt in deze verhoudingen niet voor in Nederland, het is namelijk verboden. Wel kennen wij de glucosefructosestroop. Dit wordt ook uit maïs onttrokken, maar is 50/50 in de verhouding glucose en fructose, net zoals bij de witte suiker.

glucosefructosestroopVerschil fructose en glucose

Het verschil tussen fructose en glucose is dat fructose veel zoeter is dan glucose. Dus eigenlijk heb je er minder van nodig om dezelfde zoetheid te kunnen bereiken. En je bloedsuikerspiegel gaat er niet van schommelen. Toch is dit niet ideaal, want fructose wordt vaak omgezet in vet, waardoor je meer kans hebt op obesitas en hart- en vaatziekten.

Is agavestroop een goede vervanger?

Agavestroop staat onder discussie of dit wel zo’n goede vervanging is van suiker. Agavestroop bevat namelijk vooral fructose, waardoor volgens sommigen de nadelen van HFCS ook gelden voor agavestroop. Gelukkig zijn er nog genoeg andere vervangers, zoals maple syrup of rijststroop.

Glucosefructosestroop

Ook al is glucosefructosestroop niet hetzelfde als HFCS, dit betekent niet dat deze suiker wel goed is. Het is gewoon een goedkopere vorm van suiker die aan een ontelbaar aantal producten wordt toegevoegd. Het maakt het product langer houdbaar, maar het wordt ook veel gebruikt om daadwerkelijk te zoeten. Zeker weten dat je meer glucosefructosestroop binnenkrijgt dan je denkt!

Kijk ook eens het onderstaande filmpje, de korte versie over HFCS, gebaseerd op een video van Robert H. Lustig genaamd ‘Sugar, the bitter truth’.

Let jij op de verpakking of er glucosefructosestroop in zit?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Meibloempje
Door

Meibloempje

op 21 Apr 2012

Ja, altijd. Als het er in zit, komt het er bij mij niet in.

Amailtje
Door

Amailtje

op 21 Apr 2012

Hier komt het er ook niet meer in. Manlief was spontaan 4 kg afgevallen zonder ontbijtkoek, dus die maak ik nu lekker zelf, zonder fructoseglucosestroop. Is ook nog lekkerder!

Kim
Door

Kim

op 22 Apr 2012

Maak jij zelf ontbijtkoek? :-) Heb je daar een recept van voor mij?Zou je zeer dankbaar zijn....

amailtje
Door

amailtje

op 22 Apr 2012

Natuurlijk, heb het niet zelf verzonnen hoor! Het recept staat hier: http://suikerwijzer.nl/suikervrije-ontbijtkoek-kruidkoek-glutenvrij/ Ik maak de dubbele hoeveelheid, (dan heb je een cakevorm vol, lijkt het meer op ontbijtkoek), gebruik meer kaneel dan speculaaskruiden en sojamelk. Ze zijn er hier allemaal dol op en ik ben blij dat ik precies weet wat erin zit.

Ria van Dijk
Door

Ria van Dijk

op 01 Aug 2012

Het recept voor ontijtkoek zou ik ook heel graag hebben. bij voorbaat dank!

karin
Door

karin

op 23 Apr 2012

Wat dacht je van Stevia als vervanger van suiker?? Het is even wennen en wat duurder maar je hebt er maar heel weinig van nodig.

amailtje
Door

amailtje

op 23 Apr 2012

Ja, ik ben Stevia-fan!

Kim
Door

Kim

op 24 Apr 2012

Reuze bedankt voor het recept.

wiel
Door

wiel

op 25 Mar 2019

waar is het filmpje

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading