datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

10 Tips voor meer energie met goede voeding
29 september 2013 
3 min. leestijd

10 Tips voor meer energie met goede voeding

Voeding levert calorieën en dat is brandstof voor ons ‘motortje’, oftewel energie. Zonder brandstof ben je gauw letterlijk ‘opgebrand’. Extreem ondervoede mensen zijn vaak erg passief omdat hun lichaam de activiteiten niet meer op kan brengen. Gelukkig hebben we normaal gesproken wel een reservetank in ons lichaam: het onderhuidse lichaamsvet en het glycogeen in onze spieren en in de lever. Glycogeen is een makkelijk aan te spreken brandstof uit koolhydraten.

Heb jij last van vermoeidheid, een opgezette buik of trage stoelgang? Dan is er misschien iets mis met de energie van je voeding.

Energie tekort en overgewicht

Onder invloed van glucagon en adrenaline wordt glycogeen in glucose omgezet wat direct als brandstof gebruikt kan worden. Omgekeerd wordt door insuline glucose wat niet direct nodig is, weer als glycogeenvoorraad opgeslagen. Is ook de glycogeenpot vol, dan worden de vetcellen gevuld. En die vetcellen worden ook pas geleegd als de glycogeenpot leeg is. Daarom is afvallen zo lastig en gaat het niet zo snel als de meesten van ons zouden willen.

Teveel energie?

Energierijke voeding hebben we genoeg in ons land, suiker- en vetrijke producten lonken naar ons en Red Bull geeft je vleugels. Fast Food is calorierijk en dikmakend, maar wat zit er verder nog in? En is elke energie hetzelfde? En hoe lang heb je er wat aan?

Als we de ‘Red Bull verhalen’ moeten geloven komt de enige energie uit suiker en houdt de cafeïne je even meer alert. Dit is echter korte termijn energie, zoals dat het geval is bij de meeste suikerrijke voedingsmiddelen. Je bloedsuiker gaat ervan omhoog (prettig als je honger hebt), maar je lichaam gaat hard aan de slag om insuline te maken om weer een normaal bloedsuikerniveau te krijgen. Ook gebruikt je lichaam tijdens dit proces enzymen, waarvoor ook mineralen en vitamines nodig zijn. Fosfor- en taurinezuur tast je botten aan en kan op den duur mede een oorzaak van botontkalking zijn.

In fast food maaltijden zit vooral vet en geraffineerde koolhydraten. Vaak zijn de producten zo bewerkt dat kostbare voedingsstoffen verloren gaan en ongezonde stoffen toegevoegd worden. Loze en zelfs schadelijke calorieën… Ai, dat klinkt als slechte brandstof voor je motor!

De beste energie

Gezonde voeding geeft energie. Niet slechts tijdelijk, maar het levert ons ook de stoffen die ook zorgen dat onze motor goed werkt en niet vervuild blijft worden. Vooral plantaardige (basische, niet zuurvormende) voeding levert de juiste brandstof. Voorkom kostbaar onderhoud en smeer je motor door met goede vetten en laat processen optimaal verlopen met samengestelde koolhydraten, vezels en de nodige vitamines en mineralen.  Zelfs wie af wil vallen moet zorgen dat hij goed gegeten heeft. Daardoor houd je het vol én schaad je je lichaam niet. Varieer ook met je voeding om alle soorten vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Mijn energie uit voeding

Er is heel veel informatie te vinden over wat er in specifieke voeding zit en de kwaliteiten daarvan. Daar zijn nog tal van artikelen over te schrijven. Ik beperk me nu even tot dat wat mij energie geeft:

 1. Allereerst drinken in de ochtend. Vaak pers ik sinaasappels en ik drink yogi-thee. Ook de rest van de dag drink ik vrij veel. Wist je dat te weinig drinken vaak een oorzaak van het gevoel van (over)vermoeidheid is?
 2. Dan een ontbijt met volle granen en iets van eiwit (zuivel, ei, noten…). Muesli of havermout is geweldig en het eet makkelijk weg in de ochtend.
 3. Regelmatig eten. Tussendoortjes hoeven niet persé, maar als ik al erg vroeg aan het werk ben heb ik vaak wel behoefte aan iets met koolhydraten in de ochtend. Een banaan, mueslireep, rijstwafel, appel. Je lichaam went ook aan een bepaalde regelmaat. Als het heel anders loopt kost me dat ook meer energie en krijg ik honger. Vaak kies ik dan voor een ongezonder alternatief.
 4. Eten met veel groente. Hierdoor voel ik me eerder voldaan mijn lijf krijgt veel voedingsstoffen binnen. Als ik veel groenten eet heb ik tussendoor ook minder behoefte om te snoepen.
 5. Koffie in de ochtend. Dit geeft mij voornamelijk energie omdat het even een moment van rust creëert. Het kan voor jou dus ook thee zijn.
 6. In de winter eet ik voedingsmiddelen die verwarmend zijn. Dat zijn meestal ook de wintergroentes (pompoen, knollen, prei).
 7. In de zomer eet ik juist verkoelende salades om mijn energie op peil te houden.
 8. Eet ook voldoende ijzerrijke voeding (groene bladgroente, granen, vlees, noten) om bloedarmoede (laag HB) te voorkomen. Ook dat kan vermoeidheidsklachten geven. Heb je het vermoeden dat je hier last van hebt, ga dan naar de huisarts.
 9. Door variatie in je voeding krijg je ook andere mineralen binnen. Soms is een voedingssupplement aan te raden.
 10. Zoveel mogelijk natuurlijk eten, mede dankzij de recepten op Miss Natural natuurlijk.

7 Tips voor Geestelijke Voeding

En ook geestelijke voeding geeft energie. Zo voed ik mijzelf op andere manieren:

 1. Iets doen wat ik echt leuk vind geeft mij veel energie.
 2. Net zoals iets afmaken en tot een goed einde brengen, dat geeft voldoening en zin om verder te gaan.
 3. Een complimentje krijgen, dat geeft vleugels. Maar een compliment geven ook!
 4. Met positieve mensen omgaan.
 5. Frisse lucht en je hoofd leegmaken, bijvoorbeeld door middel van yoga of meditatie.
 6. Iets nieuws leren (wat ook interessant is), houdt je wakker en alert.
 7. Maar ook genoeg slapen en op zijn tijd lekker ontspannen.

Waar krijg jij energie van?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 30 Dec 2012

Interessant artikel Karin! Vooral dat stukje over geestelijke voeding vond ik erg leuk. Dat is iets wat snel vergeten wordt in deze hectische samenleving.

Karin
Door

Karin

op 31 Dec 2012

Leuk om te lezen, ook het deel van de geestelijke voeding! Voor mij persoonlijk geldt dat ik beter moet op letten om op tijd te gaan slapen. De laatste tijd doe ik dat vaker en ik merk dat ik me daar beter bij voel. En Yogi thee is tegenwoordig ook een theemerk dat ik regelmatig drink, naast de Pukka tea waar ik fan van ben.

Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 08 Oct 2013

leuk artikel en zo herkenbaar , op "slecht "eten kom ik met hardlopen echt niet vooruit !!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading