datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Goede voornemens volhouden, zo lukt het wel!
29 december 2014 
3 min. leestijd

Goede voornemens volhouden, zo lukt het wel!

Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om voedingsgewoonten te veranderen weet hoe moeilijk dit is. Wat de reden voor die verandering ook is; de een wil afvallen, de ander wil geen rotzooi meer in zijn lijf, de volgende wil met meer respect omgaan met de planeet.

Je neemt je voor om het helemaal anders aan te gaan pakken. Vanaf morgen wordt alles anders. En die volgende dag strand je poging jammerlijk om 16:00 bij de benzinepomp en zwicht je toch voor die zak M&M’s. Je baalt en voelt jezelf een zwakkeling en bent geneigd om het dan maar helemaal op te geven. Maar wat is hier nu precies gebeurd?

Wilskracht kan opraken

Nou, dat heeft met een aantal factoren te maken. Ten eerste leven wij in een maatschappij die vergeven is van ongezond maar verleidelijk eten. Je komt voortdurend in aanraking met voedsel verleidingen. De mens is helaas voorgeprogrammeerd om zoet en vet aantrekkelijk te vinden. Je moet je daar als het ware tegen wapenen, hier komt wilskracht om de hoek kijken. Mensen vertrouwen erop dat ze verleidingen met wilskracht het hoofd kunnen bieden. Als het niet lukt voelen ze zich slecht omdat ze niet genoeg zelfbeheersing hadden. Wat mensen zich niet realiseren is dat wilskracht veel inspanning vergt en op kan raken. Zie het een beetje als spierkracht, na grote sportieve inspanning moet je rusten om je spierkracht weer op het niveau te krijgen van voor de inspanning. Na een hele dag weerstand bieden tegen allerlei voedsel verleidingen was bij de benzinepomp jouw potje wilskracht voor die dag op gebruikt.

Goede voornemens serieus nemen

Maar waarom lukt het anderen dan wel om de verleidingen te weerstaan? Waarschijnlijk omdat die anderen zichzelf geen restricties hebben opgelegd wat ze wel of niet mogen eten van zichzelf. Zodoende ervaren zij jouw verleidingen niet als grote verleiding en hoeven ook niet de hele dag wilskracht te gebruiken om ze te weerstaan. Gelukkig is wilskracht te trainen. Mensen die er oprecht van overtuigd zijn dat hun goede voornemen heel belangrijk is, ervaren minder uitputting van wilskracht dan mensen die wat oppervlakkiger omgaan met hun voornemen. Sterker nog, grote verleidingen wijzen hen juist op het gevaar wat ze dienen te vermijden en vormen zo juist een stimulans om door te gaan. Dus ga er met heel je hart voor en je hebt al heel veel gewonnen!

Wat is jouw roze olifant?

Een tweede punt is wat mijn vader vroeger “de roze olifant” noemde. Hij zei dan dat ik over alles mocht nadenken behalve over de roze olifant. Drie keer raden wat het enige was waar ik aan kon denken. Als je iets niet mag van jezelf, leg je daar onbewust juist de nadruk op. Je hoofd zegt in bij de benzinepomp: Ik mag die zak M&M’s niet, ik mag die zak M&M’s niet! Je bent kortom constant bezig na te denken over alles wat je niet mag. En aangezien dit proces al de hele dag aan de gang is, is je potje weerstand op. “What the hell! “denk je lekker recalcitrant, ik neem die zak lekker toch. En waarschijnlijk verzin je er en passant nog een goede reden bij waarom je hem eigenlijk ook verdient hebt ook. Stress, vermoeidheid, ruzie met je vriend, ineens lijkt het in je hoofd heel logisch waarom die zak nodig is. Herkenbaar?

Vervang je oude gedrag door nieuw gedrag

Maar hoe voorkom je dit nu? Ten eerste door, eerder genoemd, met volle overtuiging te kiezen voor je nieuwe levensstijl. Ten tweede door je bewust te worden van je oude gedrag en dit te vervangen door nieuw gedrag. Dat kan al op een verrassend simpele manier. Het gaat erom dat je gedrag concreet benoemt en niet in wollige termen denkt. Dus niet: “Ik wil voortaan niet meer zwichten voor ongezonde snacks.” Want dit is zo algemeen dat je plan al gedoemd is te mislukken. Gebruik een simpel als-dan plan. Dus: “Als ik aan het eind van de middag trek krijg in een snack, koop ik bij de benzinepomp een appel. “Je herhalende negatieve gedachte (ik mag niet), wordt zo vervangen door een nieuwe positieve gedachte (appel eten). En deze nieuwe positieve gedachte wordt zo gekoppeld aan een specifieke plek en tijd. En zo is “de roze olifant” ook verdwenen uit je hoofd!

Volhouden goede voornemens

Omdat je een plan hebt hoe om te gaan met een moeilijke situatie is de kans veel groter dat je de verleiding het hoofd bied. Je voorziet je goede voornemens van een concrete aanpak. Hierdoor stijgt de kans dat je de voornemens in de praktijk brengt spectaculair. En dat is dan weer heel goed voor je zelfvertrouwen en geeft je de moed om zo door te gaan!

Wat is jouw grootste verleiding?

Bron: “De grote voedselverleiding” Denise de Ridder.

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
miran
Door

miran

op 15 Oct 2012

leuk stuk, ik ben op het moment een boek aan het lezen dat heet 'Switch' van Dan Heath dit gaat over veranderingen toepassen en waarom het moeilijk is om dingen vol te houden om sowieso om te beginnen met ander gedrag. echt een aanrader als je moeite hebt om goede gewoontes zoals gezond eten en niet snoepen vol te houden. http://www.bol.com/nl/p/switch/1001004006859521/" title="Switch" target="_blank" rel="nofollow">Hier een link naar het boek Switch.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 16 Oct 2012

Inderdaad een goed boek, dat ik ook heb gelezen!

Floortje
Door

Floortje

op 17 Oct 2012

Wat een goed en duidelijk stuk zeg. Precies zoals ik me voel iedere dag. Vol goede moed uit bed om vandaag niet te snoepen en dan toch rond 4 uur de fout in gaan. Nu ga ik het anders aanpakken, als ik vanmiddag een zoetdrang krijg neem ik .......... En hopen dat het nu eindelijk lukt en vol blijft houden.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 21 Oct 2012

Gaat je vast lukken!

Corrie de Ruiter
Door

Corrie de Ruiter

op 23 Oct 2012

Goed geschreven stuk.Met positieve aandacht kun je zoveel bereiken! Wat ook helpt is een bakje/broodtrommel maken met komkommer,tomaatjes, peentjes enz. en mee nemen , Je kunt er de hele dag van knabbelen. Werkt goed bij mij,

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 23 Oct 2012

Precies! Voorbereiding doet veel, of eigenlijk alles!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading