Havermout: Een echte superfood!

Rijk aan vitamine B1 / magnesium / fosfor, veel vezels, goed voor je cholesterol, super verzadigend, darmen die aan het werk gezet worden, lagere pieken in je bloedsuikerspiegel en lage GI-waarde. Ja, dit zijn allemaal kenmerken van een product wat door sommige mensen als ouderwets wordt gezien maar dus ontzettend gezond voor je is… mag ik je voorstellen aan havermout!

Havermout is een superfood!

Havermout valt binnen de categorie Superfoods. Superfoods zijn heel kort gezegd: de beste voedingsmiddelen. Behalve haver(mout) zijn ook bosbessen, broccoli, sinaasappelen, wilde zalm, groene thee, soja, spinazie, kalkoen, walnoten, yoghurt, peulvruchten, pompoen en tomaten echte superfoods. In de komende maanden zal ik zeker nog aandacht besteden aan 1 of meerdere van deze voedingsmiddelen.

De voordelen van havermout

Vandaag alle aandacht voor havermout want dat verdient dit product zeker! In 1997 werd namelijk officieel bekendgemaakt dat haverproducten het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen.  Daarnaast is het voor iedereen een gezond alternatief (behalve als je een glutenallergie hebt). Ook sporters en mensen die willen afslanken starten de dag prima met een havermoutontbijt! Je kunt er echt een aantal uren mee vooruit. Voor sporters zorgt het voor een snellere vetverbranding en een snellere opbouw van spiermassa. Die snellere vetverbranding is natuurlijk ook prettig als je wat kilo’s kwijt wil!

Het is niet waar dat je dik wordt van havermout, het bevat naar verhouding weinig calorieën (ongeveer 350 kcal per 100 gram) en slechts 1 gram suiker per 100 gram. Er zitten, zoals hierboven al genoemd, wel veel vezels in (9 gram per 100 gram) en daarnaast ook veel eiwitten (11 gram per 100 gram).  Als je veel vezels eet die afkomstig zijn uit granen kan dit bovendien de kans op diabetes verkleinen.

Wat maak je van havermout?

En dan nu natuurlijk de vraag: wat kan je er allemaal mee doen? Wat het ontbijt betreft kan je uiteraard “de beroemde pap van vroeger” maken (schepjes havermout met gekookte melk) maar er is nog veel meer mogelijk. Denk bijv. aan zelf brood bakken met havermout als toevoeging, een zelfgemaakte smoothie met een schep havermout gemixt zorgt voor een heerlijk gevulde maag en pannenkoeken met havermout smaken ook prima.

Verder kan je met haverhout de heerlijkste gezonde koekjes bakken, is het lekker om gehakt mee aan te maken, kan je het toevoegen aan ovengerechten enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos! Probeer en varieer en zorg dat havermout onderdeel van je basisvoorraad in de keuken wordt!

Recept voor smoothie met havermout

Tenslotte nog het recept van mijn eigen heerlijke smoothie met havermout die ik minstens 1 x per week maak!

Wat heb je nodig?

  • 250 a 300 ml magere yoghurt
  • 1 kleine banaan
  • 100 gram bramen of frambozen (of 50/50)
  • scheut honing
  • theelepel chiazaadjes
  • 2 eetlepels havermout

Doe alles in de blender, mix het en doe het daarna in een groot glas. Ik gebruik zelf altijd een rietje zodat ik er heerlijk lang van kan genieten! Uiteraard kan je ook andere fruitsoorten gebruiken.

Eet/drink smakelijk!

 

PS Bekijk hier nog een heerlijk recept voor havermoutpap met appel, kaneel, rozijnen en kokos!