Heerlijke spitskool recepten
12 juli 2013 
3 min. leestijd

Heerlijke spitskool recepten

Spitskool is een heerlijke frisse groente met een zachte smaak die heel gemakkelijk te bereiden is. Het bevat veel vitaminen en mineralen zoals vitamine c, ijzer en vezels. Dus zeker gezond! De spitskool is spits van vorm en is sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool.

De groente kan makkelijk een week bewaard worden misschien nog wel langer. Wel moet je er rekening mee houden dat hij in de koelkast ligt. Gesneden zal hij een dag of 2 tot 3 te bewaren zijn. Je kunt spitskool ook invriezen, bij voorkeur na deze  een minuut of 2 tot 4 even geblancheerd te hebben. Dan kun je het zeker een jaar in de vriezer bewaren. En wat doe je er dan mee? Iets lekkers maken natuurlijk!

Spitskool schoonmaken en bereiden

Als je spitskool schoon wilt maken was hem dan in ruim water , snij in de lengte door en verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Daarna kun je heb in reepjes snijden en verder bereiden. Voor salades goed laten uitlekken en dan gewoon gebruiken.

Bereidingstijden voor spitskool:

  • Koken: 10 – 15 minuten
  • Roerbakken: 7 – 10 minuten
  • Magnetron: 7 – 12 minuten
  • Smoren: ca. 15 minuten
  • Stomen: 15 – 20 minuten

Heerlijke en makkelijke spitskool recepten

Met salades kun je oneindig variëren met spitskool. Vooral in de zomerse dagen heerlijk met fruit eronder. Ook met ham kun je er lekkere variaties mee maken. Laat je eigen smaak en fantasie de vrije loop.

Daarnaast kun je een heleboel andere lekkere gerechten klaarmaken met spitskool. Hieronder twee van mijn favoriete recepten.

Geroerbakte spitskool

Dit is absoluut mijn favoriet! Voor dit recept heb je nodig:

  • 500 gram spitskool in reepjes
  • 1 teentje knoflook
  • een stukje fijn gesneden rode peper of een theelepel sambal
  • 2 sjalotjes, fijn gesneden
  • ½ theelepel karwijzaad (kummel)
  • olie om in te bakken

Zo maak je het klaar:

  1. Fruit de sjalotjes in de olie en voeg daarna de knoflook en rode peper of sambal toe.
  2. Schep vervolgens de kool en karwijzaad erdoor en laat dit stoven.
  3. Goed blijven omroeren.
  4. Heerlijk met wat rijst erbij!

Spitskool ovenschotel

Dit heb je nodig:

  • 3 uien
  • 500 gram gehakt
  • 500 gram aardappels
  • 7,5 dl bouillon
  • 250 gram wortels
  • 600 gram spitskool
  • 50 gram geraspte kaas
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Zo maak je het klaar:

  1. Snijd de uien fijn.
  2. Verhit de olie in een pan en rul hierin het gehakt.
  3. Voeg de ui toe en laat deze glazig worden.
  4. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Voeg deze toe aan het gehakt.
  5. Giet de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
  6. Laat de aardappels met het deksel op de pan ca. 10 minuten koken.
  7. Schrap en was ondertussen de worteltjes  en in snijd deze plakjes.
  8. Was de spitskool, snijd deze in vieren en verwijder de stronk. Snijd de kool fijn.
  9. Voeg de kool en wortels toe aan het gehakt en laat alles in nog eens 10 minuten gaar laten worden.
  10. Maak op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  11. Doe het mengsel in een ovenschotel en strooi de kaas er overheen.
  12. Doe de ovenschotel nog ca. 20 minuutjes in de oven op 180 graden.

Wat is jouw favoriete spitskool recept?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Paula
Door

Paula

op 12 Jul 2013

Spitskool bakken met grote garnalen. Daarna een scheutje sesamolie erover............. niet te versmaden!!

Sjors
Door

Sjors

op 28 Jan 2015

Grote garnalen zijn heerlijk bij spitskool! Bedankt voor het recept.

Annelien
Door

Annelien

op 15 Jul 2013

Ik roerbak spitskool graag op de volgende manier: Sjalotje en gerookte spekjes aanbakken met veel kerriepoeder. Spitskool mee bakken,zout en peper erbij en bijna op het laatst een scheutje witte wijn.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 17 Jul 2013

Bedankt voor je aanvulling Annelien!

Babs Broeders
Door

Babs Broeders

op 21 Oct 2013

Heerlijk zowel bij rijst maar ook bij aardappeltjes!

Ditsie
Door

Ditsie

op 15 Oct 2013

De spitskool ovenschotel lijkt mij lekker, jammer dat er niet bijstaat voor hoeveel personen! ik gok op 2.....

Petra
Door

Petra

op 09 Dec 2013

Gewoon spitskool om een uur of 3 's middags aanzetten en rustig 2 uurtjes laten pruttelen. Niet te eten en volledig verlost van voedingsstoffen maar je slurpt t zo naar binnen.

A v Lobberegt
Door

A v Lobberegt

op 13 Jan 2014

lekker en gezond

Bertie
Door

Bertie

op 16 May 2015

De ovenschotel is met aardappelen, zoete aardappelen? Kan het ook zonder aardappelen, misschien met meer groenten?

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
arrow_drop_up arrow_drop_down